Новак Ђоковић - чаробњак из Оз(иј)а!

Новаков час тениса Надалу за рекордну титулу у Мелбурну! Новак Ђоковић одржао је прави тениски час највећем ривалу Рафаелу Надалу и освојио титулу на Аустралијан опену! Српски тенисер супериорно је победио Рафаела Надала у финалу Аустралијан Опена (3:0) и рекордни, седми пут освојио пехар у Мелбурну.  Нема драме када игра ванземаљац! Новаку 15. гренд слем титула и седми трофеј у Мелбурну! Ђоковић маестралном игром у финалу Аустралијан опена прегазио у три сета Рафаела Надала.

Тенис 27.01.2019 | 13:00
Новак Ђоковић - чаробњак из Оз(иј)а!
Ђоковић је у дуелу који је од првог до последњег поена личио на све само не на меч двојице најбољих играча света скавио резултатом 6:3, 6:2, 6:3.

Новак је на тај начин стигао до рекордног, седмог трофеја у Мелбурну и престигао Роја Емерсона и Роџера Федерера са којим је делио прву позицију.

Ово је српском играчу 15. Гренд слем у каријери и трећи узастопно, па ће у Паризу моћи да понови успех из 2016. када је у истом тренутку држао све највеће пехаре у свом власништву. 

Против данашњег ривала повео је 28-25 у победама у највећем тениском ривалству свих времена и стигао на само два трофеја мање од Надала. Испред њих је само Роџер Федерер са 20 освојених Слемова. 

Финални сусрет трајао је тек нешто више од два сата и за то време Ђоковић је пружио партију достојног титуле ГОАТ. Изгубио је само 13 поена на свој сервис, забележио 34 винера наспрам 21 Надала, док је у једном оваквом мечу направио само 9 неизнуђених грешака. Његов противник је имао укупно 28.

Први сет на "Род Лејвер арени" почео је како су то наши навијачи могли да пожеле – сјајном игром Србина и брејком на старту. Ђоковић је "плесао" на терену, разноврсном игром разоружао противника и унео му несигурност. 

Шпанац је често грешио из форхенда, а Новак фуриозном игром и сервисима одржавао предност. Први поен у гемовима у којима је имао почетни ударац изгубио је тек у деветом гему када је одсервирао за 1-0. 

"Бик са Маљорке" је нешто сигурније отворио други део игре, али је под притиском невероватних ритерна ривала попустио у петом гему. Први играч планете је направио брејк и онда успео да неокрзнут изађе из следећег гема, када је Рафа први пут запретио. 

Ипак, није му Ђоковић дозволио ни брејк шансе, а онда фуриозном серијом завршио и други сет. 

Одлучујући корак направио је почетком трећег сета када је по ко зна који пут на невероватан начин враћао Рафине сервисе и терао га на грешке. Нервоза га није омела да у финишу направи још један брејк и у великом стилу дође до победе. 

Њему ће осим 2.000 АТП бодова припасти чек и на 4.100.000 аустралијских долара, што је нешто више од 2,5 милиона евра. 

У женској конкуренцији титулу је освојила Наоми Осака која је савладала Петру Квитову у три сета и, осим што је дошла до другог Гренд слем трофеја, од понедељка ће бити прва тенисерка планете. 

Он је тенисер са друге планете! Име му је Новак Ђоковић и данас је стигао до 15. гренд слем титуле, седме на Аустралијан опену. Каква је то била тениска представа за навијаче, а лекција за све његове противнике. Лекција коју ће тешко начити. Наш ас је феноменалном игром у финалу првог гренд слема сезоне просто прегазио Рафаела Надала који на путу до завршеног меча није изгубио нити један сет.

За победу од 3:0, по сетовима 6:3, 6:2 и 6:3 Србину је требало тек два сата и четири минута атомске игре. Није знао Шпанац шта ће, буквално од самог почетка, а шта му се спрема Новак му је показао одмах на старту, онога што се очекивало да још јкедно истпријско одмеравање два велика ривала, одузевши му његов први сервис гем. Од тог тренутка на Род Лејвер арени је постојао само један победник, само један шампион.

Овакво гажење и то када је у врхунској форми - многи су чак најавили да је у најбољој форми у животу након што је прегазио шест ривала на путу до финала - Надал не да није очекивао, него није могао ни да сања. Шта год је покушао Новак је био за корак испред њега, као да му је читао мисли.

Напади нашег аса, почев од невероватног сервиса били су вансеријски, толико добри да је Надал у неверици гледао шта му се дешава. У појединим моментима 17-струки гренд слем шампион је деловао као аматер, почетник. И када је имао прилике да узме поене, није успевао да их искористи из чистог страха од грешке који му се увукао под кожу.

Јер његов ривал једноставно ове мелбурншке вечери није грешио. Игру из полуфинала Новак је пренео и још појачао у финалу, а то је било превише чак и за Матадора са Мајорке. "Цртао" је наш ас од почетка до краја, погађао све три рубне линије као од шале, шетао свог старог ривала са једног на други део терена. И све време је био паклено озбиљан и фокусиран. Просто застрашујуће је деловао. Заправо, деловао је као да не постоји начин да он не победи макар се играло још месец дана. И тако је и било.

Ово је Нолету 28. победа у 53. одмеравању са Рафом, а за титулу му следи нешто више од 2,5 милиона евра и 2.000 АТП поена (минус 180 поена из 2018) што ће га још дуго држати на првом месту светске листе. Сезона лова за освајањем сва четири гренд слема у години, али и за називом најбољег свих времена, је званично почела. И то како!

За сада је на путу да понови "Новак слем", а за то му још недостаје Ролан Гарос, пошто већ држи и Вимблдон и УС Опен. Ако овако настави да игра Рафа може слободно да му препусти Париз, да се "не брука" као данас у Мелбурну. 

Његово име је Ђоковић. Новак Ђоковић. И он је шампион Аустралијан Опена.

У историјском финалу доминирао је против највећег ривала Рафаела Надала и постигао оно што никада није у Мелбурну.

НОВАК ЂОКОВИЋ - РАФАЕЛ НАДАЛ 6:3, 6:2, 6:3

Након 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. и 2016, Ђоковић је подигао седми пут пехар Аус Опена и постао рекордер.

Он је претекао Роџера Федерера и Роја Емерсона који су у каријери освојили по шест трофеја на првом гренд слему сезоне.

Новаку Ђоковићу то је уједно 15. гренд слем трофеј, чиме је на вечној листи најуспешнијих претекао Пита Сампраса, који има трофеј мање и стигао на место број три.

Испред њега сада су само Надал са 17 и рекордер Роџер Федерер са 20 гренд слем пехара.

Најбољи на свету одиграо је финале без грешке. Демонстрирао је игру да изгледа тако као да је на другој страни мреже стајао анонимус, а не великан који у својој колекцији има 17 гренд слем пехара.

Увек борбени Надал после шест мечева у низу у Мелбурну, које је решио без изгубљеног сета, трудио се да пронађе начин да пробије "зид" који је стајао преко пута њега, али није успео.

Први пут у каријери изгубио је финале гренд слема резултатом 3:0.

И то само из разлога што је Ђоковић био "неуништив", о чему најбоље говоре импресивне бројке.

Сјајно је сервирао (80 одсто успешности на први сервис - 40/50, 84 одсто на други - 16/19), док је Надал имао успешност првог сервиса 51 одсто.

Новак је имао 34 винера, наспрам Рафиних 21, а најбољи тенисер света направио је тек девет неизнуђених грешки, док је његов ривал имао 28!

Искористио је пет од осам брејк лопти, а Надалу дозволио да дође до само једне прилике да му одузме сервис, и то у шестом гему трећег сета, али је он није искористио.  

Имао је Ноле и осам асова, а Надал две дупле сервис грешке.

У укупно 53. епском мечу против Надала остварио је 28. победу и освојио 73. титулу у каријери.

Победом у Мелбурну Ђоковић је осим седмог, историјског тријумфа на Аустралијан Опену, продужио низ тријумфа на гренд слемовима.

Вимблдон - УС Опен - Аустралијан Опен… Наставиће се…

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар