Odlazak u Brisel je početak turističkih putovanja članova Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH krajem januara odlaze u zvaničnu posjetu Briselu, turističku, pošto kolektivni šef države, ovakav kakav jeste, nema usaglašenu ni jednu temu o kojoj bi mogao razgovarati sa EU zvaničnicima.
 

Bosna i Hercegovina 28.01.2019 | 09:36
Odlazak u Brisel je početak turističkih putovanja članova Predsjedništva BiH
Bez konsenzusa po pitanju napretka ka Evropskoj uniji i NATO integracijama, bez uspostavljene vlasti i naznaka kad će do njenog formiranja doći, bez provedenih reformi i ikakvog plana o budućnosti… ovako će naša državnička trojka u Brisel.

Čak ni neka nova saznanja o odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije  nemaju.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić odlaze pred EU zvaničnike “goli i bosi”, na formalni sastanak od kojeg ne očekuju ni oni sami ništa, osim možda turističkog obilaska Brisela. 

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da članovi Predsjedništva BiH idu u Brisel praznih ruku. Kako kaže, oni nemaju apsolutno nikakvu viziju ili plan koji bi pokazao spremnost da se radi na svim onim reformskim procesima za integracije u EU. 

“Cijeli ambijent u kojem odlaze je vrlo nepovoljan. Prvo, tamo odlaze tri čovjeka koji su pokazali da uopšte ne funkcionišu kao tim ili kolektivni šef države. Oni će moći samo pokazati ono što smo do sada već deceniju slušali od naših političara, a to je deklarativno zalaganje naših političara za članstvo u EU, što prevedeno na svakodnevni život znači apsolutno ništa”, rekla je Topić. 

Kako kaže, ovo je više simbolična posjeta koja je inicirana od strane EU da se čisto dobije nekakvo iskazivanje volje od strane čelnika BiH, čega smo se puno nagledali i što u stvarnosti ništa ne znači. 

“To je jedna suštinski prazna posjeta. Mi imamo vrlo apsurdnu situaciju u koju se BiH dovela. Čekali smo toliko dugo da odgovorimo na pitanja EK, pa onda i dodatna pitanja na koja nismo dali odgovore. Zatim, vidjeli smo izvjestitelja Evropskog parlamenta gospodina Predu, koji je doslovno molio da BiH da odgovore. Ali, ništa. Meni se čini da ti odgovori još vise u zraku, što će uticati i na kandidatski status, a posebno u godini izbora za Evropski parlament, zbog čega bismo mogli reći da, što se tiče evropskih intergracija, 2019. bi mogla biti još jedna u nizu izgubljenih godina”, kazala je Topić.

Pa, zašto onda članovi Predsjedništva uopšte idu u sjedište EU u vrijeme međusobnih uslovljavanja i nefunkcionisanja države i da li možemo očekivati nešto više od ovog sastanka?

Na to pitanje jasan odgovor daje profesor Slavo Kukić, koji tvrdi da je ovo samo početak turističkih putovanja Dodika, Džaferovića i Komšića bez cilja i svrhe, u vrijeme dok BiH sve više propada i nestaje zajedno sa svojim građanima. 

“Ne samo da je ovaj odlazak u Brisel članova Predsjedništva turistički, nego će sve četiri godine, što bi narod rekao ‘pojesti skakavci’. Mi naprosto imamo Predsjedništvo u kojem će dominirati trgovačka logika. I sa tom logikom ćemo se morati pomiriti sljedeće četiri godine. U Brisel se ide, kao što je Milorad Dodik najavio, da bi se pokušali dogovarati, pri čemu taj dogovor, kako iz njegovih riječi proizilazi, podrazumijeva pravljenje kompromisa na osnovu toga da je Republika Srpska država. Ta logika trgovine će trajati sljedeće četiri godine. Mi nećemo imati uspostavljenu vlast najmanje sljedećih pola godine i, ako se to dogodi, to će biti dobro. Jer Milorad Dodik, u saradnji sa Draganom Čovićem, pokušava praviti logiku švedskog stola u konstituiranju vlasti, uzimajući ono što mu odgovara kako bi funkcionirala ideja koju on zagovara, dok ostalo odbacuje.

To drugim riječima znači, sa strane Dodika, spreman sam formirati državnu vlast, jer bez formiranja državne vlasti ne mogu udariti na OSA-u, SIPA-u, državno Tužilaštvo i Sud, a ta vrsta udara je dio mog projekta. To, sa strane Dragana Čovića znači, ja ću formirati kantonalne vlasti, jer na taj način kantone pretvaram u države, a onemogućiću formiranje federalne vlasti ucjenjujući je izmjenama izbornog zakona koji meni donosi treći entitet. Ja stoga razumijem potez Željka Komšića, koji kaže da nema od Savjeta ministara ništa dok se ne usvoji godišnji plan o pristupanju MAP-u, to je onda njegov odgovor. Budući da to nije dio projekta Milorada Dodika, onda se može pretpostaviti logika trgovine i pitanje je samo ko će duže izdržati”, rekao je Kukić.

Govoreći o ucjenama i politici trgovine među liderima, on tvrdi da u naredne četiri godine i ne možemo očekivati formiranje vlasti u pravom smislu, a samim tim ni neke pomake. 

“Pošto se neće izaći u susret Čovićevim ucjenama oko izmjena izbornog zakona, moguće je pretpostaviti da neće biti zaokruživanja federalne vlasti, Doma naroda itd. Na osnovu svega toga može se pretpostaviti da mi nećemo imati u pravom smislu vlast u sljedeće četiri godine na dobrom dijelu nivoa BiH. Funkcioniraće kantoni, Republika Srpska, dok FBiH i država neće. Imaćemo jedno zamrznuto stanje koje će trebati preživjeti”, rekao je Kukić.

Prema njegovim riječima, najavljeni odlazak članova Predsjedništva u Brisel neće donijeti ništa, jer osim toga što naši predstavnici ne idu tamo da bi nešto uradili, to se ne može očekivati ni od zvaničnika iz EU.

“Sigurno je da ni zvaničnici EU nemaju namjeru da ovim sastankom nešto previše utiču na naše funkcionere, a da ne govorimo da naprave pritisak. U pritisak evropskih zvaničnika ne vjerujem, jer je Evropa jedan konglomerat vrlo različitih interesnih grupa i sve dok ne dođe do pritiska SAD-a, šanse za promjenu u BiH su vrlo male. Objektivno, pretpostavke za taj pritisak i Brisela i Vašingtona postoje u Dejtonskom sporazumu i bonskim ovlaštenjima, ali koliko je administracija EU i SAD-a spremna da se vrati tim detaljima, to je drugo pitanje.

A zašto bez toga nema promjene?

Pa zato što mi nemamo unutrašnju kritičnu masu za bilo kakve promjene i naprotiv, puno snažnije su pretpostavke da procesi destruikcije i zamrzavanja postojećeg stanja budu i jači no što su sada. Za te procese su ozbiljno zainteresovani vrhovi političkih piramida, prije svega zbog onog što su u posljednjih 15 do 20 godina sami činili i što bi usvajanjem evropskih standarda došli u poziciju razmišljanja o vlastitoj slobodi”, rekao je Kukić.

On navodi da će posljedice ovih igara i zamrzavanja ovakvog stanja od strane izabranih predstavnika na kraju osjetiti najviše građani, koji su dijelom i sami krivi za sve ovo što trenutno gledamo.  

“Ja prihvatam teze kako je na ovim izborima izvršena krađa, ali ne prihvatam teze da za sve to vrlo veliki dio odgovornosti ne snose građani BiH. Snose, jer u nekom postotku su davali svoj glas onima koji ovu zemlju razaraju 30 godina. Oni će sami trpiti posljedice svega toga ili će pakovati kofere i odlaziti, posebice mladi i obrazovani ili će se jedan dio njih priklanjati etnonacionalistima. Cijenu ćemo u konačnici platiti svi, jer će ova zemlja postajati sve manje i srpska, i bošnjačka, i hrvatska, a sve više zemlja oronulih ljudi, staraca koji u njoj žele umrijeti."

(Buka)
 


 
 

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Skeptik

28.01.2019 08:50

Rudonja ponovo ide na mjesta koja je ranije rado obilazio. Šta je sledeće, nosač aviona?

ODGOVORITE
Name

Otišli

28.01.2019 11:37

da troše pare građana bih.. što ih uopšte zovu? svjesni su da od ori roga u vreći ništa korisno .. rudonja pokrao izbore komšića nisu birali hrvati..mrzi Srbe .. džaferović zločinac... trebao je Mirko Šarović biti član predsjedništva ili pretsjednik Srpske.. Bože me sakloni ona biserka se oglašava povodom holokausta.. otušlo sve u tri lijepe materine... u loncu voće ,povrće ,sirće zajedno..

Name

BIH je pala na 2,7 milijuna stanovnika

28.01.2019 12:33

Sve masovniji odlazak građana BiH u inozemstvo, koji je intenziviran posljednjih nekoliko godina, dugoročno će se odraziti na ekonomski potencijal naše zemlje. https://www.dnevnik.ba/vijesti/egzodus-prema-najnovijoj-procjeni-zavoda-za-statistiku-bih-je-pala-na-27-milijuna-stanovnika

Name

Gavra

28.01.2019 12:40

Burle odlazi i ne vracaj se.

Name

Мићко

28.01.2019 12:47

Текст сјајно описује стање БиХ, какво прижељкујемо. Живјела Српска!

Name

PRAVDA

28.01.2019 12:52

Pravda za Davida obavezno u Briselu.Majko Suzana bar ti možeš otići i skupiti ljude.

Name

Pzd

28.01.2019 13:20

koliko ¢e nas koštati taj turizam što ¢e u briselu prvo se dogovorite u svojoj ku¢i

Name

ISTINA

28.01.2019 13:46

Oni svagdje idu praznih ruku. Oni znaju samo da uzimaju. Da li ste vidjeli da neko od njih nešto piše i priprema bilo kada. Zbog čega bi bio izuzetak Brisel. Uhvatiće se oni na udicu, jer biće im ponuđena neka pomoć, a oni znaju da bez vanjske finansijske pomoći nema života ni za BiH ni za njene entitete, a bogami i penzionere. Treba im dati da vječno vladaju, a to vječno neće dugo da traje, jer BiH će uskoro ostati bez stanovništva. Tad pusta polja i doline možete zvati kako hoćete, jer se niko neće buniti.

Name

Re

28.01.2019 14:31

Dodik nema pojma o medjunarodnoj politici. Pomesce ga u Briselu tamo niko nece da sluša nacionalističke stavove entitetske i stranacke. EU zeli razgovarati sa državnim BiH jednim stavom a slušati ljudska prava, zakon i ekonomiju. Ostalo okači macku o rep.

Name

Hahaa

28.01.2019 15:08

Burle ce drzati predavanje o tajnama crne liste.

Name

presjedavajucem

28.01.2019 15:11

sretan, put i posla od jutra do jutra .

Name

Pero Ložač

28.01.2019 09:03

izdrzite dobri ljudi. tek je proslo 24 godine od zavrsetka rata. Jos toliko i pocece se odlicno zivjeti. Strpljen-spašen.

ODGOVORITE
Name

eom

28.01.2019 12:49

Mile nedaj nas u NATO pakt. Spasi nas, ti nas samo mozes spasiti.

Name

Googo

28.01.2019 14:52

Mile, cuvaj nam tamo zastavu, a ako je ne bude u prostorijama odbij da prisustvujes tom nevaznom skupu!

Name

Prevoznik

28.01.2019 09:05

Nudim besplatan prevoz do Brisela u jednom pravcu! Neka se trojka javi, jer se ja nemislim vracati za BiH

ODGOVORITE
Name

hapy end

28.01.2019 09:05

Neka omladinci sa slike najprije odu na burek i neka se tu zavrsi njihova misija - najbolje za BiH!

ODGOVORITE
Name

Z l o

28.01.2019 09:06

Tačno i detaljno analizirano, od prof. Kukića. Ovdje je sve je odvratno, gadno i višedecenijska neizvjesnost je ubitačna, jer su nas ovi kvazi-velikaši doveli do ambisa. Dosta naroda se idiotski prodalo, dodatno smo opljačkani, svaka nada je ubijena. Svijet šuti, kao i međunar. zajednica, tjeraju nas da bježimo vani, vjerovatno je sve planski osmišljeno. Za svakog normalnog čovjeka, bez obzira na naciju, bježanje iz ove zone sumraka je slamka spasa, nema alternative.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2019 16:48

Evropi treba radna snaga sa balkana. Vidjeli su da od arapskih migranata nema nista. Njih ce prepustiti nama, jos ce nam poslati i pomoc (koju ce nasi politicari uglavnom pokrasti) a balkanci koji su poslusni put pod noge.

Name

blic

28.01.2019 09:11

Brine me sto je sve sto je napisano u tekstu istina!

ODGOVORITE
Name

Jelisaveta_BL

28.01.2019 09:12

Dok su kriminalci na vodecim funkcijama nema smisla razgovarati o nekakvom napredku!

ODGOVORITE
Name

Sve

28.01.2019 09:50

je ,dobro vazno je da nama ne zamrznu nas ekstremni nacionalizam to je nasa psenica .

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.01.2019 09:59

Istinsko pristupanje Evropskoj uniji znacilo bi uvodenje elemenata pravne drzave u Bosnu i Hercegovinu i kraj sadasnjih politickih elita .Ocekivati od bar dvojke iz ove ekipe da su iskreno za eurointegracije je apsurd jer to znaci gubljenje njihove politicke moci a vjerovatno i slobode.Nasa realnost su nazalost kleronacionalisticka prepucavanja,sukobi, kopanje nacionalnih rovova,kriminal i korupcija i srednji vijek kao krajni domet i politicara i drzave i drustva u cjelini.Medunacionalni sukobi i nepovjerenja su jos uvjek daleko jaci od zelje za boljom buducnoscu a i nacin opstajanja sadasnjih vlastodrzaca.

ODGOVORITE
Name

Lijepo

28.01.2019 10:03

je pročitati tekst sa razumnim i objektivnim konstatacijama. Daje nadu da još uvijek ima normalnih među nama. Nažalost, proći će mnogo vremena i većina će biti u još goroj situaciji dok i oni sa najmanjim kapacitetom ne shvate da su vjerovali lažima, obnama i nemoralnim osobama. Biće mi savjest čista jer nikada nisam i neću dozvoliti prodavačima magle da me ubijede da je "NAŠ NAJGORI BOLJI NEGO NJIHOV NAJBOLJI". Nije nam majka priroda podarila na ramena prazan balon nego glavu da budemo misleća i humana bića.

ODGOVORITE
Name

Ronin

28.01.2019 13:45

Ovo je lepa sarena laza koja kao i svaka laza iznosi puste zelje a pritom sve zelje o gradjanskoj i unitarnoj oblaze pricom o ruznim nacionalnim i koje kakvim mangupima to ne zele..Cinjenice pokazuju nesto sasvim drugo..1. Izbori su provedeni i niko ozbiljan ne dovodi ih u pitanje,rezultati su kakvi jesu.2.RSa je na bazi rezultata formirala vladu i iskazala spremnost da istu formira na nivou BiH.3.U federaciji kantoni gdje HDZ ima vecinu isto je formirana ai u vecini kantona,vlast se ne formira na nivou federacije zbog HDZ ovog opravdanog zahtjeva za promjenu izbornog zakona i nivou BiH zbog SDA obog nedostatka koalicionog kapaciteta i pokusaja svadjanja i podjele tkz.BHbloka u cemu ce najvjerovatnije i usspjeti.Zbog ovoga je i sva medijska halabuka ovaj mjesec (danRSa i Covic.zastava.spin sa imenom RSa i na kraju deklaracija HNSa sve iz kuhinje SDA).4.Sve ovo pod 3 prestace veoma brzo kad SDA odvoji SDP ,komsica su vec odvojili eto formiranja vlasti ali napretka nece biti sve dok:1.SDA i bosnjaci ne prihvate RS kao srpski entitet u BiH u kojem naravno sva gradjanska prava treba i imaju svi stanovnici.kolektivna su zasticena ustavom.2.U federaciji ne prihvate da je hrvatski narod utopio HB ali ne da bi bili majorizovani i da im bosnjaci biraju predstavnike.3.Da bosnjaci shvate da su u Dejtonu Srbi prihvatili BiH ali da imaju Republiku Srpsku kao svoj entitet,da su Hrvati samoukinuli HB da bi dobili svoje kantone a neke izmjesane,Alija i bosnjaci su ovo prihvatili da bi sacuvali BiH u postojecim granica a odrekli se vlasti na citavoj teritoriji BiH odnosno bosnjace drzave osim na 27% BiH.Sto se Srba i Hrvata tice uvedite serijat na toj teritoriji.E kada prihvate da je predratna BiH umrla 9.Januara 92,sahranjena u Dejtonu 95e a duh Dejtona umro 11septemra u Njujorku i dolaskom Dodika u RSu mozda se nesto moze i napraviti od ove teritorije mada sumnjam.RS je minimum koji garantuje opstanak srpskom narodu a napretka nema nikom u ovakvoj drzavi.

Name

Re Ronin

28.01.2019 14:21

Dok se tvoji zahtjevi uvaže u RS će živjeti samo bake i deke .Jesi li ti čuo kad za riječ kompromis.Sada kad uzmeš broj stanovnika od Zvornika do Trebinja ,Sarajevo broji vise nego sve te opstine zajedno .A dok se tvoje želje ispune ......

Name

Ruza

28.01.2019 10:22

Sad kad se seljačina nagledali raskoši i novih limuzina.... A onda opet po budžetu..

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK

28.01.2019 11:02

Mile Burle reci nam ko je ubio Davida Dragicevica? Burle jesi li gledao snimak ubistva???

Name

Roliduk

28.01.2019 10:34

Ohohoh a oni stasu oni radili 4godine nesta su napravili. Viste samo ljubomorni drgo nista svisu oni isti i stari i novi samo dobre plate i to je to

ODGOVORITE
Name

Taksirat

28.01.2019 10:36

Sada ce oni malo dobiti po usima pa ce se jos manje prestrojiti u hodu, dok im na kraju ne zapapre tj. onda preko njih i nama. Nema hljeba od toga. Ne kaze se djaba, puno babica, kilavo dijete: BiH-pastorce, bila i ostala, do daljnjeg.

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK

28.01.2019 11:04

Pravda za Davida.Burle idemo do kraja!✊✊✊

Name

Aaaaa

28.01.2019 10:44

Cirkusijadaaa za narod !!!!predstava suplje priceee i dogovoriiii koji samo njima odgovaraju a narod paravan kao i uzurpirane drzavne institucije a kad ce zakon za sve isti i oduzimanjevpokradenoga ???? Cekaju jos 20 godina da narod izumireee a oni svoje legalizuju pa uzivaju bahate se kao u rimskom carstvu

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2019 10:51

Za 24 sata bi se ova drzava mogla sredit da funkcionise . Ali nikome ne odgovara jer smo bagra ona najgora .

ODGOVORITE
Name

Biće kako SAD kaže

28.01.2019 10:59

Biće kako SAD odluče? Ne treba ništa očekivati sve dok ne prođu četiri godine, oni koji prežive i ne odu,, imaće Dodika, Bakira i Čovića na čelu od 2022 godine, tako to hoda. Što se tiče Brisela, on se nikad ništa nije ni pitao, pogotovo sad pred izbore za evropski parlament, ko zna ko će biti nova vlast u EU, ali ko god bude nova vlast u Briselu, biće onako kako SAD odluče i kad odluče.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

28.01.2019 11:15

Turisticki.....e moj brate,lutaju svjetom o nasem teosku,niko ih vise ne jebe,a narod glupi glas li glasa i ustipke jede kad ima jaja,umjesto da ih za muda objesi da vise na trgu !!!

ODGOVORITE
Name

Boki

28.01.2019 11:18

Slobodno ih tamo mogu zadržati da se ne vraćaju ovamo.

ODGOVORITE
Name

Burle

28.01.2019 11:52

KO JE UBIO DAVIDA????

ODGOVORITE
Name

Rade

28.01.2019 12:56

Hej ljudi, treba mi jedna informacija. Zna li ko kad je car Dusan rodjen i gdje je tacno rodjen? Hvala unaprijed!

ODGOVORITE
Name

Ratko

28.01.2019 14:47

Rodjen je u Beogradu 22. septembra 1244. godine. Napisao je u svijetu najpoznatiji Zakonik, zove se Dusanov zakonik.

Name

Milojko

28.01.2019 15:12

Nikad se neće dogovoriti oko dobrobiti za sve narode, ali ako je plijen u pitanju, tu je dogovor u sekundama..

ODGOVORITE
Name

MIRKO

28.01.2019 15:24

Nek vide SELJACI malo svijeta možda se malo kultivišu!

ODGOVORITE
Name

Neka

28.01.2019 15:59

i ostanu tamo.

ODGOVORITE
Name

Snsdahdz

28.01.2019 15:59

Osnovana nova stranka u BiH zove se SNSDAHDZ ima ce troclanog pressjednika. Kosa Bakirova, usi Dodikove, i osmjeh covicev- najljepsi predsjednik

ODGOVORITE