СП - Мук у Хамбургу: Њемачка НЕ ИДЕ у финале!

Скандинавско финале – Норвешка надиграла Немце усред Хамбурга! Рукометаши Норвешке победили су домаћина Светског првенства Немачку у полуфиналу такмичења резултатом 31:25.  Данци и Немци добили су организацију 26. светског првенства у рукомету. Једни ће у недељу играти за злато, други "само" за бронзу.  Норвешка игра мушки рукомет! Ново финале! Норвежани савладали Њемачку 31:25 и пласирали се у финале у којем ће покушати да се освете још једном домаћину, селекцији Данске за једини пораз на Свјетском првенству.

Остали спортови 25.01.2019 | 22:40
СП - Мук у Хамбургу: Њемачка НЕ ИДЕ у финале!
Норвежани су били бољи ривал полуфинала, од почетка до краја, и заслужено се пласирали у финале.

У мечу за титулу Норвежани ће играти против Данске, која је више него убедљиво Французе скинула са трона.

Немци су прво и једино вођство имали на почетку меча, када су повели са 6:5, али од тада па до краја утакмице Норвежани су контролисали ритам, играли изузетно брзо у нападу и сталожено у одбрани и пласирали се у финале. 

Бројна публика у Хамбургу покушавала је да допре до својих рукометаша пружавши им велику подршку, али то није било довољно да домаћини направе комплетан преокрет на крају, иако су опасно припретили противнику у последњих пет минута. 

Род Абелвик је предводио стрелце у норвешкој репрезентацији и он је имао седам голова, док је код Немаца најефикаснији био Генсхајмер са истим учинком. 

Норвешка је овом победом изједначила успех из 2017, када су такође играли финале, а тада су поражени од Француза. 

Мечеви за титулу и треће место играју се у недељу. Немачка и Француска за бронзу играју од 14.30, док се Данска и Норвешка састају од 17.30. 

Претходно, у суботу се од 17.30 састају Шпанија и Египат у борби за седмо место Светског првенства, а два сата касније за пето место играју Хрватска и Шведска.

Хамбург је занемео. Велика подршка немачке нације није уродила плодом, Норвешка је савладала у полуфиналу Светског првенства у рукомету домаћина са 31:25 (14:12) и бориће се за злато против Данске у недељном финалу (17.30 часова).

Првих десет минута ове утакмице донело нам је све оно што смо знали да ће се догодити - чврсту и агресивну игру Немачке и невероватну брзину и прецизност Норвешке. Домаћини су боље отворили утакмицу, повели са 3:1, али након тога су Норвежани успоставили своју игру. Успорили су немачки напад, затворили добро противнички шут споља, а када би дошли до лопте само би се сјурили према немачком голу па су на полувреме отишли с предношћу од 14:12.

Покушала је Немачка почетком другог полувремена силином да дође до преокрета, али није успела. Норвешка је наставила са својом игром и одржавала предност. У томе им је помогла чињеница да ниједан голман с обе стране није имао свој дан па никакве њихове "луде" серије нису могле да донесу преокрет. 

Норвежани су играли бољу позициону обрану и у нападу користили противничке грешке. Дошли су после десетак минута игре у другом делу и до пет погодака предности, и до краја су имали договро за сваки покушај Немаца да се врате у меч.

Магнус Род је са седам голова био најбољи стрелац Норвешке, Сандер Сагосен и Бјарте Мирол су додали по шест, а Магнус Јондал четири.

Уве Генсхајмер је за Немачку постигао седам голова, Бом је дао шест, а Фабијан Веде пет погодака.

У финалу Свјетског првенства играће Данска и Норвешка, епилог је узбудљивих полуфинала одиграних у петак у Хамбургу у којима смо гледали сјајан рукомет.

Прво је Данска одржала час Французима, али онда је сјајна Норвешка спријечила дуел два домаћина у финалу.

Селекција Кристијана Бергеа одиграла је још једну одличну партију и савладала Њемачку 31:25 пред пуном двораном у Хамбургу.

Норвежани су сасвим заслужено стигли до побједе, јер су домаћину Свјетског првенства дозволили вођство само у уводним минутама, а онда су Мирхол, Сагосен и Ред преузели све у своје руке и водили до самог финиша.

Актуелни вицешампион свијета уписао је само један пораз на овом првенству, онај од Данске у првој фази, а у недјељу од 17.30 ће имати прилику да им се реваншира у великом финалу у Хернингу!

Три сата раније Њемачка и Француска играће за бронзану медаљу.

Годинама и деценијама мушка репрезентација Норвешке била је у сјенци женске, која је седмоструки европски, троструки свјетски и двоструки олимпијски шампион, све до 2017. када су Норвежани освојили сребро на Свјетском првенству у Француској, а у недјељу ће додати још једну, само је питање златног или сребрног сјаја.

Борбу за њу у петак увече против Њемачке обезбиједили су јој прије свега Ред са седам, Сагосен и Мирхол са по шест голова, али и цијела екипа Норвешке, која је у потпуности надиграла домаћина Свјетског првенства.

Бјарте Мирхол, пивот Норвешке који је побиједио рак костију и више него успјешно се вратио рукомету, још једном водио је своју екипу до финала и заслужено понио епитет играча утакмице.

Ни одлични дефанзивци у редовима Њемачке, Винчек и Пекелер нису успјели да зауставе Мирхола који је погађао са линије шест метара, али и намјештао позиције за своје бекове Сагосена и Реда.

Чешки судијски пар Хорначек - Новотни није подлегао притиску 12.500 углавном домаћих навијача и није се либио да искључи рукометаше у бијелим дресовима, а управо након искључења Пекелера, његовог другог, Норвежани су голом Јендала створили прву осјетнију предност - 13:10.

Услиједиле су прилично конфузне минуте у којима је однос снага на терену једно вријеме чак био 4:4, а онда је најбољи стријелац Бундеслиге Матијас Муше смањио на 13:11, да би послије првих 30 минута на семафору стајало 14:12.

Њемачка одбрана није имала рјешења за брзе бекове Норвешке, а изостао је и добар учинак голмана Волфа и Хајнефетера који су се ротирали и предност Норвешке се повећала на "плус четири".

У неколико наврата Њемачка је смањила на два разлике, посљедњи пут голом Видеа за 27:25, али је сјајни Сагосен узвратио, а Бергерунд одбранио нови напад домаћина и све је било ријешено.

У финишу су Норвежани само ставили тачку на "и" за своје друго узастопно финале у само двије године.

Селектора Кристијана Бергеа забринула је повреда Магнуса Реда који је пред крај меча напустио терен, али још није познато да ли је она озбиљније природе.

С њим или без њега Норвешка ће се у недјељу борити за свој први трофеј свјетског шампиона, као и Данска која имаје три финала напуштала погнуте главе.

Полуфинале

Данска – Француска 38:30 (21:15)

Њемачка – Норвешка 25:31 (12:14)

Финале (недјеља, 17.30, Хернинг)

Данска - Норвешка

За треће мјесто 

Француска - Њемачка 14.30

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар