Леконт: Новак је сад мирнији!

Промене доносе нови клинци у блоку! Са Анријем Леконтом је увек забавно причати. Француз је један од оних који верују да је нови талас почео да се шири светом тениса.

Тенис 23.01.2019 | 22:45
Леконт: Новак је сад мирнији!
Геренација Слободана Живојиновића, рођен је свега 19 дана пре нашег тенисера, у јулу 1963. Био је пети на свету, финалиста Ролан Гароса 1988, полуфиналиста Вимблдона две године раније, освојио је девет титула. Био је велики забављач на терену, његове мечеве је, заиста, ужитак било гледати.

Када смо га питали о Новаковим шансама на турниру и како му делује сада светски број један, био је опрезан у прогнози.

“Новак је лидер, он је број један на свету и свакако фаворит. Међутим, ово је први гренд слем, није имао превише тешких мечева, осим једног у прва три кола у којем је изгубио сет, што му је свакако било потребно”, сматра Леконт.

Ђоковић је, по њему, другачији него пре. У позитивном смислу, делује му да је шампион УС Опена и Вимблдона опуштенији.

“Мислим да се Новак много променио, пре свега ментално, делује ми другачији него раније. Чак и када му не иде и када је разочаран на терену због нечега, некако је опуштенији и више ужива у игри. Али он је физички тако јак и спреман и кад је ментално у свом најбољем издању, спреман је да се бори. За њега, турнир тек сада почиње. Пре је све било ствар вежбе, уласка у мечеве”, додао је Леконт.

Турнир у Мелбурну донео је неколико великих изненађења. О земљотресу који је изазвао пораз Роџера Федерера од Стефаноса Циципаса, још се говори у Мелбурн парку, а Леконт каже да је добро за тенис што су млади играчи постали нестрпљиви.

“Ја сам од оних који много воле игру Роџера Федерера, али Циципас је играо невероватан тенис. Он уствари игра веома добро прилично дуго, мислим да овде игра и другачије него раније. Свиђа ми се што има све више играча који више иду на мрежу, што је заиста добро, више нападају противника. Видео сам то и код Френсиса Тијафоа, а погледајте шта се десило Звереву против Раонића”, каже Француз.

Каже да тренер може много тога да промени у игри играча којег тренера, Раонић је најбољи пример.

“Раонић је променио игру због Горана, он му је дао неколико драгоцених савета и сада Милош делује самоуверено, посебно на мрежи. Игра свега два, три ударца у поену, тако да су неки играчи изненађени, као да нису били спемни на тако нешто. То се догодило и Федереру против Циципаса, ишао је стално на њехов бекхенд, један пасинг, па је био други, па трећи, није навикао на то. То је нови правац, и мислим да је то добро за тенис”.

Леконт је играо левом руком, имао је интересантан једноручни бекхенд, али понекад као да је више бринуо како да забави публику, него који ће бити резултат. Када је имао свој дан, могао је да победи било кога, био је изузетно природно надарен за овај спорт.

На питање, зашто има тако мало играча који иду напред, на мрежу, чак и на тврдим и брзим подлогама, каже да је такав тренд, али да ће се и то променити.

“Знате, имали смо и те генерације током седамдесетих, па и осамдесетих, играче попут Гиљерма Виласа и још много играча који су играли са основне линије и питали смо се, о боже, хоће ли се овако играти вечно? Онда су стигли ‘нападачи’, тенисери који су били спремни да излазе напред. Знате зашто је тако било? Па, јер се променила подлога на којој се играло. Била је бржа. Зато је могао свако да иде на мрежу и освоји поен. Тако ће и убудуће бити промена, а промене доносе клинци. Нови клинци у блоку!”, поручио је на крају разговора Анри Леконт.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар