Академија без ученика

У србачком Дому културе синоћ је одржана традиционална Светосавска академија у част првог српског архијепископа, просвјетитеља и утемељивача законодавства Светог Саве. Говорећи о значају овог празника, протонамјесник србачки Жељко Сарић нагласио је да је Свети Сава кроз цијелу истрорију српског народа био снага наше цркве.

Република Српска 27.01.2019 | 11:14
Академија без ученика
„Свака прослава Савиндана за нас је велика обавеза да слиједимо његов пут, а ове године још већа јер славимо јубилеј цркве – 800 година од њене аутокефалности за шта је заслужан управо Свети Сава“, подсјетио је свештеник Жељко Сарић.

О лику и дјелу овог великог светитеља српског народа говорио је свештеник Живко Илић који је истакао да је Свети Сава „највећи духовни и морални ауторитет нашег рода и порода“.

„Колико год причали о његовом дјелу, никада не можемо о њему све да кажемо, јер је он непресушни извор , а са врела Савине духовности напајала су се сва покољења. Он је уткан у сваку пору живота Србинова“, рекао је свештеник Живко Илић

У пригодном програму посвећеном Светом Сави учествовао је мјешовити хор „Цастратроница“, са умјетницима Николом Јаношевићем, Милицом Димитрић и Дјордјом Миловановићем. Са неколико духовних пјесама представили су се и свештеници парохије србачке.

Светосавску академију су организовали Српска православна црквена општина и општина Србац, а из непознатих разлога изостало је учешће СПКД „Просвјета“. У програму, такодје, нису учествовали ни србачки ученици. Старији посјетиоци су се питали зашто поводом Савиндана није организован наградни конкурс за најбоље ученичке ликовне и литерарне радове на локалном нивоу.

Иначе, у свим србачким школама пригодним програмима и славским обредом прославиће се Свети Сава – школска слава.

БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Млад цовјек

27.01.2019 11:22

Наравно да нема кад сви знају да се дзабе сколују и бјезе преко границе у ЕУ,кад смо постали таоци резима ако нисмо сиситему подобни !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.01.2019 12:31

Све паше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

27.01.2019 13:20

Ништа чудно за Србац...све је строго партијски,па нажалост и светосавска академија..Важно је да се политичари сликају,а за ученике никог није брига. Није замјерити директору,он са вјером нема никакве везе,али требали су вјероуцитељи инсистирати да ученици учествују у програму. Свака част хору из БЛ,али зар није могао наступити ни један србацки хор - основне школе,средње школе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас

27.01.2019 13:47

Јесу ли се нацртали политичари? За ученике никог није брига важно је да се политичари сликају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

27.01.2019 15:15

Битно је да су ту присутни цланови црвене секте(СНСД) а за уценике њих није брига! Сектаси имају свог свеца милокрада,он је за њих веци од светог Саве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.01.2019 17:02

У семберији ни професора нема само директори и политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

27.01.2019 20:43

И у Српцу је веома мало просвјетних радника,па ваљда је то сколска академија,у цаст св.Саве, сколске славе.

Name

Браца

28.01.2019 12:16

доста су они себи...штаће ученици...само морајуна њих мислити.....

ОДГОВОРИТЕ