Овако спремљена пилетина води у прерану смрт?

Свакодневно конзумирање пржене пилетине води ка прераној смрти, навели су научници у најновијем истраживању.

Здравље 28.01.2019 | 14:41
Овако спремљена пилетина води у прерану смрт?
О штетном утицају претераног конзумирања пржене хране навелико се годинама пише и истражује, те је велики број доказа о њеној штетности. Свакодневно конзумирање овакве хране води ка већем ризику од развоја дијабетеса, срчаних болести и гојазности, преноси Индепендент.

Неки можда мисле да ако једу ову храну у малим количинама сваког дана, да не може да им науди. Међутим, истраживачи су открили да и мале количине могу да доведу до преране смрти узроковане кардиоваскуларним проблемима.

Научници с универзитета у Ајови и Вашингтону су објавили студију у медицинском часопису БМЈ у којој су истраживали како свакодневно конзумирање пржене хране утиче на жене у постменопаузи.

Истраживање је спроведено на 100.000 жена старости од 50 до 79 година. Ове жене су у истраживање укључиване од 1993. до 1998. године и све ово време, 31.588 жена је умрло. Њих 9.000 је умрло од последица срчаних обољења, 8.000 од рака.

Научници су процењивали колико су оне у својој исхрани користиле пржену храну попут пржене пилетине, рибе и кромпира.

Када су упоредили животни стил ових жена и њихове навике у исхрани, установили су да свакодневно конзумирање пржене хране води у прерану смрт.

Ако сваког дана једете једну или више порција пржене пилетине то ће резултирати повец́ањем вероватноц́е преране смрти од било ког узрока за 13 одсто, а повец́ан ризик од смрти од кардиоваскуларног обољења за 12 одсто.

Ни пржена риба није ништа боља опција. Наиме, ако свакодневно једете пржену рибу, имаћете седам одсто веће шансе од преране смрти из било ког разлога и 13 одсто шанси више од смрти узроковане срчаним проблемима.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар