''El klasiko'' budućnosti!

Španski velikani uložili ozbiljan novac kako bi napravili jak temelj za naredne godine.

Fudbal 27.01.2019 | 23:00
''El klasiko'' budućnosti!
El klasiko nikada ne prestaje. Čak i kada dva najveća španska kluba nisu na terenu, čelnici madridskog Reala i Barselone konstantno se utrkuju oko toga ko će da napravi bolji posao, ko će da sklopi veći i jači transfer, ko će da angažuje zvučnije pojačanje, ali i ko će imati snažniju podlogu za budućnost. 

Upravo su na poslednjem segmentu evropski gigant sa Iberijskog poluostrva posvetili veliku pažnju prethodnih meseci, pa i godina. Florentino Perez već gotovo pet godina nije izvukao zmiju iz džepa kako bi namamio neko spektakularno pojačanje, dok su u Barseloni bombastičnim transferom Frenkija de Jonga stavili svima do znanja da ne odustaju od namere da sagrade imperiju za nadolazeće godine. Istom se logikom poslednjih godina vodi i Kraljevski klub, sve je više igrača sličnih godina i manji je kontrast u uzrastu momaka koji bi trebalo da vode klub u budućnosti. Čini se da Real ceo posao radi malo diskretnije. 

Barselona je na dovođenje Usmana Dembelea, Frenkija De Jonga, Malkoma i Artura u poslednje dve godine izdvojio preko 250.000.000 evra, plus još oko 60.000.000 evra kroz bonuse koji će se u nekom trenutku aktivirati.

Dembele se kotira kao jedan od najskuplje plaćenih fudbalera na planeti. Njegov transfer bi u konačnoj sumi trebalo da iznosi oko 160.000.000 evra, od čega je 40.000.000 evra samo u raznim bonusima. Iako na sebi nosi etiketu svetskog šampiona sa Francuskom, Dembele se i pre dolaska u Barselonu bori sa duhovima dečačkog života, igranja video igrica do sitnih sati, nezdrave ishrane i nepoštovanja klupskih pravilnika. Već nekoliko puta dovodio je Barselonin stručni štab do ivice nervnog sloma zbog toga što je izbegavao da se javlja na telefon i zato što se nije pojavljivao na treninzima. Klub je bio nadomak odluke da ga stavi na transfer listu, ali mu je Ernesto Valverde dao šansu do leta da se popravi. Kada je u svom raspoloženju, Dembele može da reši i najveće utakmice, kao što je to uradio nedavno protiv Atletika. Njegova brzina, igračka raznovrsnost i tehnička potkovanost preporučili su ga Barseloni kada je prodala Nejmara u dosad najvećem transferu u istoriji fudbala. Zato bi trebalo da predstavlja budućnost Barselone.

Sa Arturom Barselona je igrala rulet i stavila sve na crveno, a rizična opklada zasad se potpuno isplatila. Barsa je za 31.000.000 evra iz Gremija dobila igrača finog kova i na terenu izgleda kao da je godinama stasavao u čuvenoj La Masiji. Nije mu trebalo mnogo da ubedi Valverdea da je pravi i mnogi ga vide kao nosioca veznog reda u budućnosti.

Oko Malkoma se već šest meseci lome koplja. Njegov dolazak u Barselonu posle dogovora sa Romom, gde je praktično bio u avionu za Rim, da bi odjednom promenio kurs, izazvao je mnogo oprečnih komentara. Barsa je na njega potrošila 40.000.000 evra, a on dosad nije isplatio ni deseti deo uloženog novca. Nesporno je da ima talenat i kvalitet, ali čini se da ga je pritisak odmah slomio. Mnogi izvori bliski klubu tvrde da je Malkom skrhan posle poraza od Sevilje, kada je promašio čistu šansu ispred praznog gola. Valverde mu konstantno ukazuje poverenje i pokušava da izvuče ono najbolje iz Malkoma, ali Brazilac se još nije opustio. Mnogi i dalje veruju da će imati svoj prostor u Barseloni, ali tek u budućnosti. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako ga klub pošalje na pozajmicu negde...

O Frenkiju de Jongu je sve odavno napisano i izgovoreno. Barselona je napravila pun pogodak što je izdvojila 75.000.000+11.000.000 evra za Ajaksovo čudo i momka koji se fantastično uklapa u filozofiju katalonskog giganta. De Jong mnogo obećava, strašan je kreativac i nema dileme da predstavlja strašan zalog za budućnost.

Pored igrača za koje je izdvojila ogromne sume novca, Barselona i dalje ima neke momke iz Masijinog pogona koji bi trebalo da dobiju ozbiljniju ulogu u narednim godinama. To su centralni vezista Alenja, koji je već dobio ozbiljnije minute kod Valverdea i čini se da je odlično iskoristio vreme na terenu, tu je i njegov mlađi konkurent Riki Puig, koga mnogi smatraju novim Inijestom. Oni koji su ga gledali malo više kažu da ima dodavanje koje seče i najtvrđe odbrane. Ne treba zaboraviti ni talentovanog štopera Tuluza Žan Klera Todiboa, koji će se od leta priključiti Barseloni, te mladog desnog beka Musu Vagea. 

Real Madrid je uradio nekoliko ozbiljnijih poslova sa mladim igračima poslednjih godina. Utrošeno je tek oko 137.000.000 evra za sedmoricu igrača, a na to ide još oko 11.000.000 evra u bonusima.

Marko Asensio se odavno ne smatra zalogom za budućnost, jer sa svoje 23 godine igra strašan fudbal. Majstor spektakualrnih golova može se smatrati možda i najboljim poslom u poslednjoj deceniji, pošto je u Real stigao za samo 4.000.000 evra, a navodno mu je trenutna vrednost preko 70.000.000 evra.

Drugi je Dani Sebaljos. Betisu je pre dva leta plaćen 16.000.000 evra, a iako nije imao baš najbolji početak, ove sezone ustalio i dobija šansu. Pogotovo kod Santijaga Solarija. igra na nezgodnoj poziciji, u srcu veznog reda gde su mu konkurencija Kazemiro, Luka Modrić i Toni Kros, ali bar ima dobre partnere od kojih može mnogo toga da nauči. Ove sezone je čak dobio i epitet španskog reprezentativca.

Sećate li se Martina Edegarda i kolika je frka zbog njega nastala među najvećim evropskim klubovima pre dve godine? Real ga je na kraju dobio za 2.000.000 evra, kao dečka od 16 godina. Pola Evrope ga je želelo. Nije još dobio ozbiljniju šansu u prvom timu, razvijao se jedno vreme u Kastilji gde je blistao, a sada je na pozajmici u Viteseu. I tamo je eksplodirao. Trebalo mu je vremena da se navikne na uslove najvećeg kluba na svetu, ali sve više pokazuje da bi mogao da bude pravo čudo u narednim godinama.

Baš kao i brazilski tandem Vinisijus – Rodrigo. Dvojica tinejdžera plaćeni su po 45.000.000 evra. Vinisijus je već zablistao u prvom timu Reala, dok se Rodrigo još kali u Santosu, iako Realovi skauti konstantno motre na njega. Godinu i po dana pošto je stigao u Madrid, Vinisijus je uhvatio uzde tima u svoje ruke i mnogi veruju da će zagospodariti timom nastavi li ovako da igra. Rodrigaje Real hteo još ove zime da dovede sa pozajmice iz Santosa, ali su se u brazilskom klubu usprotivili ovoj odluci. Očigledno u redovima španskog giganta vide koliko Rodrigo vredi.

Brahim Dijaz je najsvežije pojačanje Reala. Stigao je ove zime iz Mančester Sitija za 17.000.000 evra, plus još 7.000.000 evra u bonusima, iako nije imao gotovo nikakvo iskustvo u seniorskom pogonu. Već je dobio šansu u Realu i posle uvodnih taktova čini se da je Florentino Pereznapravio još jedan dobar posao. Real očigledno ima neku ozbiljnu povezanost sa igračima iz Andaluzije, odakle je stigao i Sebaljos, pogotovo Malage odakle je Dijaz, kao i Isko.

Osim spoljne linije, Real je obratio pažnju i na gol liniju gde je angažovao Andreja Lunjina. Doveden je za 8.500.000 evra, plus bonusi iz Zorije, ukraden je ispred nosa Liverpulu i Romi. Kritičari veruju da je jedan od najtalentovanijih mladih golmana trenutno.

Baš kao i Barselona, Real u Kastilji ima nekoliko zanimljivih proizvoda koji čekaju pravi trenutak za lansiranje. Mladi Regulion je već iskoristio lošu formu Marsela na levom boku, tu je centralni vezista Federiko Valverde, a ne treba zaboraviti da su na pozajmici još i Teo Ernandez (Sosijedad), te Ašraf Hakimi (Dortmund), te da se odavno šuška da je Real već dogovorio transfera Militaoa iz Porta za veliki novac (oko 50.000.000 evra).

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar