Како је Венецуела дошла до хаоса?

Изабран за предсједника Венецуела 1999. године, Хуго Чавез покренуо је "боливарску револуцију", названу тако по борцу за независност Симону Боливару. Популарност је саградио на многобројним социјалним програмима у земљи растрганој великим неједнакостима и борбом против неписмености, владајући стилом који је објединио љевичарство и милитаризам.

Свијет 25.01.2019 | 12:31
Како је Венецуела дошла до хаоса?
Године 2012. добио је трећи мандат, али умро је од рака годину дана послије. Његов фаворит Николас Мадуро постао је његов насљедником, али убрзо је постао непопуларан када је земља упала у привредну кризу, што је 2014. изазвало насилне протесте у којима је погинуло 43 људи.

У јануару 2016. године, опозиција је у парламенту стекла већину, али Врховни суд поништио је сва гласања посланика. Протести на којима се тражио Мадуров одлазак измјењивали су се током четири мјесеца 2017. године и у њима је погинуло 125 људи. Мадуро је донио одлуку о одржавању избора за скупштину која ће саставити нови Устав, чиме је желио да сачува власт, како је тврдила опозиција, која је изборе одржане у јулу 2017. бојкотовала.

Европска унија, САД и више латиноамеричких држава није признало Уставотворну скупштину, нити други Мадуров мандат који је почео 10. јануара 2019. Предсједник парламента, опозициони лидер Хуан Гуаидо, прогласио се сам 23. јануара, два дана након побуне групе војника која је брзо угушена, привременим предсједником државе током великог противвладиног протеста. САД и неколико латиноамеричких земаља брзо га је признало, док је Мадуро добио подршку Мексика, Кубе, Боливије, Турске и Русије. Парламент је обећао амнестију војницима који окрену леђа Мадуру.

Венецуела, карипска држава површине 916.445 километара четворних и с готово 32 милиона становника (по подацима Свјетске банке из 2017.), једна је од двије латиноамеричке чланице ОПЕЦ-а. Има доказане резерве нафте у износу од 302,25 милијарди барела, највише на свијету.

Због мањка новца за модернизацију нафтних поља, производња нафте се стрмоглавила. У новембру је по подацима ОПЕЦ-а износила 1,13 милиона барела на дан, најмање у три деценије. Погођеној падом цијена сирове нафте од 2014. године, Венецуели, која 96 одсто прихода остварује продајом нафте, почеле су мањкати девизе и утонула је у велику кризу, која је изазвала прави егзодус њеих становника који су почели да бјеже пред несташицом хране и лијекова у сусједне земље, што није прошло без напетости.

Три милиона Венецуелаца живи у иностранству, од којих је најмање 2,3 милиона отишло од 2015. године, по подацима УН-а. Та бројка би могла да порасте на 5,3 милиона 2019. У пет година, БДП је потонуо за 45 одсто, по подацима ММФ-а. Свјетска банка очекује ове године нову контракцију БДП-а од 8 одсто, након што је привреда прошле године пала 18 одсто.

Суочен с хиперинфлацијом која би ове године требало да достигне 10 милиона осдто, Мадуро је средином јануара учетворостручио минималну плату на 18.000 боливара (20 долара по званичном курсу), за шта се може купити два килограма меса.

У августу је покренуо план опоравка, девалвирајући боливар за 96 одсто. Мадуро тврди да је криза посљедица "привредног рата" који против њега воде десница и САД. САД су му наметнуле неколико кругова санкција.

У новембру 2017. године, неколико рејтинг агенција објавило је да су Венецуела и национална нафтна компанија ПДВСА у дјелимичном стечају. Стопа сиромаштва, којом се "боливарска револуција" иначе радо дичи када пада, порасла је на вртоглавих 87 одсто, по истраживању главних универзитета у земљи.

Венецуела пати и од ендемског насиља, са стопом убистава од 81,4 на 100.000 становника 2018. години, по невладиној организацији Венецуеланска опсерваторија за насиље.

(Еxпресс.хр)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Правна дрзава

25.01.2019 12:09

Криминал, корупција, безакоње, биједа, створе такво стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

25.01.2019 13:24

Људи око Мадура се ненормално богате ,народ сиромаси и напуста земљу ,а у министарствима цвјета корупција и криминал. НЕСТО МИ ЈЕ ОВА ПРИЦА ПОЗНАТА.

Name

децко

25.01.2019 13:37

класицна замка САД-а, кад ти девастирају земљу купице је за 2 долара као пропало бих предузеце, а онда из ње извуци милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

25.01.2019 13:45

Ове слике и зивоте имамо на балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

25.01.2019 14:47

Зато Америка цвијета тако је уништила Ирак гдје је литра нафте била 0,10 центи а сада је скупља него игде у Европи. Зашто? Зато што амери располажу и продају играчку нафту па Либија па Сирија, али Сирију не успјесе окупира. Сад је ред на венецуелу не што јој желе помоћи него што се желе доцепати њихових природних богастава. Живе ли Ирацани иста боље или Либијци? Не нити це живети док су им фашисти Амери за вратом, али сами бирали и сами изабрали.

ОДГОВОРИТЕ