Дукић најављује кривичне пријаве

Без обзира колико се господин Неђо Трнинић, Министар саобраћаја и веза у претходној и садашњој Влади, трудио да себе представи стручњаком и доброчинитељем за Републику Српску, односно пореске обвезнике, називајући друге, који аргументовано указују на незаконите поступке и штетност закљученог Уговора, лаицима, он својим иступима обмањује јавност, не износећи ни један ваљани аргумент који би ишао у прилог оправданости изградње ауто-пута Бања Лука-Приједор, под условима какви су у Уговору.

Република Српска 24.01.2019 | 20:23
Дукић најављује кривичне пријаве
Ово тврди предсједник Боксита из Милића Рајко Дукић, чији текст, објављен на сајту те компаније преносимо у цјелини:

- У интервјуу, датом Вечерњим новостима, 22. јануара, ове године, желећи да поткрепи своју тврдњу, да је то најбољи уговор, који је ико икада склопио са Кинезима и уопште у Југоисточној Европи, када је у питању изградња ауто-путева, наводећи непримјерен примјер да километар ауто-пута у Словачкој кошта 15.000.000 евра, у Ирској 20.000.000 евра итд., избјегавајући притом да каже да је, тек завршени ауто-пут Добој-Бања Лука, који је градило предузеће „Интеграл“, у дужини од 75 км, коштао 402.000.000 евра, или 5.360.000 евра по километру, односно мање за цца 1.700.000 евра по километру него колико треба да кошта, по Уговору, ауто-пут Бања Лука-Приједор. Сигуран сам да траса, поменутог ауто-пута, није неповољнија него Добој-Бања Лука а сигуран сам и да неће ни кинеска компанија направити бољи ауто-пут него што је направио „Интеграл“.

Да би поткрепио причу о фантастичном Уговору он наводи податке да ће кинеска страна улагати значајна средства у текуће инвестиционо одржавање, исплату плата за 91 запосленог итд., што није спорно. Није ни спорно да Концесионар треба да оприходује мјесечно 32,5 милиона евра, односно за 30 година, колико траје концесиони уговор, 975.000.000 евра, да би могао покрити трошкове изградње од 297.000.000 евра. Ако је узео кредит са уобичајеном каматом од 3 %, тај би га трошак коштао још око 147.000.000 евра, под условом да узети кредит отплаћује у једнаким ратама, током 30 година.

Трошкови инвестиционог и текућег одржавања не би требали да прелазе више од 350.000 евра по километру, колики је просјек у Европској унији, што би годишње износило цца 15.000.000 евра, или за 30 година концесије, 450.000.000 евра.

За 91 запосленог, не улазећи у дискусију да ли толико треба, са мјесечном бруто платом 800 евра, годишње би требало издвојити око 874.000 евра или, за 30 година, 26.200.000 евра. Све укупно, кинески Концесионар би имао трошак, за 30 година, око 910.000.000 евра. Разлика, односно добит, била би негдје око 65.000.000 евра, или око 2.166.000 евра, на годишњем нивоу. Због чега ће и зашто највећи износ, цца 680.000.000 евра, Концесионару платити порески обвезници, говоре следећи подаци:

У Министарству, које води господин Трнинић, речено је да немају најновије податке колико у просјеку, дневно или мјесечно, прође аутомобила, путем Бања Лука-Приједор и обрнуто. Подаци који су кориштени, за припрему студијске документације, за потребе израде Генералног пројекта, су да, од 6-18 часова, из Бања Луке ка Приједору, 7. октобра 2015. године, у мјесту Рамићи, прошло је 14.234 возила, у Приједор ушло 8.479 возила а око 5.855 возила користило је међудестинације.

Повећањем броја возила за 30 %, за ноћни период, од 18-06 сати, добијамо да цца 11.022 возила саобраћа од Бања Луке до Приједора и обрнуто и негдје око 7.481 возило која користе краће дестинације, што све укупно износи 18.503 возила. Са цијеном путарине од 2 евра по возилу, на линији Бања Лука-Приједор, или испондерисаној цијени, имајући у виду претходне податке, од 1,5 евро, то је цца 27.000 евра дневно или, на годишњем нивоу, око 9.855.000 евра. Овај износ је и те како дискутабилан ако се има у виду да је ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ предвидјело, на ауто-путевима Бања Лука-Добој и Бања Лука-Градишка, у дужини 105 км, приход за 2019. годину, од цца 7.000.000 евра. Такође треба имати на уму да ће велики број возача, као што је и сада пракса, користити алтернативне путеве, да, због исељавања становништва, неће доћи до битног повећања броја возила. Па и под условом да останемо при томе, да ће годишњи приход бити 9.865.000 евра, произилази да ће се, од путарине, прикупити не више од 296.000.000 евра. Сигурно је за очекивати, а спреман сам заложити сву своју личну имовину, под опкладу, да ће порески обвезници, платити најмање 680.000.000 евра Концесионару, као и трошкове експропријације, који се нигдје не помињу, ко ће и како ће их платити, али је очигледно да ће бити огромни.

Очекујем да господин Трнинић одговори на питања, зашто и због чега давати огроман новац који се може и те како употријебити корисније, што не искључује и потребу, да се постојећи пут, Бања Лука-Приједор доведе у функционалније стање, за неупоредиво мање паре. Ако се под оваквим условима могу давати концесије, штетне и бесмислене, значи ли то да би концесионару, који би добио концесију, на изградњу хидроелектране, требало гарантовати да ће имати довољно воде и адекватне цијене, а ако не, биће обештећен, или, на примјер концесионару, који је узео пољопривредно добро, да ће му бити надокнађено, ако не оствари адекватну производњу или, због тржишних и других разлога, буде имао губитак.

Више је него очигледно да господин Трнинић, плашећи се да му се фотеља, у новој Влади, не измакне, а тиме и значајна средства, јер је његова Фабрика из Сребренице, радећи бранике и друга заштитна средства на ауто-путевима у Републици Српској, добро профитирала, три дана прије избора нове Владе, потписује Уговор, који сада, без ваљаних аргумената, брани а да није нашао за сходно, да фамозну техно-економску студију, ако иста уопште постоји, која није и не може бити повјерљив докуменат, у односу на примјер на Уговор, предочи јавности. Господин Трнинић, као високи функционер ДНС-а и блиски сарадник Марка Павића, који столује у Приједору, и те како је и политички мотивисан, да се гради ауто-пут до Приједора јер би то, њега и његове политичке саборце, афирмисало, без обзира на штетне посљедице које ће други да сносе а колико их је за то брига показује и њихово мешетарење око продаје државног власништа Рудника Љубија страном инвеститору, због чега је изгубљено више десетина милиона конвертибилних марака.

Господин Трнинић имаће прилике да, када је у питању његова улога, као промотера ове штетне и бесмислене инвестиције и потписника уговора, да своју стручност и добронамјерност доказује пред Надлежним органима јер ће ових дана против њега бити поднешена кривична пријава, надлежном тужилаштву у Бања Луци.

Кривична пријава биће поднешена и против Душана Топића, директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, као учесника у овим незаконитим и штетним радњама. Без обзира што поменути ауто-пут, 30 година не би био у његовом власништву, односно власништву „Аутопутева Републике Српске“ који, очигледно штитећи друге и себе даје изјаве које су непримјерене, обмањујући јавност, по питању исплативости изградње ауто-пута Бања Лука-Приједор. Ако ће за 5-6 година, како он званично тврди, накнада од путарине бити довољна, да покрива потребе Концесионара, како је онда могуће да он, на ауто-путевима, који су и фреквентнији и два и по пута дужи, него пут Бања Лука-Приједор, има планиран приход, за 2019 годину, 7.000.000 евра, што је свега 22 % од средстава која, на годишњем нивоу, треба да оприходује кинсеки Концесионар.

Да ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, којим он руковиди, не може ни приближно да се финансира из прихода од путарине, на путевима који су значајнији и значајно фреквентнији, говори податак да је у његовом плану, за ову годину, као и за идућу, предвиђена дотација из Буџета Републике Српске, од 35.000.000 КМ или око 18.000.000 евра, што чини око 72 % његовог прихода. Разумно је и сигурно очекивати да ће овај проценат субвенције кинском концесионару, бити и већи.

Кривична пријава биће поднешена и против Раденка Ђурице, предсједника Комисије за концесије Републике Српске, због непоштовања законских процедура, по питању издавања концесије. Код њега је очигледно, изнад друштвеног и јавног интереса, као Приједорчанина, преовладао локал-патриотизам, као и комформизам јер би, ауто-путем, комфорније и брже, из удобног кабинета, стана или куће, у Бања Луци, стизао до свог имања и куће у Приједору.

Кривична пријава биће поднешена и против правобраниоца Милимира Говедарице, из разлога што није заштитио јавни и друштвени интерес, односно интерес грађана Републике Српске, учествујући у незаконитим активностима, које су довеле до склапања веома штетног уговора.

Позивам горе наведене да, ако могу, моје наводе оповргну, без флоскула и којекаквих филипики а да јавности Републике Српске, која није неписмена, предоче фамозну тено-економску студију оправданости изградње ауто-пута.

Законска је и морална обавеза, сваке народне власти да, онима који дају новац - пореским обвезницима, предочи јавано, на транспарентан и стручан начин, гдје се њихов новац троши.

Колико је овај пројекат погубан и бесмислен говоре следећи подаци:

Према последњем попису становништва, 2013. године Република Српска имала је 1.170.000 становника. Крајем 2018. године, према незваничним подацима, тај број је око 1.000.000. Исте, 2013. године, рођено је у Републици Српској 9.510 дјеце, док је 2018 године, број новорођенчади износио 8.802. Са друге стране, на пораст морталитета указују подаци да је 2013. године умрло 13.980 а 2018. године 14.663 лица. Разлика између броја умрлих и броја рођених, у прошлој години била је 5.861. Уколико бисе овај тренд наставио, у наредних 33 године, колико би трајала изградња и концесија ауто-пута Бања Лука-Приједор, а очекивати је да буде још неповољнији, с обзиром да из Републике Српске одлази млађа, а остаје старија популација, па се тако долази до податка да би разлика између броја умрлих и рођених износила 193.400 лица.

Са друге стране, због економског разлога, односно исељавања, које је све присутније, а очекивати је да ће оно бити веће од 25.000 лица, колико је приближно било прошле године, имајући и у виду да је европско тржиште све отвореније за млађу и квалификовану радну снагу, долазимо до суморне бројке 825.000 лица. Када се овај број сабере са бројем који се односи на наталитет и морталитет, премашује се цифра од 1.000.000 лица, па се поставља злокобно питање - КО БИ НАКОН ИСТЕКА КОНЦЕСИЈЕ ПРЕУЗЕО ОД КИНЕЗА АУТО-ПУТ И ЧЕМУ БИ ИСТИ СЛУЖИО?

Ако се зна да је сваки становник Републике Српске данас задужен за 5.000 КМ, по основу државног дуга, а да се наведеном концесијом задужује за најмање 1.500 КМ, укљјучујући и нерођене, намеће се, не само стручно и политичко, него и морално питање, ко ће враћати те кредите? Градња поменутог ауто-пута, која нема никакву сврху, изузев да се задовоље одређене политичке амбиције, не би повећала наталитет, смањила морталитет, повећала квалитет образовања и квалитет здравствене заштите становништва. Обзиром да је овај веома штетни пројекат настао као резултат компромиса са Марком Павићем и његовом странком, због уцјена које је, као коалициони партнер, вршио на претходну Владу, а имајући у виду, на срећу и садашње Владе па и грађана Републике Српске, да се ситуација битно промијенила, очекујем да нова Влада свестрано сагледа штетност и несврсисходност изградње поменутог ауто-пута и да раскине  Уговор. Кинеском Концесионару треба понудити изградњу дионице Добој-Бијељина-граница са Србијом јер је овај коридор од изузетног значаја и за Републику Српску, а посебно када је ријеч о повезивању са Србијом.

Користим прилику да одбацим инсинуације које се појављују у неким медијима да критикујем и нападам садашњу Владу, напротив ја, нападајући појединце који су, очигледно, из одређених интереса, чинили незаконите радње и закључили веома штетан Уговор, подржавам нову Владу јер, с разлогом очекујем да ће, са кинеским Концесионаром, договорити се да умјесто да гради ауто-пут ка Приједору, који је слијепо цријево, градити ауто-пут који ће повезати Бања Луку и Крајину са источним дијелом Републике Српске и Србијом.

(Компанија Боксит)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Теглетина

24.01.2019 19:32

Мућкама нема краја. Зло мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Показатељ

24.01.2019 19:58

На аутопуту Лактаси-Добој мозете на прсте избројати број возила а према Приједору ситуација це бити јос гора. Те потребе је сасвим сигурно дугороцно могла обезбједити брза цеста.

Name

Бабаклук & Папаклук

24.01.2019 20:35

Па коме је стало јос у влади да промуцка главом? Док паметан пита ако не зна, наси политицки лидери пресипају из супљег у празно без икакве ревизије. Несносан терор над здравим разумом, културним наследјем и свим до сада развијеним достигнуцима људским.

Name

Бања Лука

24.01.2019 21:52

Мозетw писати ста хоцете, али овај Рајко Дукиц је један од вецих фрајера не само у Српској,БиХ, вец и на Балкану. Цовјек је имао срецу у зивоту да постане број 1 у Бокситу, али оцигледно је да је имао знања, памети и мудрости да у теским временима води Боксит и да без обзира на разне покусаје,насртаје и друге ствари за које ми обицни смртници и не знамо, остане толике године у разлицитим политицким околностима на врху Боксита. Респект Рајко! За ово сто писе је 100 посто у праву.

Name

Народе!

24.01.2019 19:54

Има и горе од овога! Сутра се спрема ВЕЛИКА ПЉАЦКА. Ако метузалему поклоне Рудник за насе паре које је добио за непостојеце представниство у Израелу, то неце знацити само јос једну отимацину, него и највјероватније тјерање реномиране фирме свјетског гласа из Приједора. Цини се да је стогодисњем хазару мало маузолеј који смо му направили у Бањалуци, вец хоце кцерци да поклони и један Рудник. Павицу, ако су поцели да ти се врацају бивси отпадници, то знаци да странка поново окупља снагу - не заборави ста си обецао бирацима. Од тебе се оцекује да спријецис сутрасњу отимацину у Граду који ти годинама указује повјерење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

24.01.2019 20:09

Постаде деда Рајко и струцњак за инфраструктуру. Да му нема оне земље сто је копа и продаје(једноставно,зар не) народ на опстини Милица би био и го и бос. Отварао је млијекаре,сусаре,картоназе..улагао милионе марака(наравно,хипотекарни кредити које це наредих 20 год. врацати радници Боксита),и све је наравно-затворено! Ко је одговоран за те пропале инвестиције? Нико,наравно. И сад би он да објасни како и куда би требало градити ауто-пут,и под којим условима..Црни Србине,ста све нецес доцекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2019 21:19

Тако је и грдје сто пута!

Name

Индира

24.01.2019 20:53

Лопов лопова увек осети...Поздрав за Дукица и Трниница

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСА

24.01.2019 21:56

Не могу да вјерујем засто народ на све ово цути. Овде је свима јасно ста криминалци министри раде.Јел могуце да на ову јавну пљацку министра Трниница, сви цуте. Дукица не волим, али сваку његову ријец потписујем, цовјек је хиљаду посто у праву.Има ли у овој земљи ко да казе овим криминалним политицаримаДОСТА!!!! Господо ово је битније и вазније од имена дрзаве, овде појединац министар легално руси и унистава дрзаву сви знате а сви ЦУТИТЕ!!!!!!!!

Name

МИРА ЛАЗИНЦА

24.01.2019 22:54

Па боље је да контролише свог НАЧЕЛНИКА У МИЛИЋИМА што краде и на ситно а и на крупно, прави викендицу у Шадићима а сав материјал приказује на спорску дворану, гориво стандарно сипа братичина на рачун општине, све што купи по маркетима за дјецу по Новом Саду донесе у општину и наплати као трошкове, оградио се на сваком тендеру па и овом последњем за обалу, све то знају радници општине а и градјани Милића, а да пије на радном мјесту то се увелико зна.....

Name

ЈА

24.01.2019 22:09

Цовјек је детаљно све израцунао, објаснио и предоцио нам доказе о регуларној крадји дрзаве и градјана од стране министра Трниница.Сви цуте, видим по коментарима да народ ово не интересује. Питам вас, јел вазнији назив једне дрзаве или унистење те дрзаве и становника у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЈА

24.01.2019 23:44

ПА ДА ЛИ ТИ СТВАРНО МИСЛИС ДА ЈЕ ОВО ДУКИЦЕВ РАД У ИНТЕРЕСУ НАРОДА...ЕТО САМ СИ СПОМЕНУО А ТО ЦУ ТИ И ПОТВРДИТИ- ИСТА ЛАФИНА КО СА ЗАСТАВОМ И НАЗИВОМ РС....ЗАМАЈАВАЊЕ НАРОДА ОКО СРПСТВА, ПАТРИОТИЗМА ЗАЈЕДНИЦКОГ, ИНТЕРЕСА И СТА СВЕ НЕ,ДОК СЕ ОНИ У МЕДЈУВРЕМЕНУ БОГАТЕ...ТО ИМ И ЈЕСТЕ И ЦИЉ И СРЕДСТВО А ГОСН ДУКИЦ ЈЕ У ЕКИПИ, ТАКО ДА ЈЕ ОВО ЈОС ЈЕДНА ПАТКА..

Name

Мирко

24.01.2019 22:36

Ово је цовек презентовао да не мозе боље.А где су паре од поскупљења горива итд које се одвајају за аутопутеве.Трниниц и такви као он це заврсити у КПЗ Фоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ БО'

24.01.2019 23:38

МАН'ТЕ ВИСЕ СР*ЊА, КОД ВАС БАС ВАЗИ ОНА- ДОГОВОР КУЦУ ГРАДИ, ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ...НЕ ПРОЛАЗИ ВАМ ВИСЕ ТО ГОСН ДУКИЦУ, НИ ВАМА НИ САРАДНИЦИМА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срки

25.01.2019 01:05

Недјо Трниниц најгоре оцијењени министар у историји владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

25.01.2019 01:08

Ово би требао бити посао опозиције, да раскринкава криминал и подноси пријаве. Али, њима је љепсе да сједе уз скуте Милораду Додику који их прави будалама сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

25.01.2019 06:09

Колико је народ у РС фрустриран.... акцептирају сав криминал који долази од владајуће гарнитуре.... Пар грађана на тргу је већа опасност него свакодневне милионске јавне крађе? Коме ће још бити потребна опљачкана РС? Никоме , чак ни онима који данас штите "институције" .....Али битно је да ми о себи мислимо да смо поносни, храбри и неглупи...?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.01.2019 10:12

Људи цитају коментаре и не знају нормално расудјивати и доносити нормалне закљуцке. Нико не брани Дукица, вец је он изнео ста ради Трниниц како краде дрзаву и народ.То не мозе да зна обицан и постен градјанин, вец они горе у власти који раде исте ствари, кад им се интереси не пиклапају онда износе прљав вес.

Name

пукни громе

25.01.2019 14:26

Побиј багру..ово је страсно ста раде политицари Српске..е мој народе па опет гласај...дај људи унистице нас ...требамо организовано тразити азил у некој сигурној земљи .ова банда лоповска нас унистава..а све исплива кад се они око пара дохвате .маму цам лоповску

ОДГОВОРИТЕ