Тактика која је од Матадора направила бика!

"Када се растури форхенд, па бекхенд, а онда и сервис, меч је решен. Где год је покушао да се пробије чекао га је српски зид", објаснио је Ђоковићев статистичар начин на који је наш ас понизио Надала у финалу Аустралијан опена.

Тенис 29.01.2019 | 17:30
Тактика која је од Матадора направила бика!
Најновији, а чини се све вреднијих члан тима Новака Ђоковића, статистичар Крејг Ошонеси открио је какву су тактику развили за финале Аустралијан опена у којем је наш ас за само 124 минута игре потпуно размонтираоРафаела Надала. Била је то игра мачке и миша од почетка до краја, као да није иста класа тенисера у питању.

"Новак је урадио управо оно што се обично не ради - играо је на најјачи ударац противника" написао је Ошонеси за АТП интернет страницу, "Надал је до финала добијао 59 посто размена са основне линије, а у финалу је био бољи тек у 29,5 % случајева (26/88).  Ђоковић му је потпуно растурио тај сегмент игре тако што је агресивно нападао баш на његов форхенд. У првих шест мечева у Мелбурну Шпанац је забележио 100 винера и 116 грешака из форхенда, а у мечу са Новаком је погодио 11 винера и 28 грешака, пошто је Ђоковић констатно нападао на ту страну."

Наравно, лако је спремити статистику и тактику, а најтеже ју је извести. Али ту је велики мајстор са Бањице да изведе неизводиво.

"Теорија је једноставна - Надал је најјачи на свету када са бекхенд стране оптрчи лопту не би ли је наместио на форхенд. Пошто он увек гледа да брани десну страну, Новак је нападао леву. То је био први корак - растурити му форхенд", наставио је Новаков сарадник да објашњава победничку тактику, "А онда је требало још јаче напасти на преоптерећени бекхенд. Надал је до финала имао 33 бекхенд винера, а у финалу само три, уз чак 21 грешку. А када падну учинци оба ударца, онда долази до преотерећења серве која добија још више на значају. До финала је Шпанац узимао чак 81 посто поена на први сервис, док је против Ђоковића имао чак 30 % слабији учинак. Што се тиче другог сервиса, и он је депресирао код Надала те је са 70 посто, колико освојио у полуфиналу против Цицпаса, против Новака узео тек три од 19! А када се растури форхенд, па бекхенд, а онда и сервис меч је решен. Где год је покушао да се пробије чекао га је српски зид."

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар