Može li kraljica riješiti Brexit

Čak i britanska premijerka Tereza Mej će, barem privatno, priznati da je sve veća vjerovatnoća odgađanja britanskog napuštanja Evropske unije, odnosno Brexita.

Svijet 25.01.2019 | 14:29
Može li kraljica riješiti Brexit
Sada sve više pobornika Brexita zaziva čak i kraljicu kako bi osigurali da Velika Britanija stvarno napusti Evropsku uniju 29. marta.

"Business Insider" se pita da li kraljica zaista može da interveniše i kakva su pravna ograničenja njenih moći.

Obustava rada parlamenta

Poslanici bi u utorak trebalo da glasaju o amandmanu kojim bi premijerku "natjerali" na traženje produženja roka za napuštanje Evropske unije.

Zagovornici Brexita sada strahuju da bi protivnici britanskog napuštanja mogli da iskoriste to produženje kako bi spriječili Brexit. Kraljica može da obustavi rad parlamenta na nekoliko dana, a zakoni u raspravi bi automatski bili odbijeni.

Prvi problem je što to mora od nje da zatraži premijer, a Mejova je već rekla da se protivi zaustavljanju rada parlamenta u tako ključnom periodu za državu. Drugi je što bi poslanici lako mogli da u proceduru uvedu drugi zakonski akt.

Odbacivanje akata

Britanska pravila vladanja kažu da kraljica mora da stavi svoj potpis na svaki zakon prije njegovog stupnja na snagu. Teoretski, to znači da ona može da odbije svaki zakon i tako spriječi da on stupi na snagu.

Međutim, posljednji put se takvo nešto dogodilo 1707. godine i vjerovatno bi dovelo do neviđene političke krize. Iako kraljica ima moć veta, vjerovatnije bi ona to iskoristila u nekim suludim situacijama.

Postoji teoretska mogućnost da bi ona iskoristila svoju moć, ali gotovo niko ne misli da bi kraljica bacila državu u još veću krizu samo kako bi osigurala Brexit na specifičan dan koji su poslanici odabrali prije dvije godine, prenosi "Express.hr".

Nakon istorijskog poraza Tereze Mej i njenog plana i programa za Brexit svi poslanici u Parlamentu, građani i stručnjaci mogu da se slože samo u jednoj stvari - niko ne zna kako dalje.

Postoji pet najvjerovatnijih scenarija koji bi mogli da se odigraju, a većina uključuje pomjeranje roka za aktivaciju člana 50 (sada je to 29. mart). Ukoliko neko želi da u potpunosti zaboravi i "izbriše" aktivacija člana 50, onda je najizglednija opcija drugi referendum.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

25.01.2019 14:57

Е, више ми се и ова енглеска прича попела на врх главе! Ко толико форсира да се бар једном дневно код нас мора о томе гуслати?! Бар 90% њих не зна за нас ни гдје смо, а ми морамо знати и кад је бабетина пишкила и кад је какила! А тек дивљаштво у њиховом парламенту, па томе није равно ни једно! Дивљаци и највећи свјетски пљачкаши!

ODGOVORITE
Name

Pele

25.01.2019 18:00

Može ako dobro prdi.

ODGOVORITE