СП: Данска уништила шампиона за финале!

Рукометна репрезентација Данске убедљивом победом над Француском изборила је пласман у финале Светског првенства.  Свет добија новог владара: Хансен прегазио шампиона! Невероватни Данац предводио екипу у историјској победи против Француске.

Остали спортови 25.01.2019 | 20:10
СП: Данска уништила шампиона за финале!
Данци су у полуфиналном мечу славили резултатом 38:30 и пласирали се у финале првенства које се одржава у њиховој земљи и Немачкој.

Репрезентативци Данске су направили велики успех пласиравши се у финале, али то није било ни близу неочекивано као што је податак да су до тога дошли са максималних девет победа.

Домаћини су наметнули свој ритам од самог старта меча и током првог полувремена њихова предност је константно расла. Одбрана актуелног шампиона света није знала шта ју је снашло и Данци су после првих 30 минута имали великих +6.

Иако су многи мислили да ће се Французи консолидовати у другом полувремену, то није био случај. Данци су додатно подигли ниво и средином полувремена дошли на десет голова предности.

Француска, актуелни светски шампион, успела је да резултат на крају учини подношљивијим него што је био током већине меча, али се на крају меча мора истаћи да су Данци надиграли Французе можда и као никада раније.

Данце је до победе водио нестварни Микехл Хансен са 12 голова, док је најбољ икод Француза био Кентин Махе са осам погодака.

Данска никада није била првак света, а три пута су бивали поражени у мечевима за титулу, најскорије 2011. и 2013. године.

У другом полуфиналу, од 20.30, играју други домаћин Немачка и Норвешка.

Свет је дочекао нешто што је видео само ЈЕДНОМ у последњих десет година!

Рукометна репрезентација Француске, светски шампион из 2009, 2011, 2015. и 2017. године пала је у полуфиналу Светског првенства у Немачкој и Данској, јер је на другој страни наишла на сјајног Микела Хансена и саиграче.

Невероватни дански бек постигао је у Хамбургу чак 12 голова и предводио Скандинавце у победи за памћење!

Француска - Данска 30:38 (15:21)

Победник овог полуфинала играће у борби за титулу шампиона света против бољег из дуела Немачка - Норвешка (20.30 часова, Арена спорт). Ако Данци пруже бар приближно добру игру попут вечерашње, биће велики фаворити ко год био на другој страни терена.

Актуелни олимпијски шампион декласирао је "триколоре", контролисао меч од почетка до краја и ушао у своје четврто финале Светског првенства. Досад НИЈЕДНОМ није освојио титулу и није потребно истицати колика ће то бити шанса да се историја испиште и промени. Уосталом, Данци су то урадили и вечерас, јер су се Французима донекле реванширали за неколико болних пораза, попут оног у финалу Светског првенства 2011. у Шведској или у финалу Европског првенства 2014, одржаног баш у Данској.

Са друге стране, Французи су се још једном уверили каква је рукометна сила стигла са севера Европе. То су већ видели у финалу Олимпијских игара у Рију, иако су Данци у међувремену у Хрватској заузели тек 10. место.

Пред "триколорима" је сада кратак одмор уочи борбе за освајање бронзе и наставак невероватног низа освојених медаља.

Да овогодишње одличје "триколора" неће бити златно било је јасно већ на полувремену, уочи којег је Микел Хансен својим седмим голом одвео Данску на 21:15 и најавио смену на свјетском врху, послије тријумфа Француза у Катару 2015. и код куће 2017.


Сјајни леви бек Пари сен Жермена и најбољи рукометаш света из 2015. разигравао је саиграче, али и погађао са свих могућих позиција у првих 30 минута у којима је Француска потпуно разбијена.

Догодило се то у уводних 30 минута, током којих на терену одлуком француског селектора Дидијеа Динара нисмо видели најбољег играча света из 2007, 2014. и 2015. - Николу Карабатића.

Без њега у игри и са катастрофалним учинком голмана, који су за полувреме сакупили ДВЕ одбране, Французи су до ногу потучени у дворани Баркликард у Хамбургу.

Тамо где је Хансен стао у првом, наставио је у другом делу и одмах поготком за 22:15 наставио да терорише Французе. За то време, за разлику од браниоца титуле, Данци су иза својих леђа имали "осигурач" пред голом.

Јаник Грин у другом полувремену заузео је место међу стативама и после његове одбране при резултату 25:18, Данци су кренули да "мељу" противника и врло брзо стигли до "плус десет" - 30:20.

Тек са де мини серије од 2:0 Французи су усјели да смање заостатак на седам голова, потом и на шест, али било је то превише против олимпијских шампиона који су одлучили да се у великом стилу врате кући - на финале!

Када је Грин два и по минута пре краја "ухватио" Маеа и одбранио његов шут из одличне ситуације са крила при резултату 36:30 било је јасно да је свјетској доминацији Француза дошао крај!

Подмлађена репрезентација "Галских петрова" тако је друго велико такмичење у три године завршила борбом за треће место и бронзу.

После изгубљеног финала Олимпијских игара у Рју 2016, "триколори" су на свом терену постали светски шампиони 2017. али су се већ следеће године на Европском рпвенству у Хрватској уместо за злато борили за бронзу.

Јунак Данаца је Микел Хансен који је завршио меч са 12 постигнутих голова, шест је додао Лауге, а велики допринос дао је и Грин са девет успешних одбрана.

На другој страни најефикаснији је био Кентин Мае са осам голова.

Серија француских одличја - за памћење!

2006 ЕП – Швајцарска – злато

2007 СП – Немачка – полуфинале

2008 ЕП – Норвешка – бронза

2008 ОИ – Пекинг – злато

2009 СП – Хрватска – злато

2010 ЕП – Аустрија – злато

2011 СП – Шведска – злато

2012 ЕП – Србија – групна фаза

2012 ОИ – Лондон – злато

2013 СП – Шпанија – четвртфинале

2014 ЕП – Данска – злато

2015 СП – Катар – злато

2016 ЕП – Пољска – четвртфинале

2016 ОИ – Бразил – сребро

2017 СП – Француска – злато

2018 ЕП – Хрватска – бронза

2019 СП – Данска/Немачка – полуфинале*

Полуфинале

Данска - Француска 38:30 (21:15)

Њемачка - Норвешка 20.30

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар