Taktika koja je od Matadora napravila bika!

"Kada se rasturi forhend, pa bekhend, a onda i servis, meč je rešen. Gde god je pokušao da se probije čekao ga je srpski zid", objasnio je Đokovićev statističar način na koji je naš as ponizio Nadala u finalu Australijan opena.

Tenis 29.01.2019 | 17:30
Taktika koja je od Matadora napravila bika!
Najnoviji, a čini se sve vrednijih član tima Novaka Đokovića, statističar Krejg Ošonesi otkrio je kakvu su taktiku razvili za finale Australijan opena u kojem je naš as za samo 124 minuta igre potpuno razmontiraoRafaela Nadala. Bila je to igra mačke i miša od početka do kraja, kao da nije ista klasa tenisera u pitanju.

"Novak je uradio upravo ono što se obično ne radi - igrao je na najjači udarac protivnika" napisao je Ošonesi za ATP internet stranicu, "Nadal je do finala dobijao 59 posto razmena sa osnovne linije, a u finalu je bio bolji tek u 29,5 % slučajeva (26/88).  Đoković mu je potpuno rasturio taj segment igre tako što je agresivno napadao baš na njegov forhend. U prvih šest mečeva u Melburnu Španac je zabeležio 100 vinera i 116 grešaka iz forhenda, a u meču sa Novakom je pogodio 11 vinera i 28 grešaka, pošto je Đoković konstatno napadao na tu stranu."

Naravno, lako je spremiti statistiku i taktiku, a najteže ju je izvesti. Ali tu je veliki majstor sa Banjice da izvede neizvodivo.

"Teorija je jednostavna - Nadal je najjači na svetu kada sa bekhend strane optrči loptu ne bi li je namestio na forhend. Pošto on uvek gleda da brani desnu stranu, Novak je napadao levu. To je bio prvi korak - rasturiti mu forhend", nastavio je Novakov saradnik da objašnjava pobedničku taktiku, "A onda je trebalo još jače napasti na preopterećeni bekhend. Nadal je do finala imao 33 bekhend vinera, a u finalu samo tri, uz čak 21 grešku. A kada padnu učinci oba udarca, onda dolazi do preoterećenja serve koja dobija još više na značaju. Do finala je Španac uzimao čak 81 posto poena na prvi servis, dok je protiv Đokovića imao čak 30 % slabiji učinak. Što se tiče drugog servisa, i on je depresirao kod Nadala te je sa 70 posto, koliko osvojio u polufinalu protiv Cicpasa, protiv Novaka uzeo tek tri od 19! A kada se rasturi forhend, pa bekhend, a onda i servis meč je rešen. Gde god je pokušao da se probije čekao ga je srpski zid."

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar