У Венецуели два предсједника

На улицама Каракаса, престонице Венецуеле, окупиле су се хиљаде демонстраната који траже оставку председника Николаса Мадура и његове владе. Хуан Гуаидо, председник скупштине, прогласио се председником на скупу.

Свијет 24.01.2019 | 07:53
У Венецуели два предсједника
Велики број продавница је затворен, а полиција с воденим топовима и лакше наоружаним возилима распоређена је на великом тргу Плаза Венецуела који се налази близу центра града.

Хуан Гуаидо, новоизабрани председник венецуеланске скупштине који је позвао на марш и у Вашингтону, позвао је безбедносне снаге да се прикључе мирним протестима, а потом се прогласио председником.

Одмах су га признале као легитимног САД, али и Бразил, Аргентина, Перу, Канада и Парагвај, док је Боливија подржала "брата Мадура".

Председник парламента као једине институције под контролом опозиције, Гаидо прогласио се вечерас "прелазним председником" државе, пред неколико хиљада окупљених присталица опозиције у Каракасу.

"Званично се заклињем да ћу преузети овлашћења извршне власти као председник Венецуеле како бисмо добили прелазну владу и слободне изборе", рекао је Гаидо на скупу.

Одмах по признавању амерички државни секретар Мајкл Помпео позвао је формалног председника Венецуеле Николаса Мадура да се повуче и апеловао да војска те земље подржи напоре у циљу обнове демократије.

Помпео је рекао да ће Вашингтон подржати вођу опозиције Хуана Гуаида у формирању прелазне администрације и припреми за изборе.

"Народ Венецуеле је довољно пропатио под ужасном диктатуром Николаса Мадура", рекао је Помпео.

Он је позвао Мадура да се повуче у корист "легитимног лидера" и тиме испуни жељу и вољу народа Венецуеле.

Мадуро је САД одговорио роком од 72 ста да њихове дипломате напусте амбасаду у Каракасу.

На улицама су се грађани окупили већ од јутра, многи огрнути државним заставама, а Каракасом одјекује "Слобода, слобода!".

Учесници антивладиног протеста наводе да им је доста хиперинфлације, несташица хране и лекова, као и мигрантске кризе због које су бројне породице подељене.

Трамп признао опозиционара Гаида за председника

Председник САД, Доналд Трамп, изјавио је да признаје лидера опозиције и председника Скупштине Венецуеле Хуана Гаида као прелазног председника државе, пренео је АП. Трамп је истакао да је народ Венецуеле храбро устао против Мадура, захтевајући слободу и владавину права.

"САД, марш напоље!"

Председник Венецуеле Николас Мадуро изјавио је вечерас да његова земља прекида дипломатске односе са САД, након што је амерички председник Доналд Трамп признао лидера опозиције Хуана Гаида за прелазног председника Венецуеле. "Одлучио сам да прекинем дипломатске и политичке односе са империјалистичком владом САД. Напоље! Нека сви напусте Венецуелу, овде постоји понос", рекао је Мадуро



(мондо.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Демократија

24.01.2019 07:41

У коју су год дрзаву САД донијеле демократију те дрзаве се не могу опоравити ни за 100 година. Теско народу који зиви у таквој демократији. А и нама су довели демократу на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

24.01.2019 08:07

РОТСИЛДИ,МОРГАНИ,РОКФЕЛЕРИ И ОСТАЛА БАНДА НАФТНИХ ЛЕСИНАРА РАСТУРАЈУ СВИЈЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.01.2019 08:34

То је мање него код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

24.01.2019 09:43

Не знате муке тих људи у Венецуели!? Скоро сам причао са једном Венецуеланком која живи у САД и која ми каже да је тренутно у Венецуели врло лоше стање.Режим укида слободе,људе приводе,новца нема,инфлација галопира,а пола Венецуеле живи у САД.Породичне везе покидане,породице подијељене,једном ријечју туга,јад и чемер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

и

24.01.2019 10:45

Како ти то описа мени све нешто познато па ни код нас ниста није боље

Name

Бакица

24.01.2019 10:56

Ма гдје год доду америцки лесинари те дрзаве висе нема банда империјалистицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.01.2019 12:46

ми балканци имамо исте такве

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

24.01.2019 13:39

Само луд човјек или будала може желити да му американац у кућу доноси демократију. Гдје год су амери доносили демократију у тој држави је јад и то по неколико десетина година, а негдје и читав вијек. Проклети да су док је свијета и.вијека заједно са свијим савезницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Добро

24.01.2019 15:39

Јесмо ли ми ратовали против Америке или против својих комсија? Будалу мозес навратити на сваста а паметан ни сумњив руцак неце да проба.