SP: Karabatić u posljednjoj sekundi donio bronzu!

Aktuelni prvak Francuska preokretom u drugom poluvremenu protiv jednog od domaćina 26. Svjetskog prvenstva u rukometu selekcije Njemačke osvojio je bronzanu medalju i to golom Nikole Karabatića u posljednjoj sekundi - 26:25 (9:13).

Ostali sportovi 27.01.2019 | 16:45
SP: Karabatić u posljednjoj sekundi donio bronzu!
Kakav rukomet, kakav derbi, kakva drama u Herningu!

Igra živaca u "Boksenu" na kraju je pripala svrgnutim svjetskim prvacima, koji su na 26. Mundijal za rukometaše ponijeli zlato, a kući vratili bronzu: Njemačka - Francuska 25:26(13:9).

Fantastična utakmica i triler završnica za bronzanu medalju pripala je selekciji Francuske zahvaljujući rekovalescentu Nikoli Karabatiću, koji je u posljednjim sekundama pogodio mrežu i osigurao četvrtu bronzu za "trikolore".

Podsjetimo, Karabatić nije bio ni "prijavljen" za Mundijal zbog toga što se oporavljao od operacije, ali je na vrijeme uspio da se spremi i da pomogne Francuskoj da se popne na postolje.

"Galski pijetlovi" su nastavili sa osvajanjem medalja i još jednom potvrdili da su najuspješnija rukometna nacija svijeta sa šest zlatnih, srebrom i sada četiri broznane medalje.

Iako je vjerovatno najbolji rukometaš u posljednjoj deceniji Karabatić donio bronzu, najzaslužniji za njeno "kovanje" bio je Kentan Mae sa sedam postignutih golova, dok su po tri pogotka uknjižili Timoti N'gesan, Luk Abalo i Ludovik Fabregas.

Kod Nijemaca prvo ime utakmice u Herningu bio je Uve Genshajmer sa šest golova, po dva manje upisali su Janik Kolbaher i Paul Druks.

"Galski pijetlovi" i "panceri" susreli su se u prvoj fazi takmičenja i odigrali neriješeno 25:25 i malo je nedostajalo da i današnji meč za treće mjesto ode u "egal".

Prvih 30 minuta igralo se na "mahove" i bilo poprilično izjednačeno iako su Nijemci ipak odigrali za nijansu bolje i češće imali prednost od najviše tri gola (9:6) prvenstveno zahvaljujući Uveu Genshajmeru.

Lijevo krilo Pari Sen Žermena je bio nerješiva enigma za odbranu "trikolora", koji su uspjeli da uzvrate serijom od 3:0 i stignu do izjednačenja (9:9).

Punih devet minuta "panceri" nisu pogodili mrežu Francuza, ali je u samom finišu "mučenje" u napadu prekinuo pivot Patrik Venček i opet "očepio" Njemačku.

Domaćin je potom uzvratio svojom serijom od 4:0 i sa četiri gola, što je bila najviša prednost otišao na odmor u poluvremenu (13:9).

U nastavku, izabranici Didijea Dinara su opet napravili seriju od 3:0, a potom poslije samo šest minuta stigli do izjednačenja - 14:14 golom Timotija N'gesana, pa je njemački selektor Kristijan Prokop morao da pozove minut odmora.

Ni savjeti mladog stručnjaka nisu urodili plodom, pa je Francuska prvi put i povela u drugom dijelu u 38. minutu i od tada se manje-više igralo gol za gol, ali do kraja nijednom Njemačka nije imala prednost.

U 49. minutu "panceri" su poslije prekršaja u napadu Nikole Karabatića stigli do novog izjednačenja (19:19), koje je potrajalo sve do pet minuta prije kraja (22:22).

Portugalski arbitri su na 2.5 minuta do kraja donijeli vrlo hrabru i ispravnu odluku - dosudili su isključenje Uvea Genshajmera i sedmerac za "trikolore", što je u pogodak pretvorio Maje (25:24), ali su Nijemci uspjeli da u posljednjih 60 sekundi ipak uđu sa novim "egalom".

Prije dramatične završnice, francuski selektor Didije Dinar je uzeo "tajm-aut", uslijedili su potom promašaji na obje strane, da bi preostalo nekih sedam-osam sekundi do kraja za posljednji francuski napad.

Lopta je stigla do Nikole Karabatića, koji je sa devet metara pocijepao mrežu Nijemaca i osigurao pobjedničko postolje Francuskoj za nastavak nevjerovatne serije na velikim takmičenjima.

Poslije četiri titule šampiona svijeta na posljednjih pet mundijala, ovog puta Francuzi su završili kao treći.

Jedan od domaćina, reprezentacija Njemačke na kraju je ostala "kratkih rukava" sa tzv. drvenom medaljom i ostala je na jednom zlatu iz 2007. godine i bronzanom odličju iz daleke 1958. godine.

U finalu od 17.30 časova pratićemo UŽIVO duel Danske i Norveške u bici za prvo zlato u istoriji skandinavskih zemalja.

Rezultati završnice Mundijala:

polufinala (petak)

Danska - Francuska 30:38 (15:21)

Njemačka - Norveška 25:31 (12:14)

za 7. mjesto (subota)

Španija - Egipat 36:31 (17:18)

za 5. mjesto (subota)

Švedska - Hrvatska 34:28 (16:13)

za 3. mjesto (nedjelja)

Njemačka - Francuska 25:26 (13:9)

finale (nedjelja)

Norveška - Danska (17.30)

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar