АО - најава: Суперфинале!

Попут каквих стрип јунака два мајстора су испрашила конкуренцију на путу до коначног обрачуна за титулу Аустралијан опена. А ако буду поновили издања из полуфинала, или пак оне чувене шесточасовне борбе из 2012. на истом месту, биће то епски спортски догађај. Али, кренимо редом. . .

Тенис 26.01.2019 | 23:50
АО - најава: Суперфинале!
Да ли иједан ривалитет у појединалним спортовима има такву тежину као овај између НовакаЂоковића и Рафела Надала? Да ли иједан може да се пореди са овим? Тешко.

А Србин и Шпанац, власници 14, односно 17 гренд слем титула, у недељу од 09.30 ујутро по средњоевропском времену по 53.  пут стаће један наспрам другог у финалу Аустралијан опен. Ма, зовимо га како и заслужује - СУПЕРФИНАЛЕ!

Колико су добри показали су у претходним мечевима, то јест у полуфиналима у којима су просто згазили млађане противнике. Ноле Француза Луку Пуја, а Рафа Грка Стефаноса Циципаса. Тако моћно да су им обојца јуноша јавно честитала на савршеном тенису, какав само они могу да одиграју. И евентуално Роџер Федерер. Тако уједно показали да није још дошло време за смену генерација и да се они најбољи и даље питају. А док се они питају клинци морају да трпе и уче.

Не треба заборавити да је Надал на почетку сезоне имао проблема са коленом, због чега је пропустио почетне турнире и годину започео баш у Мелбурну. Али ју је започео, мало је рећи - ваљано, стигавши до борбе за титулу без изгубљеног сета! Креће се фантастично, одговара му подлога, а успео је и да унапреди сервис који и даље није врхунски, али ипак није толико слаб да буде лагана храна за Нолета. Искуство и самопоуздање се не доводе у питање, те се све заправо своди на тренутну инспирацију.

НОВАКОВ ПУТ ДО ФИНАЛА

МИЧЕЛ КРУГЕР 6:3 6:2 6:2
ЖО ВИЛФРЕД ЦОНГА        6:3 7:5 6:4
ДЕНИС ШАПОВАЛОВ         6:3 6:4 4:6 6:0
ДАНИЛ МЕДВЕДЕВ           6:4 6:7 (5) 6:2 6:3
КЕИ НИШИКОРИ      6:1 4:1 предаја
ЛУКА ПУЈ            6:0 6:2 6:2

Довољно је само да се присетимо епске, шесточасовне борбе њих двојице за титулу Аустралијан опена од пре седам година, па да схватимо шта нас очекује у недељу ујутру. Истина, неће моћи баш толико меч да траје пошто је уведен супер тај-брејк. Обојица су нема сумње бољи играчи него што су били те 2012. Пре свега на сервису који их је тада мучио.

А ако очекујете да поново заиграју шест часова, тешко да ће до тога доћи пошто је ове сезоне у Мелбурну уведе супер-тај брејк на 6:6 у петом сету (трећем за жене). Предност Надала је то што је има 24 часа одмора више. Млађим тенисерима би то можда чак представљало проблем пошто би евентуално и испали из такмичарског напона, ритма, али код искусног лисца са Мајорке, то сигурно није проблем. Шта више, само се добро рекуперирао.

НАДАЛОВ ПУТ ДО ФИНАЛА

ЏЕЈМС ДАКВОРТ           6:4 6:3 7:5
МЕТЈУ ЕБДЕН   6:3 6:2 6:2
АЛЕКС ДЕ МИНОР             6:1 6:2 6:4
ТОМАШ БЕРДИХ 6:0 6:1 7:6 (4)
ФРАНСЕС ТИЈАФО               6:3 6:4 6:2
СТЕФАНОС ЦИЦИЦПАС       6:2 6:4 6:0

Како то и бива, овакво финале са оваквим ривалима носи много историје и важности са собом. Пре свих то би била седма, рекордна титула Новака Ђоковића у Мелбурну, али је пред Рафом ипак нешто веће. Јер уколико тријумфује постаће први играч у тзв. "опен ери" који је сва четири гренд слема освојио макар два пута. Близу томе су и Ђоковић и Федерер, али им хегемонија Надала на Ролан Гаросу то једноставно не дозвољава. Али, ово уједно значи да му је Аустралијан опен "најслабији" гренд слем, док је Новаку убедљиво најјачи.

Осим тог финала 2012, њих двојица се нису више укрштала у Мелбурну. Што се тиче општег односу у тих 52 двобоја, од који је на 27 славио Београђанин, наш ас води са 18-7 на тврдим теренима, али је Рафадоминантан када су у питању обрачуни на гренд слемовима (9-5), као и у финалима четири највећа тениска турнира (4-3). Ову предност је углавном сковао на париској шљаци, тако да је треба узети са резервом. Последњи пут Рафа је славио над Новаком на тврдим теренима још 2013. на УС Опену, а на Вимблдону прошле године у епској борби за најпрестижнији пехар у свету тениса, која је у суштини значила и велики повратак Србина који се претходних годину и по дана мучио са повредама и мотивацијом, бољи је био Новак. Ђоковић је победио на осам од последњих 10 њихових одмеравања, тако да без сумње има малу психолошку предност, и то није никаква тајна.

"Можемо вам једно обећати, знајући нас, а то је да ћемо све дати од себе. Мислим да ће људи уживати. Покушаћу да играм најбоље могуће, а за Рафу је потребна и посебна тактичка припрема. Верујем и да он тако размишља о мени. Он ми је највећи ривал у каријери. Толико смо мечева, епских мечева играли један против другог, а издваја се то шестосатно финале Аустралијан опена 2012. Надам се да овај пут нећемо толико дуго да играмо, а и ту је сада супер тај-брејк", рекао је наш ас након што је понизио Пуја у полуфиналу.

"Ја имам мало другачији приступ Надалу, прилагођавам игру нашим годинама. Али, шалу на страну, биће то још један врхунски дуел, какве смо имали у дугој историји нашег тениса".

Титула на првом гренд слему сезоне, осим пехара “Нормана Брукса” доноси и 2.000 АТП поена и чак 4.100.000 аустралијских долара, што је нешто мање од 2.600.000 евра. Пораженом следи 1.200 бодова и дупло мања свота новца.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар