Novak Đoković - čarobnjak iz Oz(ij)a!

Novakov čas tenisa Nadalu za rekordnu titulu u Melburnu! Novak Đoković održao je pravi teniski čas najvećem rivalu Rafaelu Nadalu i osvojio titulu na Australijan openu! Srpski teniser superiorno je pobedio Rafaela Nadala u finalu Australijan Opena (3:0) i rekordni, sedmi put osvojio pehar u Melburnu.  Nema drame kada igra vanzemaljac! Novaku 15. grend slem titula i sedmi trofej u Melburnu! Đoković maestralnom igrom u finalu Australijan opena pregazio u tri seta Rafaela Nadala.

Tenis 27.01.2019 | 13:00
Novak Đoković - čarobnjak iz Oz(ij)a!
Đoković je u duelu koji je od prvog do poslednjeg poena ličio na sve samo ne na meč dvojice najboljih igrača sveta skavio rezultatom 6:3, 6:2, 6:3.

Novak je na taj način stigao do rekordnog, sedmog trofeja u Melburnu i prestigao Roja Emersona i Rodžera Federera sa kojim je delio prvu poziciju.

Ovo je srpskom igraču 15. Grend slem u karijeri i treći uzastopno, pa će u Parizu moći da ponovi uspeh iz 2016. kada je u istom trenutku držao sve najveće pehare u svom vlasništvu. 

Protiv današnjeg rivala poveo je 28-25 u pobedama u najvećem teniskom rivalstvu svih vremena i stigao na samo dva trofeja manje od Nadala. Ispred njih je samo Rodžer Federer sa 20 osvojenih Slemova. 

Finalni susret trajao je tek nešto više od dva sata i za to vreme Đoković je pružio partiju dostojnog titule GOAT. Izgubio je samo 13 poena na svoj servis, zabeležio 34 vinera naspram 21 Nadala, dok je u jednom ovakvom meču napravio samo 9 neiznuđenih grešaka. Njegov protivnik je imao ukupno 28.

Prvi set na "Rod Lejver areni" počeo je kako su to naši navijači mogli da požele – sjajnom igrom Srbina i brejkom na startu. Đoković je "plesao" na terenu, raznovrsnom igrom razoružao protivnika i uneo mu nesigurnost. 

Španac je često grešio iz forhenda, a Novak furioznom igrom i servisima održavao prednost. Prvi poen u gemovima u kojima je imao početni udarac izgubio je tek u devetom gemu kada je odservirao za 1-0. 

"Bik sa Maljorke" je nešto sigurnije otvorio drugi deo igre, ali je pod pritiskom neverovatnih riterna rivala popustio u petom gemu. Prvi igrač planete je napravio brejk i onda uspeo da neokrznut izađe iz sledećeg gema, kada je Rafa prvi put zapretio. 

Ipak, nije mu Đoković dozvolio ni brejk šanse, a onda furioznom serijom završio i drugi set. 

Odlučujući korak napravio je početkom trećeg seta kada je po ko zna koji put na neverovatan način vraćao Rafine servise i terao ga na greške. Nervoza ga nije omela da u finišu napravi još jedan brejk i u velikom stilu dođe do pobede. 

Njemu će osim 2.000 ATP bodova pripasti ček i na 4.100.000 australijskih dolara, što je nešto više od 2,5 miliona evra. 

U ženskoj konkurenciji titulu je osvojila Naomi Osaka koja je savladala Petru Kvitovu u tri seta i, osim što je došla do drugog Grend slem trofeja, od ponedeljka će biti prva teniserka planete. 

On je teniser sa druge planete! Ime mu je Novak Đoković i danas je stigao do 15. grend slem titule, sedme na Australijan openu. Kakva je to bila teniska predstava za navijače, a lekcija za sve njegove protivnike. Lekcija koju će teško načiti. Naš as je fenomenalnom igrom u finalu prvog grend slema sezone prosto pregazio Rafaela Nadala koji na putu do završenog meča nije izgubio niti jedan set.

Za pobedu od 3:0, po setovima 6:3, 6:2 i 6:3 Srbinu je trebalo tek dva sata i četiri minuta atomske igre. Nije znao Španac šta će, bukvalno od samog početka, a šta mu se sprema Novak mu je pokazao odmah na startu, onoga što se očekivalo da još jkedno istprijsko odmeravanje dva velika rivala, oduzevši mu njegov prvi servis gem. Od tog trenutka na Rod Lejver areni je postojao samo jedan pobednik, samo jedan šampion.

Ovakvo gaženje i to kada je u vrhunskoj formi - mnogi su čak najavili da je u najboljoj formi u životu nakon što je pregazio šest rivala na putu do finala - Nadal ne da nije očekivao, nego nije mogao ni da sanja. Šta god je pokušao Novak je bio za korak ispred njega, kao da mu je čitao misli.

Napadi našeg asa, počev od neverovatnog servisa bili su vanserijski, toliko dobri da je Nadal u neverici gledao šta mu se dešava. U pojedinim momentima 17-struki grend slem šampion je delovao kao amater, početnik. I kada je imao prilike da uzme poene, nije uspevao da ih iskoristi iz čistog straha od greške koji mu se uvukao pod kožu.

Jer njegov rival jednostavno ove melburnške večeri nije grešio. Igru iz polufinala Novak je preneo i još pojačao u finalu, a to je bilo previše čak i za Matadora sa Majorke. "Crtao" je naš as od početka do kraja, pogađao sve tri rubne linije kao od šale, šetao svog starog rivala sa jednog na drugi deo terena. I sve vreme je bio pakleno ozbiljan i fokusiran. Prosto zastrašujuće je delovao. Zapravo, delovao je kao da ne postoji način da on ne pobedi makar se igralo još mesec dana. I tako je i bilo.

Ovo je Noletu 28. pobeda u 53. odmeravanju sa Rafom, a za titulu mu sledi nešto više od 2,5 miliona evra i 2.000 ATP poena (minus 180 poena iz 2018) što će ga još dugo držati na prvom mestu svetske liste. Sezona lova za osvajanjem sva četiri grend slema u godini, ali i za nazivom najboljeg svih vremena, je zvanično počela. I to kako!

Za sada je na putu da ponovi "Novak slem", a za to mu još nedostaje Rolan Garos, pošto već drži i Vimbldon i US Open. Ako ovako nastavi da igra Rafa može slobodno da mu prepusti Pariz, da se "ne bruka" kao danas u Melburnu. 

Njegovo ime je Đoković. Novak Đoković. I on je šampion Australijan Opena.

U istorijskom finalu dominirao je protiv najvećeg rivala Rafaela Nadala i postigao ono što nikada nije u Melburnu.

NOVAK ĐOKOVIĆ - RAFAEL NADAL 6:3, 6:2, 6:3

Nakon 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. i 2016, Đoković je podigao sedmi put pehar Aus Opena i postao rekorder.

On je pretekao Rodžera Federera i Roja Emersona koji su u karijeri osvojili po šest trofeja na prvom grend slemu sezone.

Novaku Đokoviću to je ujedno 15. grend slem trofej, čime je na večnoj listi najuspešnijih pretekao Pita Samprasa, koji ima trofej manje i stigao na mesto broj tri.

Ispred njega sada su samo Nadal sa 17 i rekorder Rodžer Federer sa 20 grend slem pehara.

Najbolji na svetu odigrao je finale bez greške. Demonstrirao je igru da izgleda tako kao da je na drugoj strani mreže stajao anonimus, a ne velikan koji u svojoj kolekciji ima 17 grend slem pehara.

Uvek borbeni Nadal posle šest mečeva u nizu u Melburnu, koje je rešio bez izgubljenog seta, trudio se da pronađe način da probije "zid" koji je stajao preko puta njega, ali nije uspeo.

Prvi put u karijeri izgubio je finale grend slema rezultatom 3:0.

I to samo iz razloga što je Đoković bio "neuništiv", o čemu najbolje govore impresivne brojke.

Sjajno je servirao (80 odsto uspešnosti na prvi servis - 40/50, 84 odsto na drugi - 16/19), dok je Nadal imao uspešnost prvog servisa 51 odsto.

Novak je imao 34 vinera, naspram Rafinih 21, a najbolji teniser sveta napravio je tek devet neiznuđenih greški, dok je njegov rival imao 28!

Iskoristio je pet od osam brejk lopti, a Nadalu dozvolio da dođe do samo jedne prilike da mu oduzme servis, i to u šestom gemu trećeg seta, ali je on nije iskoristio.  

Imao je Nole i osam asova, a Nadal dve duple servis greške.

U ukupno 53. epskom meču protiv Nadala ostvario je 28. pobedu i osvojio 73. titulu u karijeri.

Pobedom u Melburnu Đoković je osim sedmog, istorijskog trijumfa na Australijan Openu, produžio niz trijumfa na grend slemovima.

Vimbldon - US Open - Australijan Open… Nastaviće se…

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar