SP - finale: Bitka za Skandinaviju i istoriju!

Danska i Norveška igraju za premijernu krunu svetskog šampiona. Biće to obračun dvojice najboljih rukometaša današnjice Mikela Hansena i Sandera Sagosena. Norvežani strepe zbog povrede desnog beka Magnusa Abelvika Reda.  Bronza za utehu. . .  Francuska i Nemačka na neutralnom terenu u danskom Herningu igraju za bronzu na Svetskom prvenstvu. Galski petlovi kvalitetniji i bliži medalji.

Ostali sportovi 27.01.2019 | 12:15
SP - finale: Bitka za Skandinaviju i istoriju!
Najbolji rukomet igra se u Skandinaviji. Ko će do premijerne krune svetskog šampiona, domaćin Danska ili Norveška? Ko je bolji, Mikel Hansen ili Sander Sagosen? Odluka pada danas u Herningu.

Obe selekcije igraju za istoriju, za premijernu titulu, za rukometni Mont Everest. Danci imaju evropsko zlato, aktuelni su olimpijski šampioni iz Rija, ali im u kolekciji nedostaje svetska titula. Ima li bolje prilike od duela sa komšijama i to na svom terenu u Herningu? Dvorana Jiske Benk Boksen je odavno rasprodata. Svih 15.000 srećnika uživaće u rukometnom spektaklu u sportu koji je jedan od najpopularnijih na severu Evrope.

Danska melje sve na šampionatu. Do finala izabranici selektora Nikolaja Jakobsena stigli su sa maksimalnim učinkom od devet pobeda. Između ostalih, u prvoj fazi takmičenja Danska je pobedila Norvešku sa 30:26. U polufinalu olimpijski šampion je pregazio Francusku, dvostrukog uzastopnog šampiona sveta sa 38:30. Najskuplji rukometaš današnjice Mikel Hansen odigrao je simultanku sa Galskim petlovima. As Pari Sen Žermena postigao je 12 golova, pogađao iz svih situacija, asistirao saigračima, jednostavno, odigrao je za udžbenike.

Mnogi su partiju Hansena proglasili za najbolju u istoriju rukometa.

“Činio je apsolutno sve, bio je izvanredan. Ne sećam se da sam ikad video da je neko odigrao bolju utakmicu. Bilo je ludo! Njegov pregled igre, vizija, tehnika, sve radi sa lakoćom i izgleda kao da se uopšte ne troši. Toliko je tehnički dobar da je to neverovatno”, rekao je danski stručni komentator Bent Nigard u analizi utakmice polufinalu protiv Francuske.

Zanimljivo, Hansenu je taj duel bio jubularni 200. u dresu reprezentacije Danske. Njemu se osim zlata smeši i titula prvog strelca šampionata. Na devet dosadašnjih susreta postigao je 65 golova, sedam više od najbližeg pratioca, desnog krila Španije Ferana Solea koji je završio šampionat. Jedini koji bi mogli da ga ugroze, ali samo teoretski, su Norvežanin Magnus Jondal, koji je 50 puta zatreao mrežu, Nemac Uve Genshajmer sa 49 i Sander Sagosen sa 48 golova.

“Cela ekipa je igrala fantastično protiv Francuske, sada želimo da napravimo i naredni korak i stignemo do zlata”, rekao je danski bombarder Hansen.

Na drugoj strani domaćinu šampionata suprostaviće se Norveška koja je drugi put uzastopno u finalu Svetskog prvenstva. Pre dve godine nije mogla ništa protiv domaćina Francuske, a sada će opet da igra protiv jednog od dva organizatora prvenstva. Hansenu će na drugoj strani pokušati da parira saigrač iz Pari Sen Žermena Sander Sagosen, zvanično najbolji rukometaš sveta za 2018. godinu (proglašen od strane IHF-a). Protiv Nemačke u polufinalu 195 centimetara visoki levi bek igrao je sjajno, postigao je “samo” šest golova, ali je razigravao saigrače, posebno iskusnog pivotmena, 36-godišnjeg Bjartea Mirhola, za koga Nemci nisu imali rešenja.

Ono što muči Norvežane je povreda najboljeg strelca protiv Nemačke u polufinalu Magnusa Abelvika Reda. Desni bek nemačkog šampiona Flenzburga je na tom meču postigao sedam golova, ali je u finišu posle divljačkog starta Druksa i Vinčeka povređen i nije mogao da igra u finišu, u poslednjih tri minuta.

“Nadam se da mogu da igram. Očekujem da odluku donesem tokom zagrevanja”, optimista je levoruki Norvežanin, prenosi handball-world.

Njegovo neigranje bi bio ogroman udarac za vicešampiona sveta iz 2017. godine. Ipak, u taboru Norveške veruju u povoljan ishod.

“Optimističniji smo sada nego posle meča. Ulatrazvuk nije pokazao pukotinu ili povredu u mišiću oko kolena”, rekao je lekar reprezentacije Norveške Tomas Torgalsen.

Selektor Norveške Kristijan Berge svestan je uloge favorita koju imaju Danci, ali se ne predaje.

“Izgubili smo već jednom od njih na ovom turniru. Nismo bili ni blizu tada, ali probaćemo da ostvarimo bolji rezultat”, rekao je Berge.

Danska je favorit. Domaći teren, raspucani Hansen, kvalitet, duža klupa, povreda jednog od najboljih rukometaš Norveške, sve su to razlozi zašto su Danci bliži kruni svetskog šampiona.

Bronza za utehu... Francuska i Nemačka na neutralnom terenu u danskom Herningu igraju za bronzu na Svetskom prvenstvu. Galski petlovi kvalitetniji i bliži medalji.

Nadali su se Francuzi i Nemci da će da spuste zavesu na Svetsko prvenstvo za rukometaše, ali će odigrati samo meč kao predigra velikog skandinavskog finala u Herningu. Ipak, ulog nije mali – bronzana medalja i kraj takmičenja sa oreolom pobednika.

Francuska je razočarala na šampionatu. U polufinalu Danska joj je održala čas rukometa. Smena generacija u selekciji Galskih petlova uzima danak. Pre četiri godine posle titule svetskog šampiona u Kataru, Francuzi su držali tri najveće titule, a sada su izgubile sve. Prvo evropsku krunu, zatim olimpijsku, a u petak su predali i svetski tron. Veliki Nikola Karabatić došao je na SP rovit i nespreman posle tri meseca pauze zbog operacije stopala. Mlađi talas predvođen triom Barselone, Dikom Memom, Timotijem N’Gusenom i Ludovikom Fabregasom, pokazao je da nije još spreman da nosi teret najdominantnije selekcije u ovom milenijumu.

Danska je iskoristila sve slabosti Francuske i postigla im najviše golova u istoriji na velikim takmičenjima. Nikada Trikolori nisu primili 21 gol za poluvreme, odnosno 38 za 60 minta kao u polufinalu u Hamburgu.

Nemačka je stigla do polufinalu uz obilatu pomoć sudija. Protiv Norvežana, četa Kristijana Prokopa udarila je u skandinavski zid, bolji rival je slavio i otišao u finale. U Nemačkoj je prethodnih dana bila rukometna euforija. Skoro 12.000.000 Nemaca je pratilo prenos meča iz Hamburga.

Kvalitet je na strani Francuske. Pokazalo se protiv Norvežana da su bekovi Pancera prosečnog kvaliteta, da kada nije raspoložen golman Andreas Volf, ne može sve sam Uve Genshajmer, jedan od najboljih krilnih rukometaša današnjice. As Pari Sen Žermena je prvi strelac selekcije sa 49 pogodaka.

“Imamo veliku odgovornost i ekipa je spremna da smogne snage za još 60 minuta kako bismo u Nemačku doneli medalju. Igrači su iscrpljeni, ovo će biti 10. meč za 18 dana, ali to nije izgovor. I ostale selekcije su imali toliki broj utakmica. Sada igramo za medalju, kada počne meč, sav bol će da prestane. Imamo šansu da donesemo prvo odličje posle zlata 2007. godine”, rekao je menadžer reprezentacije Oliver Rogiš, prenosi sport.de.

Biće to prvi meč na šampionatu na kome Nemci neće igrati na svom terenu. Prtthodnih devet su odigrali u Berlinu, Kelnu i Hamburgu. U prvoj fazi prvenstva ove dve reprezentacije su odigrale uzbudljiv meč u prestonici Nemačke koji je završen bez pobednika – 25:25. Nemci su bili bolji, ali u finišu levi bek Francuske Timoti N’Gusen je doneo bod četi Didijea Dinara.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar