ШПА: Ђирона се одлично држала, Барси отишло три бода!

Фудбалери Барселоне победили су Ђирону са 2:0, у 21. колу Примере.  Меси "средио" црвени за Ђирону, па Ђирону! Све је у рукама званично петог најбољег фудбалера света. . .  Месијево боц, али Шпанију боду судијске одлуке у корист Барсе! Ђирони није свиран пенал, а могао је. Ђирони је играч искључен, а није смео.  Билбао бољи од Бетиса, реми Сосиједада и Уеске.  Фудбалери Атлетик Билбаа победили су данас Бетис са 1:0, у 21. колу шпанске Примере.

Фудбал 28.01.2019 | 08:00
ШПА: Ђирона се одлично држала, Барси отишло три бода!
Стрелци у Ђирони били су Нелсон Семедо у деветом и Лионел Меси у 68. минуту.

Посао је победничком тиму био олакшан у 51. минуту, када је због другог жутог картона искључен фудбалер домаћег тима Барнардо Еспиноса.

Барселона је прва са 49 бодова, пет више од Атлетико Мадрида, а чак 13 од Севиље и Реал Мадрида, који има утакмицу мање. 

Ђирона са 24 бода заузима 13. место на табели шпанског првенства. 

Шампионске екипе побеђују и кад не играју добро, а у сезони у којој је Реал овако лош чини се да Барселона нема праву конкуренцију у Примери. Њени противници би додуше другачије то назвали: како и да је има кад уз сав тај квалитет Блауграна има и судијску заштиту? У 21. колу Примере 2:0 на гостовнају код Ђироне у мечу који су обележили не толико голови Нелсона Семеда и Лионела Месија, колико контроверзне судијске одлуке Пабла Гонзалеса.

Било их је неколико и ниједна баш није тако јасна да би се нешто тврдило, али полемика се већ дигла. Посебно због тога што су се све три одлуке десиле између првог и другог Барселониног гола, док је утакмица дакле још могла да оде у оба правца.

Како било, после случајног поготка Семеда након карамбола у казненом простору домаћих креће судијска главобоља. Почиње већ у 13. минуту када је Ђорди Алба очигледно вукао за дрес Кристијана Стуанија, истина мудро га је пустио пре но што се Ђиронином нападачу приближила и лопта и поглед главног арбитра, а домаћима није помогло ни то што је Уругвајац очигледно ишао на пенал. Гонзалесова се пиштаљка није чула, иако је једногласан став свих судијских коментатора на Пиринејима да не би погрешио ни да је свирао једанаестерац.

Можда због тога идентична одлука и у 31. минуту, само испред другог шеснаестерца. Меси је шутирао из слободног ударца, Пере Понс реаговао и лопту избио... Питање је да ли руком или раменом. Гонзалес је опет тиховао.

И онда 51. минут, Ђирона у налету, имао је Стуани у том периоду неке шансе да изједначи, све је пало у воду када судија показује други жути картон Бернарду Еспинози. Овде се већ утисци и те како разликују. Неки кажу да је штопер Ђироне био неопрезан када је потпуно беспотребно улетео са леђа Луису Суарезу, други тврде да прекршај није споран, али да то није био интензитет за искључење. Тешко је рећи, рекло би се једна од оних 50/50 ситуација?

Како било, са десеторицом Ђирона једноставно није могла да издржи Барсин темпо и било је само питање тренутка када ће поклећи. Десило се то у 68. минуту, акција је кренула од Марк Андреа Тер Штегена, Суарез ради оно што најбоље зна, загради се и отвара простор Ђордију Алби, на центру, просто невероватно, Меси потпуно сам, решава он овакве ситуације и затворених очију. Боцнуо је лопту преко Јасина Бунуа и то је крај.

Барселона чува пет бодова предности над Атлетиком, једини што би могло да нервира њене навијаче уочи наставка шампионске трке – нови промашаји Филипеа Кутиња. Ни не личи на оног играча из Ливерпула. И већ предуго је тако.

Барселона је 27. јануара постала прва екипа која је ове сезоне водила на полувремену против Ђироне, а у наставку је одбила први налет домаћина, имала среће да остану са играчем мање, али не и довољно да забележи убедљивију победу јер су се испромашивали...

Лидер шампионата је погоцима Нелсона Семеда из 9. минута и Леа Месија из 68. пребродио тешко гостовање пред ватреном публиком на "Монтиливију" (2:0) и вратио разлику у односу на Атлетико Мадрид на пет бодова, што је актуелно већ неколико кола, а већ сада је јасно да ће до краја такмичења ово бити трка у двоје пошто су остали ривали далеко иза.

Португалски бек Семедо је рано, после гужве у шеснаестерцу Ђироне, довео Барсу у вођство својим првим голом на мечу, када су све очи биле упрте у три најбоља стрелца лиге.

Кристијан Стуани и Луис Суарез су имали шансе, али не и своје поподне, док је као и обично у центру пажње био Лионел Меси који је прво "изборио" црвени картон за Еспинозу, а потом и поготком решио питање победника.

Штопер Ђироне је са леђа, у изласку из задње линије, фаулирао Суареза, чинило се да ће се на томе завршити, међутим Меси је ауторитативно саопштио арбитру да је то био прекршај за картон, да би се потом и судија Фуертес "ухватио" за џеп и показао други жути и тако искључио несрећног Еспинозу који је прву казну "зарадио" после пола сата утакмице.

Тиме је тако прекинут "моментум" Ђироне која је у наставак меча ушла с идејом да нападне ривала и одмах изједначи, а све је било решено у 68. минуту.

По ко зна који пут леви бек Ђорди Алба је "спремио" гол за Леа Месија за његов 19. погодак ове сезоне, односно седму асистенцију шпанског дефанзивца у текућој сезони, чиме се на листи најбољих "додавача" лиге изједначио са Сарабијом и Гризманом.

Лидер у обе категорије је наравно Меси...

Билбао бољи од Бетиса, реми Сосиједада и Уеске. Фудбалери Атлетик Билбаа победили су данас Бетис са 1:0, у 21. колу шпанске Примере.

Стрелац је био Икер Мунаин у 21. минуту. Атлетик је утакмицу завршио са играчем мање, због искључења Оскара де Маркоса у 84. минуту.

Атлетик је дуго без пораза и сада је 11. у шпанском првенству са 26 бодова. Бетис има три више и осми је на табели.

Реал Сосиједад није успео да победи последњи тим на табели шпанског првенства Уеску, са којом је играо без голова.

Билбао поново режи, Уеска није примила гол! Икер Мунијаин погодио за минималац против Бетиса.

Баскија половично расположено. Индустријски Билбао слави, пошто је Атлетик после ужасног почетка сезоне продужио серију добрих резултата савладавши Бетис са 1:0 поготком Икера Мунијаина. Туристички Сан Себастијан пати, пошто је Реал Сосиједа први тим који ове сезоне није успео да затресе мрежу Уеске, па су гости однели бод са Аноете – 0:0.

Нажалост по нашег Александра Јовановића, у том “епском“ подвигу Уеске мрежу је поново бранио искуснији Сантамарија што ће вероватно отежати повратак српског репрезентативца на гол линију. Вечерас је опет био на клупи, пошто је Сантамарија у последњих пет кола преузео статус стартног голмана Уеске.

Како било, резултат на Аноети јасно показује да се у Сан Себастијану нисмо нагледали доброг фудбала, па се брзо селимо на Сан Мамес на коме је Атлетик стигао и до трећег победе у последња четири кола након што је у првих 18 уписао само две.

Јунак ове вечерашње победе био је Мунијаин, док је улогу трагичара одиграо Франсис Гереро неопрезно предавши лопту Билбао на 40-ак метара од Бетисовог гола. Само неколико додира са лоптом било је потребно Баскима да је допреме до Мунијаина, а он ју је мајсторски исконтролисао и потом левицом проследио тамо где Пау Лопез није могао да је стигне.

До јуче су стрепели за опстанак, али ипак је Билбао клуб који је превише велики за Сегунду. Сада комфорно ушушкан на средини табеле.

Резултати 21. кола:

Ваљадолид - Селта 2:1 (0:1)
/Плано 55, Кеко 69 - Систо 16/

Ђирона - Барселона 0:2 (0:1)
/Семедо 9, Меси 68/

Атлетик Билбао - Бетис 1:0 (0:0)
/Мунијаин 21/

Реал Сосиједад - Уеска 0:0

Еспањол - Реал Мадрид 2:4 (1:3)
/Баптистао 25, Росалес 81 - Бензема 4, 45, Рамос 15, Бејл 67/

одиграно у суботу

Севиља - Леванте 5:0 (0:0)
/Бен Једер 48, Силва 61, Васкез 71, Сарабија 78п, Промес 90+1/

Атлетико Мадрид - Хетафе 2:0 (2:0)
/Гризман 27, Саул 37/

Леганес - Еибар 2:2 (0:2)
/Ен Незири 46, 67 - Кике 29, Жордан 36/

Валенсија - Виљареал 3:0 (2:0)
/Дијакаби 4, Черишев 51, Родриго 86/

у понедељак

Алавес - Рајо Ваљекано 21.00

Табела: Барселона 49, Атлетико 44, Реал 39, Севиља 36, Алавес (-1) 32, Хетафе 31, Бетис 29, Валенсија 29, Сосиједад 27, Леванте 26, Еибар 26, Атлетик 26, Ваљадолид 25, Ђирона 24, Еспањол 24, Леганес 23, Селта 21, Рајо Ваљекано (-1) 20, Виљареал 18, Уеска 12.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар