Akademija bez učenika

U srbačkom Domu kulture sinoć je održana tradicionalna Svetosavska akademija u čast prvog srpskog arhijepiskopa, prosvjetitelja i utemeljivača zakonodavstva Svetog Save. Govoreći o značaju ovog praznika, protonamjesnik srbački Željko Sarić naglasio je da je Sveti Sava kroz cijelu istroriju srpskog naroda bio snaga naše crkve.

Republika Srpska 27.01.2019 | 11:14
Akademija bez učenika
„Svaka proslava Savindana za nas je velika obaveza da slijedimo njegov put, a ove godine još veća jer slavimo jubilej crkve – 800 godina od njene autokefalnosti za šta je zaslužan upravo Sveti Sava“, podsjetio je sveštenik Željko Sarić.

O liku i djelu ovog velikog svetitelja srpskog naroda govorio je sveštenik Živko Ilić koji je istakao da je Sveti Sava „najveći duhovni i moralni autoritet našeg roda i poroda“.

„Koliko god pričali o njegovom djelu, nikada ne možemo o njemu sve da kažemo, jer je on nepresušni izvor , a sa vrela Savine duhovnosti napajala su se sva pokoljenja. On je utkan u svaku poru života Srbinova“, rekao je sveštenik Živko Ilić

U prigodnom programu posvećenom Svetom Savi učestvovao je mješoviti hor „Castratronica“, sa umjetnicima Nikolom Janoševićem, Milicom Dimitrić i Djordjom Milovanovićem. Sa nekoliko duhovnih pjesama predstavili su se i sveštenici parohije srbačke.

Svetosavsku akademiju su organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština i opština Srbac, a iz nepoznatih razloga izostalo je učešće SPKD „Prosvjeta“. U programu, takodje, nisu učestvovali ni srbački učenici. Stariji posjetioci su se pitali zašto povodom Savindana nije organizovan nagradni konkurs za najbolje učeničke likovne i literarne radove na lokalnom nivou.

Inače, u svim srbačkim školama prigodnim programima i slavskim obredom proslaviće se Sveti Sava – školska slava.

BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mlad covjek

27.01.2019 11:22

Naravno da nema kad svi znaju da se dzabe skoluju i bjeze preko granice u EU,kad smo postali taoci rezima ako nismo sisitemu podobni !!!

ODGOVORITE
Name

Mile

27.01.2019 12:31

Sve paše

ODGOVORITE
Name

Srbac

27.01.2019 13:20

Ništa čudno za Srbac...sve je strogo partijski,pa nažalost i svetosavska akademija..Važno je da se političari slikaju,a za učenike nikog nije briga. Nije zamjeriti direktoru,on sa vjerom nema nikakve veze,ali trebali su vjeroucitelji insistirati da učenici učestvuju u programu. Svaka čast horu iz BL,ali zar nije mogao nastupiti ni jedan srbacki hor - osnovne škole,srednje škole...

ODGOVORITE
Name

Vrbas

27.01.2019 13:47

Jesu li se nacrtali političari? Za učenike nikog nije briga važno je da se političari slikaju...

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

27.01.2019 15:15

Bitno je da su tu prisutni clanovi crvene sekte(SNSD) a za ucenike njih nije briga! Sektasi imaju svog sveca milokrada,on je za njih veci od svetog Save!

ODGOVORITE
Name

Mirko

27.01.2019 17:02

U semberiji ni profesora nema samo direktori i politicari.

ODGOVORITE
Name

Nada

27.01.2019 20:43

I u Srpcu je veoma malo prosvjetnih radnika,pa valjda je to skolska akademija,u cast sv.Save, skolske slave.

Name

Braca

28.01.2019 12:16

dosta su oni sebi...štaće učenici...samo morajuna njih misliti.....

ODGOVORITE