SP: Danska uništila šampiona za finale!

Rukometna reprezentacija Danske ubedljivom pobedom nad Francuskom izborila je plasman u finale Svetskog prvenstva.  Svet dobija novog vladara: Hansen pregazio šampiona! Neverovatni Danac predvodio ekipu u istorijskoj pobedi protiv Francuske.

Ostali sportovi 25.01.2019 | 20:10
SP: Danska uništila šampiona za finale!
Danci su u polufinalnom meču slavili rezultatom 38:30 i plasirali se u finale prvenstva koje se održava u njihovoj zemlji i Nemačkoj.

Reprezentativci Danske su napravili veliki uspeh plasiravši se u finale, ali to nije bilo ni blizu neočekivano kao što je podatak da su do toga došli sa maksimalnih devet pobeda.

Domaćini su nametnuli svoj ritam od samog starta meča i tokom prvog poluvremena njihova prednost je konstantno rasla. Odbrana aktuelnog šampiona sveta nije znala šta ju je snašlo i Danci su posle prvih 30 minuta imali velikih +6.

Iako su mnogi mislili da će se Francuzi konsolidovati u drugom poluvremenu, to nije bio slučaj. Danci su dodatno podigli nivo i sredinom poluvremena došli na deset golova prednosti.

Francuska, aktuelni svetski šampion, uspela je da rezultat na kraju učini podnošljivijim nego što je bio tokom većine meča, ali se na kraju meča mora istaći da su Danci nadigrali Francuze možda i kao nikada ranije.

Dance je do pobede vodio nestvarni Mikehl Hansen sa 12 golova, dok je najbolj ikod Francuza bio Kentin Mahe sa osam pogodaka.

Danska nikada nije bila prvak sveta, a tri puta su bivali poraženi u mečevima za titulu, najskorije 2011. i 2013. godine.

U drugom polufinalu, od 20.30, igraju drugi domaćin Nemačka i Norveška.

Svet je dočekao nešto što je video samo JEDNOM u poslednjih deset godina!

Rukometna reprezentacija Francuske, svetski šampion iz 2009, 2011, 2015. i 2017. godine pala je u polufinalu Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj, jer je na drugoj strani naišla na sjajnog Mikela Hansena i saigrače.

Neverovatni danski bek postigao je u Hamburgu čak 12 golova i predvodio Skandinavce u pobedi za pamćenje!

Francuska - Danska 30:38 (15:21)

Pobednik ovog polufinala igraće u borbi za titulu šampiona sveta protiv boljeg iz duela Nemačka - Norveška (20.30 časova, Arena sport). Ako Danci pruže bar približno dobru igru poput večerašnje, biće veliki favoriti ko god bio na drugoj strani terena.

Aktuelni olimpijski šampion deklasirao je "trikolore", kontrolisao meč od početka do kraja i ušao u svoje četvrto finale Svetskog prvenstva. Dosad NIJEDNOM nije osvojio titulu i nije potrebno isticati kolika će to biti šansa da se istorija ispište i promeni. Uostalom, Danci su to uradili i večeras, jer su se Francuzima donekle revanširali za nekoliko bolnih poraza, poput onog u finalu Svetskog prvenstva 2011. u Švedskoj ili u finalu Evropskog prvenstva 2014, održanog baš u Danskoj.

Sa druge strane, Francuzi su se još jednom uverili kakva je rukometna sila stigla sa severa Evrope. To su već videli u finalu Olimpijskih igara u Riju, iako su Danci u međuvremenu u Hrvatskoj zauzeli tek 10. mesto.

Pred "trikolorima" je sada kratak odmor uoči borbe za osvajanje bronze i nastavak neverovatnog niza osvojenih medalja.

Da ovogodišnje odličje "trikolora" neće biti zlatno bilo je jasno već na poluvremenu, uoči kojeg je Mikel Hansen svojim sedmim golom odveo Dansku na 21:15 i najavio smenu na svjetskom vrhu, poslije trijumfa Francuza u Kataru 2015. i kod kuće 2017.


Sjajni levi bek Pari sen Žermena i najbolji rukometaš sveta iz 2015. razigravao je saigrače, ali i pogađao sa svih mogućih pozicija u prvih 30 minuta u kojima je Francuska potpuno razbijena.

Dogodilo se to u uvodnih 30 minuta, tokom kojih na terenu odlukom francuskog selektora Didijea Dinara nismo videli najboljeg igrača sveta iz 2007, 2014. i 2015. - Nikolu Karabatića.

Bez njega u igri i sa katastrofalnim učinkom golmana, koji su za poluvreme sakupili DVE odbrane, Francuzi su do nogu potučeni u dvorani Barklikard u Hamburgu.

Tamo gde je Hansen stao u prvom, nastavio je u drugom delu i odmah pogotkom za 22:15 nastavio da teroriše Francuze. Za to vreme, za razliku od branioca titule, Danci su iza svojih leđa imali "osigurač" pred golom.

Janik Grin u drugom poluvremenu zauzeo je mesto među stativama i posle njegove odbrane pri rezultatu 25:18, Danci su krenuli da "melju" protivnika i vrlo brzo stigli do "plus deset" - 30:20.

Tek sa de mini serije od 2:0 Francuzi su usjeli da smanje zaostatak na sedam golova, potom i na šest, ali bilo je to previše protiv olimpijskih šampiona koji su odlučili da se u velikom stilu vrate kući - na finale!

Kada je Grin dva i po minuta pre kraja "uhvatio" Maea i odbranio njegov šut iz odlične situacije sa krila pri rezultatu 36:30 bilo je jasno da je svjetskoj dominaciji Francuza došao kraj!

Podmlađena reprezentacija "Galskih petrova" tako je drugo veliko takmičenje u tri godine završila borbom za treće mesto i bronzu.

Posle izgubljenog finala Olimpijskih igara u Rju 2016, "trikolori" su na svom terenu postali svetski šampioni 2017. ali su se već sledeće godine na Evropskom rpvenstvu u Hrvatskoj umesto za zlato borili za bronzu.

Junak Danaca je Mikel Hansen koji je završio meč sa 12 postignutih golova, šest je dodao Lauge, a veliki doprinos dao je i Grin sa devet uspešnih odbrana.

Na drugoj strani najefikasniji je bio Kentin Mae sa osam golova.

Serija francuskih odličja - za pamćenje!

2006 EP – Švajcarska – zlato

2007 SP – Nemačka – polufinale

2008 EP – Norveška – bronza

2008 OI – Peking – zlato

2009 SP – Hrvatska – zlato

2010 EP – Austrija – zlato

2011 SP – Švedska – zlato

2012 EP – Srbija – grupna faza

2012 OI – London – zlato

2013 SP – Španija – četvrtfinale

2014 EP – Danska – zlato

2015 SP – Katar – zlato

2016 EP – Poljska – četvrtfinale

2016 OI – Brazil – srebro

2017 SP – Francuska – zlato

2018 EP – Hrvatska – bronza

2019 SP – Danska/Nemačka – polufinale*

Polufinale

Danska - Francuska 38:30 (21:15)

Njemačka - Norveška 20.30

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar