SP - Muk u Hamburgu: Njemačka NE IDE u finale!

Skandinavsko finale – Norveška nadigrala Nemce usred Hamburga! Rukometaši Norveške pobedili su domaćina Svetskog prvenstva Nemačku u polufinalu takmičenja rezultatom 31:25.  Danci i Nemci dobili su organizaciju 26. svetskog prvenstva u rukometu. Jedni će u nedelju igrati za zlato, drugi "samo" za bronzu.  Norveška igra muški rukomet! Novo finale! Norvežani savladali Njemačku 31:25 i plasirali se u finale u kojem će pokušati da se osvete još jednom domaćinu, selekciji Danske za jedini poraz na Svjetskom prvenstvu.

Ostali sportovi 25.01.2019 | 22:40
SP - Muk u Hamburgu: Njemačka NE IDE u finale!
Norvežani su bili bolji rival polufinala, od početka do kraja, i zasluženo se plasirali u finale.

U meču za titulu Norvežani će igrati protiv Danske, koja je više nego ubedljivo Francuze skinula sa trona.

Nemci su prvo i jedino vođstvo imali na početku meča, kada su poveli sa 6:5, ali od tada pa do kraja utakmice Norvežani su kontrolisali ritam, igrali izuzetno brzo u napadu i staloženo u odbrani i plasirali se u finale. 

Brojna publika u Hamburgu pokušavala je da dopre do svojih rukometaša pružavši im veliku podršku, ali to nije bilo dovoljno da domaćini naprave kompletan preokret na kraju, iako su opasno pripretili protivniku u poslednjih pet minuta. 

Rod Abelvik je predvodio strelce u norveškoj reprezentaciji i on je imao sedam golova, dok je kod Nemaca najefikasniji bio Genshajmer sa istim učinkom. 

Norveška je ovom pobedom izjednačila uspeh iz 2017, kada su takođe igrali finale, a tada su poraženi od Francuza. 

Mečevi za titulu i treće mesto igraju se u nedelju. Nemačka i Francuska za bronzu igraju od 14.30, dok se Danska i Norveška sastaju od 17.30. 

Prethodno, u subotu se od 17.30 sastaju Španija i Egipat u borbi za sedmo mesto Svetskog prvenstva, a dva sata kasnije za peto mesto igraju Hrvatska i Švedska.

Hamburg je zanemeo. Velika podrška nemačke nacije nije urodila plodom, Norveška je savladala u polufinalu Svetskog prvenstva u rukometu domaćina sa 31:25 (14:12) i boriće se za zlato protiv Danske u nedeljnom finalu (17.30 časova).

Prvih deset minuta ove utakmice donelo nam je sve ono što smo znali da će se dogoditi - čvrstu i agresivnu igru Nemačke i neverovatnu brzinu i preciznost Norveške. Domaćini su bolje otvorili utakmicu, poveli sa 3:1, ali nakon toga su Norvežani uspostavili svoju igru. Usporili su nemački napad, zatvorili dobro protivnički šut spolja, a kada bi došli do lopte samo bi se sjurili prema nemačkom golu pa su na poluvreme otišli s prednošću od 14:12.

Pokušala je Nemačka početkom drugog poluvremena silinom da dođe do preokreta, ali nije uspela. Norveška je nastavila sa svojom igrom i održavala prednost. U tome im je pomogla činjenica da nijedan golman s obe strane nije imao svoj dan pa nikakve njihove "lude" serije nisu mogle da donesu preokret. 

Norvežani su igrali bolju pozicionu obranu i u napadu koristili protivničke greške. Došli su posle desetak minuta igre u drugom delu i do pet pogodaka prednosti, i do kraja su imali dogovro za svaki pokušaj Nemaca da se vrate u meč.

Magnus Rod je sa sedam golova bio najbolji strelac Norveške, Sander Sagosen i Bjarte Mirol su dodali po šest, a Magnus Jondal četiri.

Uve Genshajmer je za Nemačku postigao sedam golova, Bom je dao šest, a Fabijan Vede pet pogodaka.

U finalu Svjetskog prvenstva igraće Danska i Norveška, epilog je uzbudljivih polufinala odigranih u petak u Hamburgu u kojima smo gledali sjajan rukomet.

Prvo je Danska održala čas Francuzima, ali onda je sjajna Norveška spriječila duel dva domaćina u finalu.

Selekcija Kristijana Bergea odigrala je još jednu odličnu partiju i savladala Njemačku 31:25 pred punom dvoranom u Hamburgu.

Norvežani su sasvim zasluženo stigli do pobjede, jer su domaćinu Svjetskog prvenstva dozvolili vođstvo samo u uvodnim minutama, a onda su Mirhol, Sagosen i Red preuzeli sve u svoje ruke i vodili do samog finiša.

Aktuelni vicešampion svijeta upisao je samo jedan poraz na ovom prvenstvu, onaj od Danske u prvoj fazi, a u nedjelju od 17.30 će imati priliku da im se revanšira u velikom finalu u Herningu!

Tri sata ranije Njemačka i Francuska igraće za bronzanu medalju.

Godinama i decenijama muška reprezentacija Norveške bila je u sjenci ženske, koja je sedmostruki evropski, trostruki svjetski i dvostruki olimpijski šampion, sve do 2017. kada su Norvežani osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a u nedjelju će dodati još jednu, samo je pitanje zlatnog ili srebrnog sjaja.

Borbu za nju u petak uveče protiv Njemačke obezbijedili su joj prije svega Red sa sedam, Sagosen i Mirhol sa po šest golova, ali i cijela ekipa Norveške, koja je u potpunosti nadigrala domaćina Svjetskog prvenstva.

Bjarte Mirhol, pivot Norveške koji je pobijedio rak kostiju i više nego uspješno se vratio rukometu, još jednom vodio je svoju ekipu do finala i zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

Ni odlični defanzivci u redovima Njemačke, Vinček i Pekeler nisu uspjeli da zaustave Mirhola koji je pogađao sa linije šest metara, ali i namještao pozicije za svoje bekove Sagosena i Reda.

Češki sudijski par Hornaček - Novotni nije podlegao pritisku 12.500 uglavnom domaćih navijača i nije se libio da isključi rukometaše u bijelim dresovima, a upravo nakon isključenja Pekelera, njegovog drugog, Norvežani su golom Jendala stvorili prvu osjetniju prednost - 13:10.

Uslijedile su prilično konfuzne minute u kojima je odnos snaga na terenu jedno vrijeme čak bio 4:4, a onda je najbolji strijelac Bundeslige Matijas Muše smanjio na 13:11, da bi poslije prvih 30 minuta na semaforu stajalo 14:12.

Njemačka odbrana nije imala rješenja za brze bekove Norveške, a izostao je i dobar učinak golmana Volfa i Hajnefetera koji su se rotirali i prednost Norveške se povećala na "plus četiri".

U nekoliko navrata Njemačka je smanjila na dva razlike, posljednji put golom Videa za 27:25, ali je sjajni Sagosen uzvratio, a Bergerund odbranio novi napad domaćina i sve je bilo riješeno.

U finišu su Norvežani samo stavili tačku na "i" za svoje drugo uzastopno finale u samo dvije godine.

Selektora Kristijana Bergea zabrinula je povreda Magnusa Reda koji je pred kraj meča napustio teren, ali još nije poznato da li je ona ozbiljnije prirode.

S njim ili bez njega Norveška će se u nedjelju boriti za svoj prvi trofej svjetskog šampiona, kao i Danska koja imaje tri finala napuštala pognute glave.

Polufinale

Danska – Francuska 38:30 (21:15)

Njemačka – Norveška 25:31 (12:14)

Finale (nedjelja, 17.30, Herning)

Danska - Norveška

Za treće mjesto 

Francuska - Njemačka 14.30

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar