''Ел класико'' будућности!

Шпански великани уложили озбиљан новац како би направили јак темељ за наредне године.

Фудбал 27.01.2019 | 23:00
''Ел класико'' будућности!
Ел класико никада не престаје. Чак и када два највећа шпанска клуба нису на терену, челници мадридског Реала и Барселоне константно се утркују око тога ко ће да направи бољи посао, ко ће да склопи већи и јачи трансфер, ко ће да ангажује звучније појачање, али и ко ће имати снажнију подлогу за будућност. 

Управо су на последњем сегменту европски гигант са Иберијског полуострва посветили велику пажњу претходних месеци, па и година. Флорентино Перез већ готово пет година није извукао змију из џепа како би намамио неко спектакуларно појачање, док су у Барселони бомбастичним трансфером Френкија де Јонга ставили свима до знања да не одустају од намере да саграде империју за надолазеће године. Истом се логиком последњих година води и Краљевски клуб, све је више играча сличних година и мањи је контраст у узрасту момака који би требало да воде клуб у будућности. Чини се да Реал цео посао ради мало дискретније. 

Барселона је на довођење Усмана Дембелеа, Френкија Де Јонга, Малкома и Артура у последње две године издвојио преко 250.000.000 евра, плус још око 60.000.000 евра кроз бонусе који ће се у неком тренутку активирати.

Дембеле се котира као један од најскупље плаћених фудбалера на планети. Његов трансфер би у коначној суми требало да износи око 160.000.000 евра, од чега је 40.000.000 евра само у разним бонусима. Иако на себи носи етикету светског шампиона са Француском, Дембеле се и пре доласка у Барселону бори са духовима дечачког живота, играња видео игрица до ситних сати, нездраве исхране и непоштовања клупских правилника. Већ неколико пута доводио је Барселонин стручни штаб до ивице нервног слома због тога што је избегавао да се јавља на телефон и зато што се није појављивао на тренинзима. Клуб је био надомак одлуке да га стави на трансфер листу, али му је Ернесто Валверде дао шансу до лета да се поправи. Када је у свом расположењу, Дембеле може да реши и највеће утакмице, као што је то урадио недавно против Атлетика. Његова брзина, играчка разноврсност и техничка поткованост препоручили су га Барселони када је продала Нејмара у досад највећем трансферу у историји фудбала. Зато би требало да представља будућност Барселоне.

Са Артуром Барселона је играла рулет и ставила све на црвено, а ризична опклада засад се потпуно исплатила. Барса је за 31.000.000 евра из Гремија добила играча финог кова и на терену изгледа као да је годинама стасавао у чувеној Ла Масији. Није му требало много да убеди Валвердеа да је прави и многи га виде као носиоца везног реда у будућности.

Око Малкома се већ шест месеци ломе копља. Његов долазак у Барселону после договора са Ромом, где је практично био у авиону за Рим, да би одједном променио курс, изазвао је много опречних коментара. Барса је на њега потрошила 40.000.000 евра, а он досад није исплатио ни десети део уложеног новца. Неспорно је да има таленат и квалитет, али чини се да га је притисак одмах сломио. Многи извори блиски клубу тврде да је Малком скрхан после пораза од Севиље, када је промашио чисту шансу испред празног гола. Валверде му константно указује поверење и покушава да извуче оно најбоље из Малкома, али Бразилац се још није опустио. Многи и даље верују да ће имати свој простор у Барселони, али тек у будућности. Не би требало да буде изненађење ако га клуб пошаље на позајмицу негде...

О Френкију де Јонгу је све одавно написано и изговорено. Барселона је направила пун погодак што је издвојила 75.000.000+11.000.000 евра за Ајаксово чудо и момка који се фантастично уклапа у филозофију каталонског гиганта. Де Јонг много обећава, страшан је креативац и нема дилеме да представља страшан залог за будућност.

Поред играча за које је издвојила огромне суме новца, Барселона и даље има неке момке из Масијиног погона који би требало да добију озбиљнију улогу у наредним годинама. То су централни везиста Алења, који је већ добио озбиљније минуте код Валвердеа и чини се да је одлично искористио време на терену, ту је и његов млађи конкурент Рики Пуиг, кога многи сматрају новим Инијестом. Они који су га гледали мало више кажу да има додавање које сече и најтврђе одбране. Не треба заборавити ни талентованог штопера Тулуза Жан Клера Тодибоа, који ће се од лета прикључити Барселони, те младог десног бека Мусу Вагеа. 

Реал Мадрид је урадио неколико озбиљнијих послова са младим играчима последњих година. Утрошено је тек око 137.000.000 евра за седморицу играча, а на то иде још око 11.000.000 евра у бонусима.

Марко Асенсио се одавно не сматра залогом за будућност, јер са своје 23 године игра страшан фудбал. Мајстор спектакуалрних голова може се сматрати можда и најбољим послом у последњој деценији, пошто је у Реал стигао за само 4.000.000 евра, а наводно му је тренутна вредност преко 70.000.000 евра.

Други је Дани Себаљос. Бетису је пре два лета плаћен 16.000.000 евра, а иако није имао баш најбољи почетак, ове сезоне усталио и добија шансу. Поготово код Сантијага Соларија. игра на незгодној позицији, у срцу везног реда где су му конкуренција Каземиро, Лука Модрић и Тони Крос, али бар има добре партнере од којих може много тога да научи. Ове сезоне је чак добио и епитет шпанског репрезентативца.

Сећате ли се Мартина Едегарда и колика је фрка због њега настала међу највећим европским клубовима пре две године? Реал га је на крају добио за 2.000.000 евра, као дечка од 16 година. Пола Европе га је желело. Није још добио озбиљнију шансу у првом тиму, развијао се једно време у Кастиљи где је блистао, а сада је на позајмици у Витесеу. И тамо је експлодирао. Требало му је времена да се навикне на услове највећег клуба на свету, али све више показује да би могао да буде право чудо у наредним годинама.

Баш као и бразилски тандем Винисијус – Родриго. Двојица тинејџера плаћени су по 45.000.000 евра. Винисијус је већ заблистао у првом тиму Реала, док се Родриго још кали у Сантосу, иако Реалови скаути константно мотре на њега. Годину и по дана пошто је стигао у Мадрид, Винисијус је ухватио узде тима у своје руке и многи верују да ће загосподарити тимом настави ли овако да игра. Родригаје Реал хтео још ове зиме да доведе са позајмице из Сантоса, али су се у бразилском клубу успротивили овој одлуци. Очигледно у редовима шпанског гиганта виде колико Родриго вреди.

Брахим Дијаз је најсвежије појачање Реала. Стигао је ове зиме из Манчестер Ситија за 17.000.000 евра, плус још 7.000.000 евра у бонусима, иако није имао готово никакво искуство у сениорском погону. Већ је добио шансу у Реалу и после уводних тактова чини се да је Флорентино Перезнаправио још један добар посао. Реал очигледно има неку озбиљну повезаност са играчима из Андалузије, одакле је стигао и Себаљос, поготово Малаге одакле је Дијаз, као и Иско.

Осим спољне линије, Реал је обратио пажњу и на гол линију где је ангажовао Андреја Луњина. Доведен је за 8.500.000 евра, плус бонуси из Зорије, украден је испред носа Ливерпулу и Роми. Критичари верују да је један од најталентованијих младих голмана тренутно.

Баш као и Барселона, Реал у Кастиљи има неколико занимљивих производа који чекају прави тренутак за лансирање. Млади Регулион је већ искористио лошу форму Марсела на левом боку, ту је централни везиста Федерико Валверде, а не треба заборавити да су на позајмици још и Тео Ернандез (Сосиједад), те Ашраф Хакими (Дортмунд), те да се одавно шушка да је Реал већ договорио трансфера Милитаоа из Порта за велики новац (око 50.000.000 евра).

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар