Ципрасу и Заеву Нобелову награду?

Грчког премијера Алексиса Ципраса и премијера Сјеверне Македоније Зорана Заева номиновали су за овогодишњу Нобелову награду за мир лидери трију група у Европском парламенту - социјалдемократа, Зелених и Уједињене европске љевице, објавила је грчка агенција АНА.

Свијет 28.01.2019 | 07:54
Ципрасу и Заеву Нобелову награду?
Агенција је у суботу јавила да су Удо Буллман, лидер социјалдемократа (С&Д) у Европском парламенту, лидер Зелених Ска Келлер те лидер Уједињене европске љевице-Нордијске зелене љевице (ГУЕ-НГЛ) Габби Зиммер у заједничком саопштењу нагласили да се Преспанским споразумом између Грчке и Бивше Југославенске Републике Македоније о новом имену потоње земље "окончава дуги спор и доноси стабилност регији западног Балкана".

Након дугогодишњих покушаја рјешавања спора, 17. јуна прошле године Грчка и Македонија потписале су споразум на обалама Преспанског језера, по којем службено име земље постаје Република Сјеверна Македонија.

Буллманн, Келлер и Зиммер нагласили су да је Преспански споразум, који је македонски парламент ратификовао 11. јануара ове године а грчки 25. јануара, модел за "мирно рјешавање међународних проблема кроз дијалог и међусобни компромис".

Троје лидера европарламентарних група нагласили су да су Ципрас и Заев имали политичку храброст инсистирати на споразуму упркос противљењу националиста у обје земље.

Буллманн, Келлер и Зиммер казали су да из тих разлога "подржавају приједлог Нобеловке Wидед Боуцхамаоуи да Ципраса и Заева номинује за Нобелову награду за мир за 2019.".

Представљајући номинацију у Скопљу 18. децембра, Боуцхамаоуи је рекла да је Преспански споразум модел за рјешавање проблема у будућности и да ће његова ратификација "послати снажну поруку да је дијалог могућ".

Агенција АНА пише да се очекује да ће и други европски политичари дати подршку номинацији Ципраса и Заева.

(Вијести)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Марqуез

28.01.2019 07:00

Кад некоме зеле реци да су корисни идиоти свјетски моцници им дају награду за мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

замрдај митре

28.01.2019 07:00

И треба их кандидовати, кад су нормални људи. А не као ови наси кост у кост. Бојим се да идемо путем гдје нема повратка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.28.1.2019

28.01.2019 14:59

Ципрас и Зајев добијају Нобелову награду штосу растурили,Македонију.Где то има на свету.Заев издо,Македонију шиптарима.Доћу македонци памети само ће бити касно.

ОДГОВОРИТЕ