Зима не прија вашој кожи

Зима не утиче повољно на кожу и може да изазове одређене кожне проблеме.

Здравље 25.01.2019 | 15:39
Зима не прија вашој кожи
Стручњак за прву помоћ Ема Хемет открива како да се изборите са најчешћим кожним проблемима који се јављају зими. 

Испуцале усне 

Суве, испуцале усне су најчешћи проблем који се јавља зими. Екстремне промене температура – од двадесет и нешто у плусу у просторијама, до испод нуле напољу, исушују усне. 

Да бисте то спречили, користите неки балзам за усне или вазелин. Оно што такође треба да имате на уму је да су усне склоне дехидрацији, посебно на хладноћи. Процењује се да се вода губи из усана три пута брже него из осталих делова коже. Зато је важно да пијете доста воде, како кожа не би дехидрирала, а добро би било и да прекријете усне шалом када излазите на хладноћу. 

Херпес 

Херпеси су заправо мали пликови који се најчешће појављују на или око усана, могу да вас "држе" седам до десет дана, а најчешће ће се појавити када сте под стресом, исцрпљени или током менструације. 

Не постоји конкретан лек за херпес, али антивиралне креме могу да ублаже непријатност и убрзају излечење. Најбоље ефекте ове креме имају када се нанесу на почетку, док се плик тек појављује. 

Најбоље што можете да урадите је да бринете о себи, уносите довољно воде, штитите усне, једете здраво, редовно излазите на свеж ваздух, спавате довољно и колико можете смањите изложеност стресу, како бисте избегли појаву хепреса. 

Промрзлине 

Мали, црвени трагови на кожи могу да се појаве неколико сати након што сте били на хладноћи. Најчешће се појављују на прстима ногу и руку, али могу да се јаве и на лицу или ногама. 

Хладноћа сужава мале крвне судове на прстима и тиме се смањује проток крви. Ако се након тога загрејете нагло, крвни судови постају већи и доток крви се нагло повећава. Због тога се јавља оток, црвенило, бол. 

Уједно, то је и разлог зашто хладне руке или стопала не би требало да стављате на радијатор или под топлу воду да их загрејете. 

Топли напици такође могу да утичу на доток крви до прстију. Ове промрзлине најчешће нестају саме од себе, али ако се то не деси, идите код лекара.

Сува кожа 

Сува кожа је један од најчешћих проблема зими, када је ниска влажност ваздуха. Хидратантни лосиони и креме су добри зато што спречавају да влага испари из коже. 

Најефикасније је, кажу стручњаци, да лосион нанесете након туширања, док је кожа још увек влажна, и још једном пре него што легнете на спавање. 

Избегавајте да се туширате веома топлом водом јер она исушује кожу и може се јавити свраб. 

Сува кожа може да допринесе појави кожних проблема попут псоријазе или екцема. Са друге стране, хидратација коже може да спречи да хладно, зимско време погорша ова стања. 

Рејноов феномен – хладне руке и ноге 

Рејноов феномен је често "зимско стање" због којег прсти на ногама и рукама промене боју и постану веома болни када је напољу хладно. То се дешава због скупљања крвних судова на овим деловима тела, због чега се смањује доток крви до екстремитета. 

Боја прстију се мења од беле, преко плаве, до црвене, а може да се јави и осећај утрнулости, као и пулсирања. 

У озбиљнијим случајевима могу да помогну неки лекови, али код већине људи симптоми нису тако озбиљни па и не захтевају лечење. 

Утоплите руке и ноге рукавицама и дебљим чарапама да бисте спречили ове симптоме. Такође, ако сте склони Рејноовом феномену, смањите унос кофеина који смањује доток крви до руку и ногу. 

Било би добро да зими носите слојевиту одећу, како би се тело лакше прилагодило променама температура када из просторије изађете напоље. Утоплите се и уносите доста течности, то ће вашем телу помоћи да се избори са зимом.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар