Може ли краљица ријешити Бреxит

Чак и британска премијерка Тереза Меј ће, барем приватно, признати да је све већа вјероватноћа одгађања британског напуштања Европске уније, односно Бреxита.

Свијет 25.01.2019 | 14:29
Може ли краљица ријешити Бреxит
Сада све више поборника Бреxита зазива чак и краљицу како би осигурали да Велика Британија стварно напусти Европску унију 29. марта.

"Бусинесс Инсидер" се пита да ли краљица заиста може да интервенише и каква су правна ограничења њених моћи.

Обустава рада парламента

Посланици би у уторак требало да гласају о амандману којим би премијерку "натјерали" на тражење продужења рока за напуштање Европске уније.

Заговорници Бреxита сада страхују да би противници британског напуштања могли да искористе то продужење како би спријечили Бреxит. Краљица може да обустави рад парламента на неколико дана, а закони у расправи би аутоматски били одбијени.

Први проблем је што то мора од ње да затражи премијер, а Мејова је већ рекла да се противи заустављању рада парламента у тако кључном периоду за државу. Други је што би посланици лако могли да у процедуру уведу други законски акт.

Одбацивање аката

Британска правила владања кажу да краљица мора да стави свој потпис на сваки закон прије његовог ступња на снагу. Теоретски, то значи да она може да одбије сваки закон и тако спријечи да он ступи на снагу.

Међутим, посљедњи пут се такво нешто догодило 1707. године и вјероватно би довело до невиђене политичке кризе. Иако краљица има моћ вета, вјероватније би она то искористила у неким сулудим ситуацијама.

Постоји теоретска могућност да би она искористила своју моћ, али готово нико не мисли да би краљица бацила државу у још већу кризу само како би осигурала Бреxит на специфичан дан који су посланици одабрали прије двије године, преноси "Еxпресс.хр".

Након историјског пораза Терезе Меј и њеног плана и програма за Бреxит сви посланици у Парламенту, грађани и стручњаци могу да се сложе само у једној ствари - нико не зна како даље.

Постоји пет највјероватнијих сценарија који би могли да се одиграју, а већина укључује помјерање рока за активацију члана 50 (сада је то 29. март). Уколико неко жели да у потпуности заборави и "избрише" активација члана 50, онда је најизгледнија опција други референдум.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дрекавац

25.01.2019 13:57

Е, више ми се и ова енглеска прича попела на врх главе! Ко толико форсира да се бар једном дневно код нас мора о томе гуслати?! Бар 90% њих не зна за нас ни гдје смо, а ми морамо знати и кад је бабетина пишкила и кад је какила! А тек дивљаштво у њиховом парламенту, па томе није равно ни једно! Дивљаци и највећи свјетски пљачкаши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

25.01.2019 17:00

Може ако добро прди.

ОДГОВОРИТЕ