AO - najava: Superfinale!

Poput kakvih strip junaka dva majstora su isprašila konkurenciju na putu do konačnog obračuna za titulu Australijan opena. A ako budu ponovili izdanja iz polufinala, ili pak one čuvene šestočasovne borbe iz 2012. na istom mestu, biće to epski sportski događaj. Ali, krenimo redom. . .

Tenis 26.01.2019 | 23:50
AO - najava: Superfinale!
Da li ijedan rivalitet u pojedinalnim sportovima ima takvu težinu kao ovaj između NovakaĐokovića i Rafela Nadala? Da li ijedan može da se poredi sa ovim? Teško.

A Srbin i Španac, vlasnici 14, odnosno 17 grend slem titula, u nedelju od 09.30 ujutro po srednjoevropskom vremenu po 53.  put staće jedan naspram drugog u finalu Australijan open. Ma, zovimo ga kako i zaslužuje - SUPERFINALE!

Koliko su dobri pokazali su u prethodnim mečevima, to jest u polufinalima u kojima su prosto zgazili mlađane protivnike. Nole Francuza Luku Puja, a Rafa Grka Stefanosa Cicipasa. Tako moćno da su im obojca junoša javno čestitala na savršenom tenisu, kakav samo oni mogu da odigraju. I eventualno Rodžer Federer. Tako ujedno pokazali da nije još došlo vreme za smenu generacija i da se oni najbolji i dalje pitaju. A dok se oni pitaju klinci moraju da trpe i uče.

Ne treba zaboraviti da je Nadal na početku sezone imao problema sa kolenom, zbog čega je propustio početne turnire i godinu započeo baš u Melburnu. Ali ju je započeo, malo je reći - valjano, stigavši do borbe za titulu bez izgubljenog seta! Kreće se fantastično, odgovara mu podloga, a uspeo je i da unapredi servis koji i dalje nije vrhunski, ali ipak nije toliko slab da bude lagana hrana za Noleta. Iskustvo i samopouzdanje se ne dovode u pitanje, te se sve zapravo svodi na trenutnu inspiraciju.

NOVAKOV PUT DO FINALA

MIČEL KRUGER 6:3 6:2 6:2
ŽO VILFRED CONGA        6:3 7:5 6:4
DENIS ŠAPOVALOV         6:3 6:4 4:6 6:0
DANIL MEDVEDEV           6:4 6:7 (5) 6:2 6:3
KEI NIŠIKORI      6:1 4:1 predaja
LUKA PUJ            6:0 6:2 6:2

Dovoljno je samo da se prisetimo epske, šestočasovne borbe njih dvojice za titulu Australijan opena od pre sedam godina, pa da shvatimo šta nas očekuje u nedelju ujutru. Istina, neće moći baš toliko meč da traje pošto je uveden super taj-brejk. Obojica su nema sumnje bolji igrači nego što su bili te 2012. Pre svega na servisu koji ih je tada mučio.

A ako očekujete da ponovo zaigraju šest časova, teško da će do toga doći pošto je ove sezone u Melburnu uvede super-taj brejk na 6:6 u petom setu (trećem za žene). Prednost Nadala je to što je ima 24 časa odmora više. Mlađim teniserima bi to možda čak predstavljalo problem pošto bi eventualno i ispali iz takmičarskog napona, ritma, ali kod iskusnog lisca sa Majorke, to sigurno nije problem. Šta više, samo se dobro rekuperirao.

NADALOV PUT DO FINALA

DŽEJMS DAKVORT           6:4 6:3 7:5
METJU EBDEN   6:3 6:2 6:2
ALEKS DE MINOR             6:1 6:2 6:4
TOMAŠ BERDIH 6:0 6:1 7:6 (4)
FRANSES TIJAFO               6:3 6:4 6:2
STEFANOS CICICPAS       6:2 6:4 6:0

Kako to i biva, ovakvo finale sa ovakvim rivalima nosi mnogo istorije i važnosti sa sobom. Pre svih to bi bila sedma, rekordna titula Novaka Đokovića u Melburnu, ali je pred Rafom ipak nešto veće. Jer ukoliko trijumfuje postaće prvi igrač u tzv. "open eri" koji je sva četiri grend slema osvojio makar dva puta. Blizu tome su i Đoković i Federer, ali im hegemonija Nadala na Rolan Garosu to jednostavno ne dozvoljava. Ali, ovo ujedno znači da mu je Australijan open "najslabiji" grend slem, dok je Novaku ubedljivo najjači.

Osim tog finala 2012, njih dvojica se nisu više ukrštala u Melburnu. Što se tiče opšteg odnosu u tih 52 dvoboja, od koji je na 27 slavio Beograđanin, naš as vodi sa 18-7 na tvrdim terenima, ali je Rafadominantan kada su u pitanju obračuni na grend slemovima (9-5), kao i u finalima četiri najveća teniska turnira (4-3). Ovu prednost je uglavnom skovao na pariskoj šljaci, tako da je treba uzeti sa rezervom. Poslednji put Rafa je slavio nad Novakom na tvrdim terenima još 2013. na US Openu, a na Vimbldonu prošle godine u epskoj borbi za najprestižniji pehar u svetu tenisa, koja je u suštini značila i veliki povratak Srbina koji se prethodnih godinu i po dana mučio sa povredama i motivacijom, bolji je bio Novak. Đoković je pobedio na osam od poslednjih 10 njihovih odmeravanja, tako da bez sumnje ima malu psihološku prednost, i to nije nikakva tajna.

"Možemo vam jedno obećati, znajući nas, a to je da ćemo sve dati od sebe. Mislim da će ljudi uživati. Pokušaću da igram najbolje moguće, a za Rafu je potrebna i posebna taktička priprema. Verujem i da on tako razmišlja o meni. On mi je najveći rival u karijeri. Toliko smo mečeva, epskih mečeva igrali jedan protiv drugog, a izdvaja se to šestosatno finale Australijan opena 2012. Nadam se da ovaj put nećemo toliko dugo da igramo, a i tu je sada super taj-brejk", rekao je naš as nakon što je ponizio Puja u polufinalu.

"Ja imam malo drugačiji pristup Nadalu, prilagođavam igru našim godinama. Ali, šalu na stranu, biće to još jedan vrhunski duel, kakve smo imali u dugoj istoriji našeg tenisa".

Titula na prvom grend slemu sezone, osim pehara “Normana Bruksa” donosi i 2.000 ATP poena i čak 4.100.000 australijskih dolara, što je nešto manje od 2.600.000 evra. Poraženom sledi 1.200 bodova i duplo manja svota novca.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar