СП: Карабатић у посљедњој секунди донио бронзу!

Актуелни првак Француска преокретом у другом полувремену против једног од домаћина 26. Свјетског првенства у рукомету селекције Њемачке освојио је бронзану медаљу и то голом Николе Карабатића у посљедњој секунди - 26:25 (9:13).

Остали спортови 27.01.2019 | 16:45
СП: Карабатић у посљедњој секунди донио бронзу!
Какав рукомет, какав дерби, каква драма у Хернингу!

Игра живаца у "Боксену" на крају је припала свргнутим свјетским првацима, који су на 26. Мундијал за рукометаше понијели злато, а кући вратили бронзу: Њемачка - Француска 25:26(13:9).

Фантастична утакмица и трилер завршница за бронзану медаљу припала је селекцији Француске захваљујући рековалесценту Николи Карабатићу, који је у посљедњим секундама погодио мрежу и осигурао четврту бронзу за "триколоре".

Подсјетимо, Карабатић није био ни "пријављен" за Мундијал због тога што се опорављао од операције, али је на вријеме успио да се спреми и да помогне Француској да се попне на постоље.

"Галски пијетлови" су наставили са освајањем медаља и још једном потврдили да су најуспјешнија рукометна нација свијета са шест златних, сребром и сада четири брознане медаље.

Иако је вјероватно најбољи рукометаш у посљедњој деценији Карабатић донио бронзу, најзаслужнији за њено "ковање" био је Кентан Мае са седам постигнутих голова, док су по три поготка укњижили Тимоти Н'гесан, Лук Абало и Лудовик Фабрегас.

Код Нијемаца прво име утакмице у Хернингу био је Уве Генсхајмер са шест голова, по два мање уписали су Јаник Колбахер и Паул Друкс.

"Галски пијетлови" и "панцери" сусрели су се у првој фази такмичења и одиграли неријешено 25:25 и мало је недостајало да и данашњи меч за треће мјесто оде у "егал".

Првих 30 минута играло се на "махове" и било поприлично изједначено иако су Нијемци ипак одиграли за нијансу боље и чешће имали предност од највише три гола (9:6) првенствено захваљујући Увеу Генсхајмеру.

Лијево крило Пари Сен Жермена је био нерјешива енигма за одбрану "триколора", који су успјели да узврате серијом од 3:0 и стигну до изједначења (9:9).

Пуних девет минута "панцери" нису погодили мрежу Француза, али је у самом финишу "мучење" у нападу прекинуо пивот Патрик Венчек и опет "очепио" Њемачку.

Домаћин је потом узвратио својом серијом од 4:0 и са четири гола, што је била највиша предност отишао на одмор у полувремену (13:9).

У наставку, изабраници Дидијеа Динара су опет направили серију од 3:0, а потом послије само шест минута стигли до изједначења - 14:14 голом Тимотија Н'гесана, па је њемачки селектор Кристијан Прокоп морао да позове минут одмора.

Ни савјети младог стручњака нису уродили плодом, па је Француска први пут и повела у другом дијелу у 38. минуту и од тада се мање-више играло гол за гол, али до краја ниједном Њемачка није имала предност.

У 49. минуту "панцери" су послије прекршаја у нападу Николе Карабатића стигли до новог изједначења (19:19), које је потрајало све до пет минута прије краја (22:22).

Португалски арбитри су на 2.5 минута до краја донијели врло храбру и исправну одлуку - досудили су искључење Увеа Генсхајмера и седмерац за "триколоре", што је у погодак претворио Маје (25:24), али су Нијемци успјели да у посљедњих 60 секунди ипак уђу са новим "егалом".

Прије драматичне завршнице, француски селектор Дидије Динар је узео "тајм-аут", услиједили су потом промашаји на обје стране, да би преостало неких седам-осам секунди до краја за посљедњи француски напад.

Лопта је стигла до Николе Карабатића, који је са девет метара поцијепао мрежу Нијемаца и осигурао побједничко постоље Француској за наставак невјероватне серије на великим такмичењима.

Послије четири титуле шампиона свијета на посљедњих пет мундијала, овог пута Французи су завршили као трећи.

Један од домаћина, репрезентација Њемачке на крају је остала "кратких рукава" са тзв. дрвеном медаљом и остала је на једном злату из 2007. године и бронзаном одличју из далеке 1958. године.

У финалу од 17.30 часова пратићемо УЖИВО дуел Данске и Норвешке у бици за прво злато у историји скандинавских земаља.

Резултати завршнице Мундијала:

полуфинала (петак)

Данска - Француска 30:38 (15:21)

Њемачка - Норвешка 25:31 (12:14)

за 7. мјесто (субота)

Шпанија - Египат 36:31 (17:18)

за 5. мјесто (субота)

Шведска - Хрватска 34:28 (16:13)

за 3. мјесто (недјеља)

Њемачка - Француска 25:26 (13:9)

финале (недјеља)

Норвешка - Данска (17.30)

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар