ŠPA: Đirona se odlično držala, Barsi otišlo tri boda!

Fudbaleri Barselone pobedili su Đironu sa 2:0, u 21. kolu Primere.  Mesi "sredio" crveni za Đironu, pa Đironu! Sve je u rukama zvanično petog najboljeg fudbalera sveta. . .  Mesijevo boc, ali Španiju bodu sudijske odluke u korist Barse! Đironi nije sviran penal, a mogao je. Đironi je igrač isključen, a nije smeo.  Bilbao bolji od Betisa, remi Sosijedada i Ueske.  Fudbaleri Atletik Bilbaa pobedili su danas Betis sa 1:0, u 21. kolu španske Primere.

Fudbal 28.01.2019 | 08:00
ŠPA: Đirona se odlično držala, Barsi otišlo tri boda!
Strelci u Đironi bili su Nelson Semedo u devetom i Lionel Mesi u 68. minutu.

Posao je pobedničkom timu bio olakšan u 51. minutu, kada je zbog drugog žutog kartona isključen fudbaler domaćeg tima Barnardo Espinosa.

Barselona je prva sa 49 bodova, pet više od Atletiko Madrida, a čak 13 od Sevilje i Real Madrida, koji ima utakmicu manje. 

Đirona sa 24 boda zauzima 13. mesto na tabeli španskog prvenstva. 

Šampionske ekipe pobeđuju i kad ne igraju dobro, a u sezoni u kojoj je Real ovako loš čini se da Barselona nema pravu konkurenciju u Primeri. Njeni protivnici bi doduše drugačije to nazvali: kako i da je ima kad uz sav taj kvalitet Blaugrana ima i sudijsku zaštitu? U 21. kolu Primere 2:0 na gostovnaju kod Đirone u meču koji su obeležili ne toliko golovi Nelsona Semeda i Lionela Mesija, koliko kontroverzne sudijske odluke Pabla Gonzalesa.

Bilo ih je nekoliko i nijedna baš nije tako jasna da bi se nešto tvrdilo, ali polemika se već digla. Posebno zbog toga što su se sve tri odluke desile između prvog i drugog Barseloninog gola, dok je utakmica dakle još mogla da ode u oba pravca.

Kako bilo, posle slučajnog pogotka Semeda nakon karambola u kaznenom prostoru domaćih kreće sudijska glavobolja. Počinje već u 13. minutu kada je Đordi Alba očigledno vukao za dres Kristijana Stuanija, istina mudro ga je pustio pre no što se Đironinom napadaču približila i lopta i pogled glavnog arbitra, a domaćima nije pomoglo ni to što je Urugvajac očigledno išao na penal. Gonzalesova se pištaljka nije čula, iako je jednoglasan stav svih sudijskih komentatora na Pirinejima da ne bi pogrešio ni da je svirao jedanaesterac.

Možda zbog toga identična odluka i u 31. minutu, samo ispred drugog šesnaesterca. Mesi je šutirao iz slobodnog udarca, Pere Pons reagovao i loptu izbio... Pitanje je da li rukom ili ramenom. Gonzales je opet tihovao.

I onda 51. minut, Đirona u naletu, imao je Stuani u tom periodu neke šanse da izjednači, sve je palo u vodu kada sudija pokazuje drugi žuti karton Bernardu Espinozi. Ovde se već utisci i te kako razlikuju. Neki kažu da je štoper Đirone bio neoprezan kada je potpuno bespotrebno uleteo sa leđa Luisu Suarezu, drugi tvrde da prekršaj nije sporan, ali da to nije bio intenzitet za isključenje. Teško je reći, reklo bi se jedna od onih 50/50 situacija?

Kako bilo, sa desetoricom Đirona jednostavno nije mogla da izdrži Barsin tempo i bilo je samo pitanje trenutka kada će pokleći. Desilo se to u 68. minutu, akcija je krenula od Mark Andrea Ter Štegena, Suarez radi ono što najbolje zna, zagradi se i otvara prostor Đordiju Albi, na centru, prosto neverovatno, Mesi potpuno sam, rešava on ovakve situacije i zatvorenih očiju. Bocnuo je loptu preko Jasina Bunua i to je kraj.

Barselona čuva pet bodova prednosti nad Atletikom, jedini što bi moglo da nervira njene navijače uoči nastavka šampionske trke – novi promašaji Filipea Kutinja. Ni ne liči na onog igrača iz Liverpula. I već predugo je tako.

Barselona je 27. januara postala prva ekipa koja je ove sezone vodila na poluvremenu protiv Đirone, a u nastavku je odbila prvi nalet domaćina, imala sreće da ostanu sa igračem manje, ali ne i dovoljno da zabeleži ubedljiviju pobedu jer su se ispromašivali...

Lider šampionata je pogocima Nelsona Semeda iz 9. minuta i Lea Mesija iz 68. prebrodio teško gostovanje pred vatrenom publikom na "Montiliviju" (2:0) i vratio razliku u odnosu na Atletiko Madrid na pet bodova, što je aktuelno već nekoliko kola, a već sada je jasno da će do kraja takmičenja ovo biti trka u dvoje pošto su ostali rivali daleko iza.

Portugalski bek Semedo je rano, posle gužve u šesnaestercu Đirone, doveo Barsu u vođstvo svojim prvim golom na meču, kada su sve oči bile uprte u tri najbolja strelca lige.

Kristijan Stuani i Luis Suarez su imali šanse, ali ne i svoje popodne, dok je kao i obično u centru pažnje bio Lionel Mesi koji je prvo "izborio" crveni karton za Espinozu, a potom i pogotkom rešio pitanje pobednika.

Štoper Đirone je sa leđa, u izlasku iz zadnje linije, faulirao Suareza, činilo se da će se na tome završiti, međutim Mesi je autoritativno saopštio arbitru da je to bio prekršaj za karton, da bi se potom i sudija Fuertes "uhvatio" za džep i pokazao drugi žuti i tako isključio nesrećnog Espinozu koji je prvu kaznu "zaradio" posle pola sata utakmice.

Time je tako prekinut "momentum" Đirone koja je u nastavak meča ušla s idejom da napadne rivala i odmah izjednači, a sve je bilo rešeno u 68. minutu.

Po ko zna koji put levi bek Đordi Alba je "spremio" gol za Lea Mesija za njegov 19. pogodak ove sezone, odnosno sedmu asistenciju španskog defanzivca u tekućoj sezoni, čime se na listi najboljih "dodavača" lige izjednačio sa Sarabijom i Grizmanom.

Lider u obe kategorije je naravno Mesi...

Bilbao bolji od Betisa, remi Sosijedada i Ueske. Fudbaleri Atletik Bilbaa pobedili su danas Betis sa 1:0, u 21. kolu španske Primere.

Strelac je bio Iker Munain u 21. minutu. Atletik je utakmicu završio sa igračem manje, zbog isključenja Oskara de Markosa u 84. minutu.

Atletik je dugo bez poraza i sada je 11. u španskom prvenstvu sa 26 bodova. Betis ima tri više i osmi je na tabeli.

Real Sosijedad nije uspeo da pobedi poslednji tim na tabeli španskog prvenstva Uesku, sa kojom je igrao bez golova.

Bilbao ponovo reži, Ueska nije primila gol! Iker Munijain pogodio za minimalac protiv Betisa.

Baskija polovično raspoloženo. Industrijski Bilbao slavi, pošto je Atletik posle užasnog početka sezone produžio seriju dobrih rezultata savladavši Betis sa 1:0 pogotkom Ikera Munijaina. Turistički San Sebastijan pati, pošto je Real Sosijeda prvi tim koji ove sezone nije uspeo da zatrese mrežu Ueske, pa su gosti odneli bod sa Anoete – 0:0.

Nažalost po našeg Aleksandra Jovanovića, u tom “epskom“ podvigu Ueske mrežu je ponovo branio iskusniji Santamarija što će verovatno otežati povratak srpskog reprezentativca na gol liniju. Večeras je opet bio na klupi, pošto je Santamarija u poslednjih pet kola preuzeo status startnog golmana Ueske.

Kako bilo, rezultat na Anoeti jasno pokazuje da se u San Sebastijanu nismo nagledali dobrog fudbala, pa se brzo selimo na San Mames na kome je Atletik stigao i do trećeg pobede u poslednja četiri kola nakon što je u prvih 18 upisao samo dve.

Junak ove večerašnje pobede bio je Munijain, dok je ulogu tragičara odigrao Fransis Gerero neoprezno predavši loptu Bilbao na 40-ak metara od Betisovog gola. Samo nekoliko dodira sa loptom bilo je potrebno Baskima da je dopreme do Munijaina, a on ju je majstorski iskontrolisao i potom levicom prosledio tamo gde Pau Lopez nije mogao da je stigne.

Do juče su strepeli za opstanak, ali ipak je Bilbao klub koji je previše veliki za Segundu. Sada komforno ušuškan na sredini tabele.

Rezultati 21. kola:

Valjadolid - Selta 2:1 (0:1)
/Plano 55, Keko 69 - Sisto 16/

Đirona - Barselona 0:2 (0:1)
/Semedo 9, Mesi 68/

Atletik Bilbao - Betis 1:0 (0:0)
/Munijain 21/

Real Sosijedad - Ueska 0:0

Espanjol - Real Madrid 2:4 (1:3)
/Baptistao 25, Rosales 81 - Benzema 4, 45, Ramos 15, Bejl 67/

odigrano u subotu

Sevilja - Levante 5:0 (0:0)
/Ben Jeder 48, Silva 61, Vaskez 71, Sarabija 78p, Promes 90+1/

Atletiko Madrid - Hetafe 2:0 (2:0)
/Grizman 27, Saul 37/

Leganes - Eibar 2:2 (0:2)
/En Neziri 46, 67 - Kike 29, Žordan 36/

Valensija - Viljareal 3:0 (2:0)
/Dijakabi 4, Čerišev 51, Rodrigo 86/

u ponedeljak

Alaves - Rajo Valjekano 21.00

Tabela: Barselona 49, Atletiko 44, Real 39, Sevilja 36, Alaves (-1) 32, Hetafe 31, Betis 29, Valensija 29, Sosijedad 27, Levante 26, Eibar 26, Atletik 26, Valjadolid 25, Đirona 24, Espanjol 24, Leganes 23, Selta 21, Rajo Valjekano (-1) 20, Viljareal 18, Ueska 12.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar