Одлазак у Брисел је почетак туристичких путовања чланова Предсједништва БиХ

Чланови Предсједништва БиХ крајем јануара одлазе у званичну посјету Бриселу, туристичку, пошто колективни шеф државе, овакав какав јесте, нема усаглашену ни једну тему о којој би могао разговарати са ЕУ званичницима.
 

Босна и Херцеговина 28.01.2019 | 09:36
Одлазак у Брисел је почетак туристичких путовања чланова Предсједништва БиХ
Без консензуса по питању напретка ка Европској унији и НАТО интеграцијама, без успостављене власти и назнака кад ће до њеног формирања доћи, без проведених реформи и икаквог плана о будућности… овако ће наша државничка тројка у Брисел.

Чак ни нека нова сазнања о одговорима на додатна питања из Упитника Европске комисије  немају.

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одлазе пред ЕУ званичнике “голи и боси”, на формални састанак од којег не очекују ни они сами ништа, осим можда туристичког обиласка Брисела. 

Политичка аналитичарка Тања Топић наводи да чланови Предсједништва БиХ иду у Брисел празних руку. Како каже, они немају апсолутно никакву визију или план који би показао спремност да се ради на свим оним реформским процесима за интеграције у ЕУ. 

“Цијели амбијент у којем одлазе је врло неповољан. Прво, тамо одлазе три човјека који су показали да уопште не функционишу као тим или колективни шеф државе. Они ће моћи само показати оно што смо до сада већ деценију слушали од наших политичара, а то је декларативно залагање наших политичара за чланство у ЕУ, што преведено на свакодневни живот значи апсолутно ништа”, рекла је Топић. 

Како каже, ово је више симболична посјета која је иницирана од стране ЕУ да се чисто добије некакво исказивање воље од стране челника БиХ, чега смо се пуно нагледали и што у стварности ништа не значи. 

“То је једна суштински празна посјета. Ми имамо врло апсурдну ситуацију у коју се БиХ довела. Чекали смо толико дуго да одговоримо на питања ЕК, па онда и додатна питања на која нисмо дали одговоре. Затим, видјели смо извјеститеља Европског парламента господина Преду, који је дословно молио да БиХ да одговоре. Али, ништа. Мени се чини да ти одговори још висе у зраку, што ће утицати и на кандидатски статус, а посебно у години избора за Европски парламент, због чега бисмо могли рећи да, што се тиче европских интерграција, 2019. би могла бити још једна у низу изгубљених година”, казала је Топић.

Па, зашто онда чланови Предсједништва уопште иду у сједиште ЕУ у вријеме међусобних условљавања и нефункционисања државе и да ли можемо очекивати нешто више од овог састанка?

На то питање јасан одговор даје професор Славо Кукић, који тврди да је ово само почетак туристичких путовања Додика, Џаферовића и Комшића без циља и сврхе, у вријеме док БиХ све више пропада и нестаје заједно са својим грађанима. 

“Не само да је овај одлазак у Брисел чланова Предсједништва туристички, него ће све четири године, што би народ рекао ‘појести скакавци’. Ми напросто имамо Предсједништво у којем ће доминирати трговачка логика. И са том логиком ћемо се морати помирити сљедеће четири године. У Брисел се иде, као што је Милорад Додик најавио, да би се покушали договарати, при чему тај договор, како из његових ријечи произилази, подразумијева прављење компромиса на основу тога да је Република Српска држава. Та логика трговине ће трајати сљедеће четири године. Ми нећемо имати успостављену власт најмање сљедећих пола године и, ако се то догоди, то ће бити добро. Јер Милорад Додик, у сарадњи са Драганом Човићем, покушава правити логику шведског стола у конституирању власти, узимајући оно што му одговара како би функционирала идеја коју он заговара, док остало одбацује.

То другим ријечима значи, са стране Додика, спреман сам формирати државну власт, јер без формирања државне власти не могу ударити на ОСА-у, СИПА-у, државно Тужилаштво и Суд, а та врста удара је дио мог пројекта. То, са стране Драгана Човића значи, ја ћу формирати кантоналне власти, јер на тај начин кантоне претварам у државе, а онемогућићу формирање федералне власти уцјењујући је измјенама изборног закона који мени доноси трећи ентитет. Ја стога разумијем потез Жељка Комшића, који каже да нема од Савјета министара ништа док се не усвоји годишњи план о приступању МАП-у, то је онда његов одговор. Будући да то није дио пројекта Милорада Додика, онда се може претпоставити логика трговине и питање је само ко ће дуже издржати”, рекао је Кукић.

Говорећи о уцјенама и политици трговине међу лидерима, он тврди да у наредне четири године и не можемо очекивати формирање власти у правом смислу, а самим тим ни неке помаке. 

“Пошто се неће изаћи у сусрет Човићевим уцјенама око измјена изборног закона, могуће је претпоставити да неће бити заокруживања федералне власти, Дома народа итд. На основу свега тога може се претпоставити да ми нећемо имати у правом смислу власт у сљедеће четири године на добром дијелу нивоа БиХ. Функционираће кантони, Република Српска, док ФБиХ и држава неће. Имаћемо једно замрзнуто стање које ће требати преживјети”, рекао је Кукић.

Према његовим ријечима, најављени одлазак чланова Предсједништва у Брисел неће донијети ништа, јер осим тога што наши представници не иду тамо да би нешто урадили, то се не може очекивати ни од званичника из ЕУ.

“Сигурно је да ни званичници ЕУ немају намјеру да овим састанком нешто превише утичу на наше функционере, а да не говоримо да направе притисак. У притисак европских званичника не вјерујем, јер је Европа један конгломерат врло различитих интересних група и све док не дође до притиска САД-а, шансе за промјену у БиХ су врло мале. Објективно, претпоставке за тај притисак и Брисела и Вашингтона постоје у Дејтонском споразуму и бонским овлаштењима, али колико је администрација ЕУ и САД-а спремна да се врати тим детаљима, то је друго питање.

А зашто без тога нема промјене?

Па зато што ми немамо унутрашњу критичну масу за било какве промјене и напротив, пуно снажније су претпоставке да процеси деструикције и замрзавања постојећег стања буду и јачи но што су сада. За те процесе су озбиљно заинтересовани врхови политичких пирамида, прије свега због оног што су у посљедњих 15 до 20 година сами чинили и што би усвајањем европских стандарда дошли у позицију размишљања о властитој слободи”, рекао је Кукић.

Он наводи да ће посљедице ових игара и замрзавања оваквог стања од стране изабраних представника на крају осјетити највише грађани, који су дијелом и сами криви за све ово што тренутно гледамо.  

“Ја прихватам тезе како је на овим изборима извршена крађа, али не прихватам тезе да за све то врло велики дио одговорности не сносе грађани БиХ. Сносе, јер у неком постотку су давали свој глас онима који ову земљу разарају 30 година. Они ће сами трпити посљедице свега тога или ће паковати кофере и одлазити, посебице млади и образовани или ће се један дио њих приклањати етнонационалистима. Цијену ћемо у коначници платити сви, јер ће ова земља постајати све мање и српска, и бошњачка, и хрватска, а све више земља оронулих људи, стараца који у њој желе умријети."

(Бука)
 


 
 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Скептик

28.01.2019 08:50

Рудоња поново иде на мјеста која је раније радо обилазио. Шта је следеће, носач авиона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отишли

28.01.2019 11:37

да троше паре грађана бих.. што их уопште зову? свјесни су да од ори рога у врећи ништа корисно .. рудоња покрао изборе комшића нису бирали хрвати..мрзи Србе .. џаферовић злочинац... требао је Мирко Шаровић бити члан предсједништва или претсједник Српске.. Боже ме саклони она бисерка се оглашава поводом холокауста.. отушло све у три лијепе материне... у лонцу воће ,поврће ,сирће заједно..

Name

БИХ је пала на 2,7 милијуна становника

28.01.2019 12:33

Све масовнији одлазак грађана БиХ у иноземство, који је интензивиран посљедњих неколико година, дугорочно ће се одразити на економски потенцијал наше земље. хттпс://www.дневник.ба/вијести/егзодус-према-најновијој-процјени-завода-за-статистику-бих-је-пала-на-27-милијуна-становника

Name

Гавра

28.01.2019 12:40

Бурле одлази и не врацај се.

Name

Мићко

28.01.2019 12:47

Текст сјајно описује стање БиХ, какво прижељкујемо. Живјела Српска!

Name

ПРАВДА

28.01.2019 12:52

Правда за Давида обавезно у Бриселу.Мајко Сузана бар ти можеш отићи и скупити људе.

Name

Пзд

28.01.2019 13:20

колико ¢е нас коштати тај туризам што ¢е у бриселу прво се договорите у својој ку¢и

Name

ИСТИНА

28.01.2019 13:46

Они свагдје иду празних руку. Они знају само да узимају. Да ли сте видјели да неко од њих нешто пише и припрема било када. Због чега би био изузетак Брисел. Ухватиће се они на удицу, јер биће им понуђена нека помоћ, а они знају да без вањске финансијске помоћи нема живота ни за БиХ ни за њене ентитете, а богами и пензионере. Треба им дати да вјечно владају, а то вјечно неће дуго да траје, јер БиХ ће ускоро остати без становништва. Тад пуста поља и долине можете звати како хоћете, јер се нико неће бунити.

Name

Ре

28.01.2019 14:31

Додик нема појма о медјународној политици. Помесце га у Бриселу тамо нико неце да слуша националистичке ставове ентитетске и странацке. ЕУ зели разговарати са државним БиХ једним ставом а слушати људска права, закон и економију. Остало окачи мацку о реп.

Name

Хахаа

28.01.2019 15:08

Бурле це дрзати предавање о тајнама црне листе.

Name

пресједавајуцем

28.01.2019 15:11

сретан, пут и посла од јутра до јутра .

Name

Перо Ложач

28.01.2019 09:03

издрзите добри људи. тек је просло 24 године од заврсетка рата. Јос толико и поцеце се одлицно зивјети. Стрпљен-спашен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еом

28.01.2019 12:49

Миле недај нас у НАТО пакт. Спаси нас, ти нас само мозес спасити.

Name

Гоого

28.01.2019 14:52

Миле, цувај нам тамо заставу, а ако је не буде у просторијама одбиј да присуствујес том невазном скупу!

Name

Превозник

28.01.2019 09:05

Нудим бесплатан превоз до Брисела у једном правцу! Нека се тројка јави, јер се ја немислим врацати за БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хапy енд

28.01.2019 09:05

Нека омладинци са слике најприје оду на бурек и нека се ту заврси њихова мисија - најбоље за БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

З л о

28.01.2019 09:06

Тачно и детаљно анализирано, од проф. Кукића. Овдје је све је одвратно, гадно и вишедеценијска неизвјесност је убитачна, јер су нас ови квази-великаши довели до амбиса. Доста народа се идиотски продало, додатно смо опљачкани, свака нада је убијена. Свијет шути, као и међунар. заједница, тјерају нас да бјежимо вани, вјероватно је све плански осмишљено. За сваког нормалног човјека, без обзира на нацију, бјежање из ове зоне сумрака је сламка спаса, нема алтернативе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2019 16:48

Европи треба радна снага са балкана. Видјели су да од арапских миграната нема ниста. Њих це препустити нама, јос це нам послати и помоц (коју це наси политицари углавном покрасти) а балканци који су послусни пут под ноге.

Name

блиц

28.01.2019 09:11

Брине ме сто је све сто је написано у тексту истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелисавета_БЛ

28.01.2019 09:12

Док су криминалци на водецим функцијама нема смисла разговарати о некаквом напредку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

28.01.2019 09:50

је ,добро вазно је да нама не замрзну нас екстремни национализам то је наса псеница .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.01.2019 09:59

Истинско приступање Европској унији знацило би уводење елемената правне дрзаве у Босну и Херцеговину и крај садасњих политицких елита .Оцекивати од бар двојке из ове екипе да су искрено за еуроинтеграције је апсурд јер то знаци губљење њихове политицке моци а вјероватно и слободе.Наса реалност су назалост клеронационалистицка препуцавања,сукоби, копање националних ровова,криминал и корупција и средњи вијек као крајни домет и политицара и дрзаве и друства у цјелини.Медунационални сукоби и неповјерења су јос увјек далеко јаци од зеље за бољом будуцносцу а и нацин опстајања садасњих властодрзаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо

28.01.2019 10:03

је прочитати текст са разумним и објективним констатацијама. Даје наду да још увијек има нормалних међу нама. Нажалост, проћи ће много времена и већина ће бити у још горој ситуацији док и они са најмањим капацитетом не схвате да су вјеровали лажима, обнама и неморалним особама. Биће ми савјест чиста јер никада нисам и нећу дозволити продавачима магле да ме убиједе да је "НАШ НАЈГОРИ БОЉИ НЕГО ЊИХОВ НАЈБОЉИ". Није нам мајка природа подарила на рамена празан балон него главу да будемо мислећа и хумана бића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронин

28.01.2019 13:45

Ово је лепа сарена лаза која као и свака лаза износи пусте зеље а притом све зеље о градјанској и унитарној облазе прицом о рузним националним и које каквим мангупима то не зеле..Цињенице показују несто сасвим друго..1. Избори су проведени и нико озбиљан не доводи их у питање,резултати су какви јесу.2.РСа је на бази резултата формирала владу и исказала спремност да исту формира на нивоу БиХ.3.У федерацији кантони гдје ХДЗ има вецину исто је формирана аи у вецини кантона,власт се не формира на нивоу федерације због ХДЗ овог оправданог захтјева за промјену изборног закона и нивоу БиХ због СДА обог недостатка коалиционог капацитета и покусаја свадјања и подјеле ткз.БХблока у цему це највјероватније и усспјети.Због овога је и сва медијска халабука овај мјесец (данРСа и Цовиц.застава.спин са именом РСа и на крају декларација ХНСа све из кухиње СДА).4.Све ово под 3 престаце веома брзо кад СДА одвоји СДП ,комсица су вец одвојили ето формирања власти али напретка неце бити све док:1.СДА и босњаци не прихвате РС као српски ентитет у БиХ у којем наравно сва градјанска права треба и имају сви становници.колективна су застицена уставом.2.У федерацији не прихвате да је хрватски народ утопио ХБ али не да би били мајоризовани и да им босњаци бирају представнике.3.Да босњаци схвате да су у Дејтону Срби прихватили БиХ али да имају Републику Српску као свој ентитет,да су Хрвати самоукинули ХБ да би добили своје кантоне а неке измјесане,Алија и босњаци су ово прихватили да би сацували БиХ у постојецим граница а одрекли се власти на цитавој територији БиХ односно босњаце дрзаве осим на 27% БиХ.Сто се Срба и Хрвата тице уведите серијат на тој територији.Е када прихвате да је предратна БиХ умрла 9.Јануара 92,сахрањена у Дејтону 95е а дух Дејтона умро 11септемра у Њујорку и доласком Додика у РСу мозда се несто мозе и направити од ове територије мада сумњам.РС је минимум који гарантује опстанак српском народу а напретка нема ником у оваквој дрзави.

Name

Ре Ронин

28.01.2019 14:21

Док се твоји захтјеви уваже у РС ће живјети само баке и деке .Јеси ли ти чуо кад за ријеч компромис.Сада кад узмеш број становника од Зворника до Требиња ,Сарајево броји висе него све те опстине заједно .А док се твоје жеље испуне ......

Name

Руза

28.01.2019 10:22

Сад кад се сељачина нагледали раскоши и нових лимузина.... А онда опет по буџету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК

28.01.2019 11:02

Миле Бурле реци нам ко је убио Давида Драгицевица? Бурле јеси ли гледао снимак убиства???

Name

Ролидук

28.01.2019 10:34

Охохох а они стасу они радили 4године неста су направили. Висте само љубоморни дрго ниста свису они исти и стари и нови само добре плате и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

28.01.2019 10:36

Сада це они мало добити по усима па це се јос мање престројити у ходу, док им на крају не запапре тј. онда преко њих и нама. Нема хљеба од тога. Не казе се дјаба, пуно бабица, килаво дијете: БиХ-пасторце, била и остала, до даљњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК

28.01.2019 11:04

Правда за Давида.Бурле идемо до краја!✊✊✊

Name

Ааааа

28.01.2019 10:44

Циркусијадааа за народ !!!!представа супље прицеее и договорииии који само њима одговарају а народ параван као и узурпиране дрзавне институције а кад це закон за све исти и одузимањевпокраденога ???? Цекају јос 20 година да народ изумиреее а они своје легализују па узивају бахате се као у римском царству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2019 10:51

За 24 сата би се ова дрзава могла средит да функционисе . Али никоме не одговара јер смо багра она најгора .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће како САД каже

28.01.2019 10:59

Биће како САД одлуче? Не треба ништа очекивати све док не прођу четири године, они који преживе и не оду,, имаће Додика, Бакира и Човића на челу од 2022 године, тако то хода. Што се тиче Брисела, он се никад ништа није ни питао, поготово сад пред изборе за европски парламент, ко зна ко ће бити нова власт у ЕУ, али ко год буде нова власт у Бриселу, биће онако како САД одлуче и кад одлуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

28.01.2019 11:15

Туристицки.....е мој брате,лутају свјетом о насем теоску,нико их висе не јебе,а народ глупи глас ли гласа и устипке једе кад има јаја,умјесто да их за муда објеси да висе на тргу !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.01.2019 11:18

Слободно их тамо могу задржати да се не враћају овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

28.01.2019 11:52

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.01.2019 12:56

Хеј људи, треба ми једна информација. Зна ли ко кад је цар Дусан родјен и гдје је тацно родјен? Хвала унапријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.01.2019 14:47

Родјен је у Београду 22. септембра 1244. године. Написао је у свијету најпознатији Законик, зове се Дусанов законик.

Name

Милојко

28.01.2019 15:12

Никад се неће договорити око добробити за све народе, али ако је плијен у питању, ту је договор у секундама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

28.01.2019 15:24

Нек виде СЕЉАЦИ мало свијета можда се мало култивишу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

28.01.2019 15:59

и остану тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсдахдз

28.01.2019 15:59

Основана нова странка у БиХ зове се СНСДАХДЗ има це троцланог прессједника. Коса Бакирова, уси Додикове, и осмјех цовицев- најљепси предсједник

ОДГОВОРИТЕ