Британци о Новаку: Најбољи, до пензије!

"Дјелује да Надал само на Ролан Гаросу може да заустави Ђоковића, али ни то није 'сигурна опклада' као што је било некада", поручује колумниста утицајног британског листа "Гардијан" Кевин Мичел.

Тенис 28.01.2019 | 19:30
Британци о Новаку: Најбољи, до пензије!
Цијели свијет прича о маестралној партији Новака Ђоковића!

Најбољи тенисер свијета је у финалу Аустралијан опена успио да надигра Рафаела Надала (3:0), али уместо "дежа ви" осјећаја од прије седам година, када су двојица тенисера одиграла маратонски меч од готово шест сати - овога пута је Ђоковић "отказао" такав спектакл.

Свог највећег ривала је "почистио" са терена дозволивши му само осам гемова и једну брејк шансу за читав меч - што баш нико није очекивао...

Не због лоше игре Ђоковића у Мелбурну, напротив била је сјајна - него због тога што је Надал на први гренд слем сезоне дошао невјероватно спреман и до финала није испустио ниједан сет. Могло се чути да никада у каријери Шпанац није заиграо тако добро на бетону, па су многи очекивали да ће добро намучити Ђоковића, ако не и освојити свој други гренд слем у Аустралији.

Умјесто тога видјели смо Новака који се претворио у компјутер, гађао је "ћошкове" као од шале, а занимљиво звучи податак да је збирно у полуфиналу и финалу погријешио само 14 пута.

Таква убједљива игра поново је покренула расправу о томе ко је најбољи тенисер свих времена, а иако ће већина и даље стати на страну Роџера Федерера или Рафаела Надала, сада се више прича о томе да ли је могуће да их Србин "ухвати" у гренд слем трци.

Ђоковић је освојио претходна три најважнија турнира, укупно их има 15. до сада, док му Шпанац бјежи са 17, односно Швајцарац са 20 "слемова".

Већ у Паризу ће покушати да уради оно што нико у "опен ери" тениса није успио, а то је да сваки од четири гренд слем турнира освоји два пута. То је Рафаелу Надалу замало пошло у Аустралији (или не тако замало...), док Роџеру Федереру такође недостаје други "Гарос", због чега ће послије двије године поново заиграти у престоници Француске на "шљаци".

"Србин је потврдио нову дозу изврсности освајањем Аустралијем опена, а сада се окреће 'ултимативном изазову' у виду побјеђивања Рафаела Надала на шљаци у Паризу", пише у својој колумни за "Гардијан" чувени новинар Кевин Мичел.

"Надал је био први од њих двојице који се 'појавио', освојио је свој први 'мејџор' из шестог покушаја, прије 14 година, тако да је био у предности када су се први пут сусрели 2006, доминирао је углавном до 2011, добивши 16 од првих 25 мечева. Међутим, други дио њиховог ривалства иде на Новакову страну... Надал је добио Ђоковића само три пута у посљедњих 16 мечева од побједе на УС Опену 2013. године. Сада дјелује да је једино мјесто на ком Надал може да добије Ђоковића управо Ролан Гарос, али ни то више није 'сигурна опклада' као што је некада била. Ако Новак побиједи Надала у Паризу, неће бити те мајице која ће моћи да покаже колико су Срби поносни", написао је овај колумниста који је током претходних година често критиковао Ђоковића.

Аутора текста заинтригирале су ријечи легендарног Пета Кеша који је послије меча рекао да су му многи рекли да "никада у животу нису видјели да неко као Новак у финалу удара лоптицу", допале су му се ријечи и Матса Виландера који је цијели турнир хвалио Новакову игру и у финалу је назвао "апсолутном перфекцијом", а пита се и ко може да заустави Ђоковића ако то није Надал?

"Новак Ђоковић је најбољи тенисер на свијету - тренутно, и у догледној будућности, вјероватно док год не одлучи да оде у пензију, што је неколико година далеко, бар је тако наговијестио у недјељу", нагласио је колумниста "Гардијана" и додао:

"Ако Надал није могао, сем у неколико момената, да пружи бољи отпор Ђоковићу у финалу које је трајало само два сата и четири минута, током којих је освојио само осам гемова и није успио да му одузме сервис, мала је шанса да ико може да изазове играча који је освојио три гренд слема у низу и који ове сезоне има шансу да освоји 'календарски' слем, први пут од 1969. године и Рода Лејвера..."

Па нека тако буде!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар