U Venecueli dva predsjednika

Na ulicama Karakasa, prestonice Venecuele, okupile su se hiljade demonstranata koji traže ostavku predsednika Nikolasa Madura i njegove vlade. Huan Guaido, predsednik skupštine, proglasio se predsednikom na skupu.

Svijet 24.01.2019 | 07:53
U Venecueli dva predsjednika
Veliki broj prodavnica je zatvoren, a policija s vodenim topovima i lakše naoružanim vozilima raspoređena je na velikom trgu Plaza Venecuela koji se nalazi blizu centra grada.

Huan Guaido, novoizabrani predsednik venecuelanske skupštine koji je pozvao na marš i u Vašingtonu, pozvao je bezbednosne snage da se priključe mirnim protestima, a potom se proglasio predsednikom.

Odmah su ga priznale kao legitimnog SAD, ali i Brazil, Argentina, Peru, Kanada i Paragvaj, dok je Bolivija podržala "brata Madura".

Predsednik parlamenta kao jedine institucije pod kontrolom opozicije, Gaido proglasio se večeras "prelaznim predsednikom" države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu.

"Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore", rekao je Gaido na skupu.

Odmah po priznavanju američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao je formalnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura da se povuče i apelovao da vojska te zemlje podrži napore u cilju obnove demokratije.

Pompeo je rekao da će Vašington podržati vođu opozicije Huana Guaida u formiranju prelazne administracije i pripremi za izbore.

"Narod Venecuele je dovoljno propatio pod užasnom diktaturom Nikolasa Madura", rekao je Pompeo.

On je pozvao Madura da se povuče u korist "legitimnog lidera" i time ispuni želju i volju naroda Venecuele.

Maduro je SAD odgovorio rokom od 72 sta da njihove diplomate napuste ambasadu u Karakasu.

Na ulicama su se građani okupili već od jutra, mnogi ogrnuti državnim zastavama, a Karakasom odjekuje "Sloboda, sloboda!".

Učesnici antivladinog protesta navode da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podeljene.

Tramp priznao opozicionara Gaida za predsednika

Predsednik SAD, Donald Tramp, izjavio je da priznaje lidera opozicije i predsednika Skupštine Venecuele Huana Gaida kao prelaznog predsednika države, preneo je AP. Tramp je istakao da je narod Venecuele hrabro ustao protiv Madura, zahtevajući slobodu i vladavinu prava.

"SAD, marš napolje!"

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je večeras da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa SAD, nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao lidera opozicije Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele. "Odlučio sam da prekinem diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje! Neka svi napuste Venecuelu, ovde postoji ponos", rekao je Maduro



(mondo.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Demokratija

24.01.2019 07:41

U koju su god drzavu SAD donijele demokratiju te drzave se ne mogu oporaviti ni za 100 godina. Tesko narodu koji zivi u takvoj demokratiji. A i nama su doveli demokratu na vlast.

ODGOVORITE
Name

Dario

24.01.2019 08:07

ROTSILDI,MORGANI,ROKFELERI I OSTALA BANDA NAFTNIH LESINARA RASTURAJU SVIJET.

ODGOVORITE
Name

Па

24.01.2019 08:34

То је мање него код нас.

ODGOVORITE
Name

Nikola

24.01.2019 09:43

Ne znate muke tih ljudi u Venecueli!? Skoro sam pričao sa jednom Venecuelankom koja živi u SAD i koja mi kaže da je trenutno u Venecueli vrlo loše stanje.Režim ukida slobode,ljude privode,novca nema,inflacija galopira,a pola Venecuele živi u SAD.Porodične veze pokidane,porodice podijeljene,jednom riječju tuga,jad i čemer!

ODGOVORITE
Name

i

24.01.2019 10:45

Kako ti to opisa meni sve nešto poznato pa ni kod nas nista nije bolje

Name

Bakica

24.01.2019 10:56

Ma gdje god dodu americki lesinari te drzave vise nema banda imperijalisticka

ODGOVORITE
Name

Austria

24.01.2019 12:46

mi balkanci imamo iste takve

ODGOVORITE
Name

реално

24.01.2019 13:39

Само луд човјек или будала може желити да му американац у кућу доноси демократију. Гдје год су амери доносили демократију у тој држави је јад и то по неколико десетина година, а негдје и читав вијек. Проклети да су док је свијета и.вијека заједно са свијим савезницима.

ODGOVORITE
Name

Pa Dobro

24.01.2019 15:39

Jesmo li mi ratovali protiv Amerike ili protiv svojih komsija? Budalu mozes navratiti na svasta a pametan ni sumnjiv rucak nece da proba.