ЕК: Звезда ''имала'' Валенсију, али Шпанци иду даље!

Перпероглу показао класу, Дубљевић и Валенсија поново срушили Звезду! Кошаркаши Црвене звезде поражени су у четвртом колу друге групне фазе Еврокупа од Валенсије на домаћем паркету резултатом 82:81.  Лидер Групе Г сачувао перфектан скор, поготком Сема Ван Росома 3,4 секунде пре краја! Сјајан меч у "Пиониру" ипак није завршен слављем упорних црвено-белих.  Звезда је на конопцима, Валенсија оверила четвртфинале после драме! Слепи мишеви славили и у Београду и пласирали се у наредну фазу, црвено-бели сада зависе од много фактора.

Кошарка 23.01.2019 | 21:00
ЕК: Звезда ''имала'' Валенсију, али Шпанци иду даље!
Црвено-бели су и по други пут поражени од Валенсије у само недељу дана и сада имају јако тежак пут ка четвртфиналу Еврокупа.

После четири одиграна кола Звезда сада има само једну победу, док Валенсија и даље нема ниједан пораз.

Меч је имао драматичну завршницу, за разлику од оног у Валенсији када је шпански тим убедљиво славио. Утакмица је решена у последњим секундама на опште разочарање бројне публике у "Пиониру".

Звезда је јако лоше ушла у дуел и гости су врло брзо били на двоцифреној предности, а доминирао је Дубљевић који је апсолутно надиграо центра Звезде Мајка Цирбеса. Ипак, крајем првих десет минута изабраници Милана Томића су се "тргли" и успели да одличним шутем, пре свега Стратоса Перпероглуа, дођу до предности од два поена на полувремену, а та разлика је могла бити и већа.

После лошег старта првог полувремена црвено-бели су "успели" да још горе отпочну друго. Није било никакве тимске игре ни у одбрани ни у нападу, Дубљевић је наставио да доминира и Звезда није имала одговор за противника.

Почетком четврте четвртине разлика је износила чак 11 поена и многи су већ отписали шампиона Србије. Перпероглу се вратио у игру, а по ко зна који пут ове сезоне Човић је својом огромном енергијом повукао свој тим тројком и поготком уз фаул, те јој донео и предност и потпуни преокрет.

Драма је достгила врхунац у последња два минута и сви су били на ногама. На 15 секунди до краја одговорност је преузео Џо Регленд, који је имао поприлично лош меч иза себе, али је успео да сјајним продором и меканим полагањем донесе +1 својој екипи.

Валенсија је имала прилику да дође до победе, није одиграла претерано квалитетан напад, али је Ван Росом у Реглендовом маниру погодио о таблу и донео предност својој екипи три секунде пре краја.

Томић је у том тренутку био без тајм-аута, а домаћин није успео ни да упути последњи шут ка кошу противника и забележио нови пораз.

Убедљиво најбољи код српског представника био је Перпероглу са 26 поена (7/11 из игре). Пратили су га Човић са 13 и Регленд са десет поена, док је Мухамад Фаје имао дабл-дабл од шест поена и десет скокова.

Најбољи на другој страни био је Дубљевић са 24 поена, осам скокова и пет асистенција. Једини двоцифрени у Валенсији, поред њега, био је Вил Томас са 11 поена, док су Дио, Абалде и Мет Томас имали по девет.

У наредном мечу Звезда 29. јануара гостује Лиможу, док Валенсија гостује Уникахи.

Понављао је претходних дана Звездин тренер Милан Томић да би био задовољан победом од бар једног поена разлике против најбољег тима у Групи Г.

"Пионир" је у среду био пун, а његов тим је у финишу сјајног меча и дошао надомак такве победе против шпанског госта, кошем Џоа Регленда 15 секунди пре краја за 81:80.

Међутим, Сем Ван Росом је у последњем нападу нашао простор да упути шут из компликоване позиције и да три секунде пре краја погоди за вођство, за победу и за пласман свог тима у Топ 8 фазу Еврокупа, од које је српски шампион сада значајније удаљен.

Звезда - Валенсија 81:82 (17:21, 27:21, 14:22, 23:18)

Центар гостију Бојан Дубљевић показао је Београду класу, дао 24 поена и "вукао" Валенсију ка двоцифреном вођству на почетку оба полувремена. Са друге стране, црвено-бели су на "срце" смањивали минус, стицали вођство и увели меч у неизвесну завршницу.

У судару са разноврсним ривалом, Томићев тим се разигравао одличним секвенцама Стратоса Перперогула (26 поена) и важним доприносима Мајкла Оџа и Мохамеда Фајеа у првом делу, као и Филипа Човића и Душана Ристића у завршници.

Међутим, велика борба и неодустајање нису били довољни да се Валенсији одузме победа за пласман у следећу фазу.Вил Томас (11 поена) је уочи завршнице закуцао за "плус 4" гостију (73:77), на шта су одговорили Перпероглу и Човић (79:77) и најавили буран финиш.

Када је Џо Регленд 15 секунди пре краја утрчао у рекет и погодио преко Дубљевића, јасније се назирао тријумф српског шампиона. Међутим, Ван Росом је преузео одговорност и остао прецизан и миран у тешком тренутку и у тешкој ситуацији. Хицем о таблу донео је победу и утишао "Пионир", на крају једне од најбољих утакмица ове сезоне Еврокупа.

Да је промашио, Звездине шансе (1-4) за пролаз биле би веће и не би се превише бавила математиком пре последња два кола. Међутим, лопта је прошла кроз мрежицу и удаљила црвено-беле од следеће фазе...

Црвена звезда је на конопцима, потукли су је Бојан Дубљевић и Сем ван Росом после драме до последњег звука сирене...

Ни после лекције коју су добили прошле седмице у дворани Фуенте де Сан Луис, црвено-бели нису успели да извуку поуке и реванширају се Валенсији. Играчи Хаумеа Понсарнауа остварили су и четврти тријумф у крцатој дворани Александар Николић и тако званични оверили пласман у четвртфинале Евокупа - 82:81 (21:17, 21:27, 22:14, 18:23). 

Црвена звезда је сада на прагу елиминације из Еврокупа и до краја ТОП 16 фазе мораће да надигра Лимож, надокнади минус из Малаге и нада се да ће Валенсија одиграти часно и да неће бити пријатељског договора са Уникахом у претпоследњем колу. 

Имала је своју шансу Црвена звезда да обори на колена Валенсију. Имала их неколико, али је сваку упрскала! Имали су пулени Милана Томића противника у шакама и вођство од два поена (79:77) после продора Филипа Човића и коша уз фаул, онда и погођеног додатног слободног бацања, али се онда изгубила у завршна на два и по минута. Улогу трагичара понео је Били Берон. Амерички шутер, који је толико пута ове сезоне доносио срећу, изгубио је конце у тим круцијалним моментима и са три велике грешке директно одлучио победника. Прво је направио беспотребан фаул над Дубљевићем, потом имао још лошију реакцију јер јеМета Томаса фаулирао на шуту који је реализовао и дозволио му додатно слободно бацање и нови погодак. А онда је у следећем нападу Берон покушао да се искупи и изгубио се у превеликој жељи...

Утакмица се решавала у завршних 28 секунди. Џо Регленд је преузео одговорност, упркос генералној лошем издању у највећем делу меча, и погодио уз контакт након продора. На семафору је остало још нешто више од 15 секунди, уз вођство Црвене звезде 81:80. Последњи напад на мечу имао је Сем ван Росом и он је тријумф потписао на готово идентичан начин. Звезди је остало било још око три секунде да изрежира чудо, али није се дало...

Црвена звезда је против троструког освајача Еврокупа оставила пун кофер помешаних емоција и отворила оно фундаментално, а опет тако незгодно питање - да ли енергетске ресурсе треба усмерити на финиш сезоне у Јадранској лиги, односно нову офанзиву на пехар која се очекује кроз три седмице у Нишу?

Игра је била далеко од жељене. Уз доста осцилација и рупа које треба попунити. Валенсија је, баш као пре седам дана у сунчаном делу Европе, експлоатисала Звездину одбрану и победу оверила сада већ типичним додавањем гаса у најважнијим моментима утакмице. Много је проблема о којима ће Милан Томић морати да размишља. Комуникација међу одбрамбеним линијама практично није постојала, самим тим ни стране помоћи којом би се, бар за нијансу, смањио учинак незаустављивог капитена Бојана Дубљевића. 

Црногорски репрезентативац је поново одиграо врхунску ролу управо против црвено-белих. Довољно је само указати на то да је у уводних четири и по минута имао десет поена, три скока и асистенцију, а да Мајк Цирбес, потом ни Мајкл Оџо нису знали шта да ураде како би га зауставили. Дубљевић је сусрет отворио са две тројке преко Цирбесове руке и тако себи убризгао снажну дозу самопоуздања за наставак, у којем је својим директним ривалима поделио неколико важних кошаркашких лекција. Тако се још једном показало да Звездини центри имају великих проблема када је на супротној страни петица која зна нешто више од игре под кошем. Дубљевић је играо кључну улогу и када је Валенсија у трећем кварталу укротила Звездин покушај да се резултатски одлепи и подарио јој вођство од дванаест поена (60:48), а онда погурао саиграче - Мета иВила Томаса, онда и Антоана Диоа да зауставе последњи велики налет црвено-белих средином последње деонице. На крају Дубљевић је имао 24 поена (10/15 из игре, 4/5 за три), те осам скокова и пет асистенција. 

Црвена звезда је поново дисала захваљујући Стратосу Перпероглоу. Времешни Грк је одиграо још једну велику утакмицу, убацио 26 поена (10/18 из игре, 7/11 за два) и деловало је да погађа све што упути ка кошу, али... Ни сам није имао довољно даха и енергије да можда сам прецрта Валенсију у последњем минуту, баш због тога што је себе потрошио у ранијој фази меча како би надокнадио лоше роле Регленда, Берона и генерално недостатак стабилних нападачких решења...

Пробали су то да донесу Филип Човић и Душан Ристић, чак одиграли задовољавајуће улоге из другог плана са тринаест поена и три асистенције, односно шест поена и три скока, с тим да је и то било недовољно... Регленд је после много празних минута испуњених промашајима и безидејним нападима успео да се пробуди у финишу треће и четвртој деоници и на крају имао десет поена. Међутим, није оставио добар утисак, као ни Берон који је остао на само шест поена уз тек 2/9 из игре (2/6 за три). 

Црвена звезда мора да се тргне - под хитно. 

Парови 4. кола Групе Г

Звезда - Валенсија 81:82
Лимож - Уникаха 20.30

Табела: Валенсија 5-0, Уникаха 2-1, Црвена звезда мтс 1-3, Лимож 0-3.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар