Britanci o Novaku: Najbolji, do penzije!

"Djeluje da Nadal samo na Rolan Garosu može da zaustavi Đokovića, ali ni to nije 'sigurna opklada' kao što je bilo nekada", poručuje kolumnista uticajnog britanskog lista "Gardijan" Kevin Mičel.

Tenis 28.01.2019 | 19:30
Britanci o Novaku: Najbolji, do penzije!
Cijeli svijet priča o maestralnoj partiji Novaka Đokovića!

Najbolji teniser svijeta je u finalu Australijan opena uspio da nadigra Rafaela Nadala (3:0), ali umesto "deža vi" osjećaja od prije sedam godina, kada su dvojica tenisera odigrala maratonski meč od gotovo šest sati - ovoga puta je Đoković "otkazao" takav spektakl.

Svog najvećeg rivala je "počistio" sa terena dozvolivši mu samo osam gemova i jednu brejk šansu za čitav meč - što baš niko nije očekivao...

Ne zbog loše igre Đokovića u Melburnu, naprotiv bila je sjajna - nego zbog toga što je Nadal na prvi grend slem sezone došao nevjerovatno spreman i do finala nije ispustio nijedan set. Moglo se čuti da nikada u karijeri Španac nije zaigrao tako dobro na betonu, pa su mnogi očekivali da će dobro namučiti Đokovića, ako ne i osvojiti svoj drugi grend slem u Australiji.

Umjesto toga vidjeli smo Novaka koji se pretvorio u kompjuter, gađao je "ćoškove" kao od šale, a zanimljivo zvuči podatak da je zbirno u polufinalu i finalu pogriješio samo 14 puta.

Takva ubjedljiva igra ponovo je pokrenula raspravu o tome ko je najbolji teniser svih vremena, a iako će većina i dalje stati na stranu Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, sada se više priča o tome da li je moguće da ih Srbin "uhvati" u grend slem trci.

Đoković je osvojio prethodna tri najvažnija turnira, ukupno ih ima 15. do sada, dok mu Španac bježi sa 17, odnosno Švajcarac sa 20 "slemova".

Već u Parizu će pokušati da uradi ono što niko u "open eri" tenisa nije uspio, a to je da svaki od četiri grend slem turnira osvoji dva puta. To je Rafaelu Nadalu zamalo pošlo u Australiji (ili ne tako zamalo...), dok Rodžeru Federeru takođe nedostaje drugi "Garos", zbog čega će poslije dvije godine ponovo zaigrati u prestonici Francuske na "šljaci".

"Srbin je potvrdio novu dozu izvrsnosti osvajanjem Australijem opena, a sada se okreće 'ultimativnom izazovu' u vidu pobjeđivanja Rafaela Nadala na šljaci u Parizu", piše u svojoj kolumni za "Gardijan" čuveni novinar Kevin Mičel.

"Nadal je bio prvi od njih dvojice koji se 'pojavio', osvojio je svoj prvi 'mejdžor' iz šestog pokušaja, prije 14 godina, tako da je bio u prednosti kada su se prvi put susreli 2006, dominirao je uglavnom do 2011, dobivši 16 od prvih 25 mečeva. Međutim, drugi dio njihovog rivalstva ide na Novakovu stranu... Nadal je dobio Đokovića samo tri puta u posljednjih 16 mečeva od pobjede na US Openu 2013. godine. Sada djeluje da je jedino mjesto na kom Nadal može da dobije Đokovića upravo Rolan Garos, ali ni to više nije 'sigurna opklada' kao što je nekada bila. Ako Novak pobijedi Nadala u Parizu, neće biti te majice koja će moći da pokaže koliko su Srbi ponosni", napisao je ovaj kolumnista koji je tokom prethodnih godina često kritikovao Đokovića.

Autora teksta zaintrigirale su riječi legendarnog Peta Keša koji je poslije meča rekao da su mu mnogi rekli da "nikada u životu nisu vidjeli da neko kao Novak u finalu udara lopticu", dopale su mu se riječi i Matsa Vilandera koji je cijeli turnir hvalio Novakovu igru i u finalu je nazvao "apsolutnom perfekcijom", a pita se i ko može da zaustavi Đokovića ako to nije Nadal?

"Novak Đoković je najbolji teniser na svijetu - trenutno, i u doglednoj budućnosti, vjerovatno dok god ne odluči da ode u penziju, što je nekoliko godina daleko, bar je tako nagovijestio u nedjelju", naglasio je kolumnista "Gardijana" i dodao:

"Ako Nadal nije mogao, sem u nekoliko momenata, da pruži bolji otpor Đokoviću u finalu koje je trajalo samo dva sata i četiri minuta, tokom kojih je osvojio samo osam gemova i nije uspio da mu oduzme servis, mala je šansa da iko može da izazove igrača koji je osvojio tri grend slema u nizu i koji ove sezone ima šansu da osvoji 'kalendarski' slem, prvi put od 1969. godine i Roda Lejvera..."

Pa neka tako bude!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar