Много је "прерушених" намирница

Избегавање чоколаде, крофни и других посластица је ствар одлуке, а до проблема може доћи уколико кроз друге намирнице уносимо много шећера који нису одмах уочљиви.

Здравље 25.01.2019 | 15:40
Много је "прерушених" намирница
"Немамо апсолутно никакво биолошко оправдање за уношење толико шећера у организам. Иако би људи требало да конзумирају највише седам чајних кашикица шећера дневно, најчешће га поједемо дупло више", рекла је нутрициониста Сара Ен Меклин за Харперс базар (Харпер'с Базаар). 

Много је "прерушених" намирница. 

"Данас многи прехрамбени производи садрже додатни шећер и одузимају им се масноће како би производ био укуснији. То нас и чини гладнијима јер у њима нема масти", објаснила је Меклинова. 

Ово су само неке од таквих намирница: 

Прелив за салату 

Ако се трудите да се здраво храните па током паузе радије посежете за салатом уместо за нездравим сендвичем, имамо лоше вести за вас. Следећи пут када будете на своју салату стављали прелив, пазите јер они најчешће садрже кашику шећера у себи. 

Јогурт 

Иако неки јогурти садрже и своје природне шећере, многи произвођачи стављају додатне, индустријске заслађиваче. Чак и немасни јогурт са укусом може имати 17 до 33 грама шећера, што је отприлике као једна чаша сладоледа од чоколаде. Невероватно, зар не?

Маслац од кикирикија 

Зависи који најрадије купујете, али и маслац од кикирикија такође може садржати шећер. 

Зобене пахуљице 

Иако су извор здравих влакана, ако купујете зобене пахуљице са укусом воћа, знајте да оне имају између десет и 15 грама шећера по паковању. У свој доручак радије додајте свеже воће. 

Кечап 
Само једна кашика вашег омиљеног умака има око четири грама шећера.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар