Lekont: Novak je sad mirniji!

Promene donose novi klinci u bloku! Sa Anrijem Lekontom je uvek zabavno pričati. Francuz je jedan od onih koji veruju da je novi talas počeo da se širi svetom tenisa.

Tenis 23.01.2019 | 22:45
Lekont: Novak je sad mirniji!
Gerenacija Slobodana Živojinovića, rođen je svega 19 dana pre našeg tenisera, u julu 1963. Bio je peti na svetu, finalista Rolan Garosa 1988, polufinalista Vimbldona dve godine ranije, osvojio je devet titula. Bio je veliki zabavljač na terenu, njegove mečeve je, zaista, užitak bilo gledati.

Kada smo ga pitali o Novakovim šansama na turniru i kako mu deluje sada svetski broj jedan, bio je oprezan u prognozi.

“Novak je lider, on je broj jedan na svetu i svakako favorit. Međutim, ovo je prvi grend slem, nije imao previše teških mečeva, osim jednog u prva tri kola u kojem je izgubio set, što mu je svakako bilo potrebno”, smatra Lekont.

Đoković je, po njemu, drugačiji nego pre. U pozitivnom smislu, deluje mu da je šampion US Opena i Vimbldona opušteniji.

“Mislim da se Novak mnogo promenio, pre svega mentalno, deluje mi drugačiji nego ranije. Čak i kada mu ne ide i kada je razočaran na terenu zbog nečega, nekako je opušteniji i više uživa u igri. Ali on je fizički tako jak i spreman i kad je mentalno u svom najboljem izdanju, spreman je da se bori. Za njega, turnir tek sada počinje. Pre je sve bilo stvar vežbe, ulaska u mečeve”, dodao je Lekont.

Turnir u Melburnu doneo je nekoliko velikih iznenađenja. O zemljotresu koji je izazvao poraz Rodžera Federera od Stefanosa Cicipasa, još se govori u Melburn parku, a Lekont kaže da je dobro za tenis što su mladi igrači postali nestrpljivi.

“Ja sam od onih koji mnogo vole igru Rodžera Federera, ali Cicipas je igrao neverovatan tenis. On ustvari igra veoma dobro prilično dugo, mislim da ovde igra i drugačije nego ranije. Sviđa mi se što ima sve više igrača koji više idu na mrežu, što je zaista dobro, više napadaju protivnika. Video sam to i kod Frensisa Tijafoa, a pogledajte šta se desilo Zverevu protiv Raonića”, kaže Francuz.

Kaže da trener može mnogo toga da promeni u igri igrača kojeg trenera, Raonić je najbolji primer.

“Raonić je promenio igru zbog Gorana, on mu je dao nekoliko dragocenih saveta i sada Miloš deluje samouvereno, posebno na mreži. Igra svega dva, tri udarca u poenu, tako da su neki igrači iznenađeni, kao da nisu bili spemni na tako nešto. To se dogodilo i Federeru protiv Cicipasa, išao je stalno na njehov bekhend, jedan pasing, pa je bio drugi, pa treći, nije navikao na to. To je novi pravac, i mislim da je to dobro za tenis”.

Lekont je igrao levom rukom, imao je interesantan jednoručni bekhend, ali ponekad kao da je više brinuo kako da zabavi publiku, nego koji će biti rezultat. Kada je imao svoj dan, mogao je da pobedi bilo koga, bio je izuzetno prirodno nadaren za ovaj sport.

Na pitanje, zašto ima tako malo igrača koji idu napred, na mrežu, čak i na tvrdim i brzim podlogama, kaže da je takav trend, ali da će se i to promeniti.

“Znate, imali smo i te generacije tokom sedamdesetih, pa i osamdesetih, igrače poput Giljerma Vilasa i još mnogo igrača koji su igrali sa osnovne linije i pitali smo se, o bože, hoće li se ovako igrati večno? Onda su stigli ‘napadači’, teniseri koji su bili spremni da izlaze napred. Znate zašto je tako bilo? Pa, jer se promenila podloga na kojoj se igralo. Bila je brža. Zato je mogao svako da ide na mrežu i osvoji poen. Tako će i ubuduće biti promena, a promene donose klinci. Novi klinci u bloku!”, poručio je na kraju razgovora Anri Lekont.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar