СП - финале: Битка за Скандинавију и историју!

Данска и Норвешка играју за премијерну круну светског шампиона. Биће то обрачун двојице најбољих рукометаша данашњице Микела Хансена и Сандера Сагосена. Норвежани стрепе због повреде десног бека Магнуса Абелвика Реда.  Бронза за утеху. . .  Француска и Немачка на неутралном терену у данском Хернингу играју за бронзу на Светском првенству. Галски петлови квалитетнији и ближи медаљи.

Остали спортови 27.01.2019 | 12:15
СП - финале: Битка за Скандинавију и историју!
Најбољи рукомет игра се у Скандинавији. Ко ће до премијерне круне светског шампиона, домаћин Данска или Норвешка? Ко је бољи, Микел Хансен или Сандер Сагосен? Одлука пада данас у Хернингу.

Обе селекције играју за историју, за премијерну титулу, за рукометни Монт Еверест. Данци имају европско злато, актуелни су олимпијски шампиони из Рија, али им у колекцији недостаје светска титула. Има ли боље прилике од дуела са комшијама и то на свом терену у Хернингу? Дворана Јиске Бенк Боксен је одавно распродата. Свих 15.000 срећника уживаће у рукометном спектаклу у спорту који је један од најпопуларнијих на северу Европе.

Данска меље све на шампионату. До финала изабраници селектора Николаја Јакобсена стигли су са максималним учинком од девет победа. Између осталих, у првој фази такмичења Данска је победила Норвешку са 30:26. У полуфиналу олимпијски шампион је прегазио Француску, двоструког узастопног шампиона света са 38:30. Најскупљи рукометаш данашњице Микел Хансен одиграо је симултанку са Галским петловима. Ас Пари Сен Жермена постигао је 12 голова, погађао из свих ситуација, асистирао саиграчима, једноставно, одиграо је за уџбенике.

Многи су партију Хансена прогласили за најбољу у историју рукомета.

“Чинио је апсолутно све, био је изванредан. Не сећам се да сам икад видео да је неко одиграо бољу утакмицу. Било је лудо! Његов преглед игре, визија, техника, све ради са лакоћом и изгледа као да се уопште не троши. Толико је технички добар да је то невероватно”, рекао је дански стручни коментатор Бент Нигард у анализи утакмице полуфиналу против Француске.

Занимљиво, Хансену је тај дуел био јубуларни 200. у дресу репрезентације Данске. Њему се осим злата смеши и титула првог стрелца шампионата. На девет досадашњих сусрета постигао је 65 голова, седам више од најближег пратиоца, десног крила Шпаније Ферана Солеа који је завршио шампионат. Једини који би могли да га угрозе, али само теоретски, су Норвежанин Магнус Јондал, који је 50 пута затреао мрежу, Немац Уве Генсхајмер са 49 и Сандер Сагосен са 48 голова.

“Цела екипа је играла фантастично против Француске, сада желимо да направимо и наредни корак и стигнемо до злата”, рекао је дански бомбардер Хансен.

На другој страни домаћину шампионата супроставиће се Норвешка која је други пут узастопно у финалу Светског првенства. Пре две године није могла ништа против домаћина Француске, а сада ће опет да игра против једног од два организатора првенства. Хансену ће на другој страни покушати да парира саиграч из Пари Сен Жермена Сандер Сагосен, званично најбољи рукометаш света за 2018. годину (проглашен од стране ИХФ-а). Против Немачке у полуфиналу 195 центиметара високи леви бек играо је сјајно, постигао је “само” шест голова, али је разигравао саиграче, посебно искусног пивотмена, 36-годишњег Бјартеа Мирхола, за кога Немци нису имали решења.

Оно што мучи Норвежане је повреда најбољег стрелца против Немачке у полуфиналу Магнуса Абелвика Реда. Десни бек немачког шампиона Флензбурга је на том мечу постигао седам голова, али је у финишу после дивљачког старта Друкса и Винчека повређен и није могао да игра у финишу, у последњих три минута.

“Надам се да могу да играм. Очекујем да одлуку донесем током загревања”, оптимиста је леворуки Норвежанин, преноси хандбалл-wорлд.

Његово неиграње би био огроман ударац за вицешампиона света из 2017. године. Ипак, у табору Норвешке верују у повољан исход.

“Оптимистичнији смо сада него после меча. Улатразвук није показао пукотину или повреду у мишићу око колена”, рекао је лекар репрезентације Норвешке Томас Торгалсен.

Селектор Норвешке Кристијан Берге свестан је улоге фаворита коју имају Данци, али се не предаје.

“Изгубили смо већ једном од њих на овом турниру. Нисмо били ни близу тада, али пробаћемо да остваримо бољи резултат”, рекао је Берге.

Данска је фаворит. Домаћи терен, распуцани Хансен, квалитет, дужа клупа, повреда једног од најбољих рукометаш Норвешке, све су то разлози зашто су Данци ближи круни светског шампиона.

Бронза за утеху... Француска и Немачка на неутралном терену у данском Хернингу играју за бронзу на Светском првенству. Галски петлови квалитетнији и ближи медаљи.

Надали су се Французи и Немци да ће да спусте завесу на Светско првенство за рукометаше, али ће одиграти само меч као предигра великог скандинавског финала у Хернингу. Ипак, улог није мали – бронзана медаља и крај такмичења са ореолом победника.

Француска је разочарала на шампионату. У полуфиналу Данска јој је одржала час рукомета. Смена генерација у селекцији Галских петлова узима данак. Пре четири године после титуле светског шампиона у Катару, Французи су држали три највеће титуле, а сада су изгубиле све. Прво европску круну, затим олимпијску, а у петак су предали и светски трон. Велики Никола Карабатић дошао је на СП ровит и неспреман после три месеца паузе због операције стопала. Млађи талас предвођен триом Барселоне, Диком Мемом, Тимотијем Н’Гусеном и Лудовиком Фабрегасом, показао је да није још спреман да носи терет најдоминантније селекције у овом миленијуму.

Данска је искористила све слабости Француске и постигла им највише голова у историји на великим такмичењима. Никада Триколори нису примили 21 гол за полувреме, односно 38 за 60 минта као у полуфиналу у Хамбургу.

Немачка је стигла до полуфиналу уз обилату помоћ судија. Против Норвежана, чета Кристијана Прокопа ударила је у скандинавски зид, бољи ривал је славио и отишао у финале. У Немачкој је претходних дана била рукометна еуфорија. Скоро 12.000.000 Немаца је пратило пренос меча из Хамбурга.

Квалитет је на страни Француске. Показало се против Норвежана да су бекови Панцера просечног квалитета, да када није расположен голман Андреас Волф, не може све сам Уве Генсхајмер, један од најбољих крилних рукометаша данашњице. Ас Пари Сен Жермена је први стрелац селекције са 49 погодака.

“Имамо велику одговорност и екипа је спремна да смогне снаге за још 60 минута како бисмо у Немачку донели медаљу. Играчи су исцрпљени, ово ће бити 10. меч за 18 дана, али то није изговор. И остале селекције су имали толики број утакмица. Сада играмо за медаљу, када почне меч, сав бол ће да престане. Имамо шансу да донесемо прво одличје после злата 2007. године”, рекао је менаџер репрезентације Оливер Рогиш, преноси спорт.де.

Биће то први меч на шампионату на коме Немци неће играти на свом терену. Прттходних девет су одиграли у Берлину, Келну и Хамбургу. У првој фази првенства ове две репрезентације су одиграле узбудљив меч у престоници Немачке који је завршен без победника – 25:25. Немци су били бољи, али у финишу леви бек Француске Тимоти Н’Гусен је донео бод чети Дидијеа Динара.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар