EK: Zvezda ''imala'' Valensiju, ali Španci idu dalje!

Perperoglu pokazao klasu, Dubljević i Valensija ponovo srušili Zvezdu! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u četvrtom kolu druge grupne faze Evrokupa od Valensije na domaćem parketu rezultatom 82:81.  Lider Grupe G sačuvao perfektan skor, pogotkom Sema Van Rosoma 3,4 sekunde pre kraja! Sjajan meč u "Pioniru" ipak nije završen slavljem upornih crveno-belih.  Zvezda je na konopcima, Valensija overila četvrtfinale posle drame! Slepi miševi slavili i u Beogradu i plasirali se u narednu fazu, crveno-beli sada zavise od mnogo faktora.

Košarka 23.01.2019 | 21:00
EK: Zvezda ''imala'' Valensiju, ali Španci idu dalje!
Crveno-beli su i po drugi put poraženi od Valensije u samo nedelju dana i sada imaju jako težak put ka četvrtfinalu Evrokupa.

Posle četiri odigrana kola Zvezda sada ima samo jednu pobedu, dok Valensija i dalje nema nijedan poraz.

Meč je imao dramatičnu završnicu, za razliku od onog u Valensiji kada je španski tim ubedljivo slavio. Utakmica je rešena u poslednjim sekundama na opšte razočaranje brojne publike u "Pioniru".

Zvezda je jako loše ušla u duel i gosti su vrlo brzo bili na dvocifrenoj prednosti, a dominirao je Dubljević koji je apsolutno nadigrao centra Zvezde Majka Cirbesa. Ipak, krajem prvih deset minuta izabranici Milana Tomića su se "trgli" i uspeli da odličnim šutem, pre svega Stratosa Perperoglua, dođu do prednosti od dva poena na poluvremenu, a ta razlika je mogla biti i veća.

Posle lošeg starta prvog poluvremena crveno-beli su "uspeli" da još gore otpočnu drugo. Nije bilo nikakve timske igre ni u odbrani ni u napadu, Dubljević je nastavio da dominira i Zvezda nije imala odgovor za protivnika.

Početkom četvrte četvrtine razlika je iznosila čak 11 poena i mnogi su već otpisali šampiona Srbije. Perperoglu se vratio u igru, a po ko zna koji put ove sezone Čović je svojom ogromnom energijom povukao svoj tim trojkom i pogotkom uz faul, te joj doneo i prednost i potpuni preokret.

Drama je dostgila vrhunac u poslednja dva minuta i svi su bili na nogama. Na 15 sekundi do kraja odgovornost je preuzeo Džo Reglend, koji je imao poprilično loš meč iza sebe, ali je uspeo da sjajnim prodorom i mekanim polaganjem donese +1 svojoj ekipi.

Valensija je imala priliku da dođe do pobede, nije odigrala preterano kvalitetan napad, ali je Van Rosom u Reglendovom maniru pogodio o tablu i doneo prednost svojoj ekipi tri sekunde pre kraja.

Tomić je u tom trenutku bio bez tajm-auta, a domaćin nije uspeo ni da uputi poslednji šut ka košu protivnika i zabeležio novi poraz.

Ubedljivo najbolji kod srpskog predstavnika bio je Perperoglu sa 26 poena (7/11 iz igre). Pratili su ga Čović sa 13 i Reglend sa deset poena, dok je Muhamad Faje imao dabl-dabl od šest poena i deset skokova.

Najbolji na drugoj strani bio je Dubljević sa 24 poena, osam skokova i pet asistencija. Jedini dvocifreni u Valensiji, pored njega, bio je Vil Tomas sa 11 poena, dok su Dio, Abalde i Met Tomas imali po devet.

U narednom meču Zvezda 29. januara gostuje Limožu, dok Valensija gostuje Unikahi.

Ponavljao je prethodnih dana Zvezdin trener Milan Tomić da bi bio zadovoljan pobedom od bar jednog poena razlike protiv najboljeg tima u Grupi G.

"Pionir" je u sredu bio pun, a njegov tim je u finišu sjajnog meča i došao nadomak takve pobede protiv španskog gosta, košem Džoa Reglenda 15 sekundi pre kraja za 81:80.

Međutim, Sem Van Rosom je u poslednjem napadu našao prostor da uputi šut iz komplikovane pozicije i da tri sekunde pre kraja pogodi za vođstvo, za pobedu i za plasman svog tima u Top 8 fazu Evrokupa, od koje je srpski šampion sada značajnije udaljen.

Zvezda - Valensija 81:82 (17:21, 27:21, 14:22, 23:18)

Centar gostiju Bojan Dubljević pokazao je Beogradu klasu, dao 24 poena i "vukao" Valensiju ka dvocifrenom vođstvu na početku oba poluvremena. Sa druge strane, crveno-beli su na "srce" smanjivali minus, sticali vođstvo i uveli meč u neizvesnu završnicu.

U sudaru sa raznovrsnim rivalom, Tomićev tim se razigravao odličnim sekvencama Stratosa Perperogula (26 poena) i važnim doprinosima Majkla Odža i Mohameda Fajea u prvom delu, kao i Filipa Čovića i Dušana Ristića u završnici.

Međutim, velika borba i neodustajanje nisu bili dovoljni da se Valensiji oduzme pobeda za plasman u sledeću fazu.Vil Tomas (11 poena) je uoči završnice zakucao za "plus 4" gostiju (73:77), na šta su odgovorili Perperoglu i Čović (79:77) i najavili buran finiš.

Kada je Džo Reglend 15 sekundi pre kraja utrčao u reket i pogodio preko Dubljevića, jasnije se nazirao trijumf srpskog šampiona. Međutim, Van Rosom je preuzeo odgovornost i ostao precizan i miran u teškom trenutku i u teškoj situaciji. Hicem o tablu doneo je pobedu i utišao "Pionir", na kraju jedne od najboljih utakmica ove sezone Evrokupa.

Da je promašio, Zvezdine šanse (1-4) za prolaz bile bi veće i ne bi se previše bavila matematikom pre poslednja dva kola. Međutim, lopta je prošla kroz mrežicu i udaljila crveno-bele od sledeće faze...

Crvena zvezda je na konopcima, potukli su je Bojan Dubljević i Sem van Rosom posle drame do poslednjeg zvuka sirene...

Ni posle lekcije koju su dobili prošle sedmice u dvorani Fuente de San Luis, crveno-beli nisu uspeli da izvuku pouke i revanširaju se Valensiji. Igrači Haumea Ponsarnaua ostvarili su i četvrti trijumf u krcatoj dvorani Aleksandar Nikolić i tako zvanični overili plasman u četvrtfinale Evokupa - 82:81 (21:17, 21:27, 22:14, 18:23). 

Crvena zvezda je sada na pragu eliminacije iz Evrokupa i do kraja TOP 16 faze moraće da nadigra Limož, nadoknadi minus iz Malage i nada se da će Valensija odigrati časno i da neće biti prijateljskog dogovora sa Unikahom u pretposlednjem kolu. 

Imala je svoju šansu Crvena zvezda da obori na kolena Valensiju. Imala ih nekoliko, ali je svaku uprskala! Imali su puleni Milana Tomića protivnika u šakama i vođstvo od dva poena (79:77) posle prodora Filipa Čovića i koša uz faul, onda i pogođenog dodatnog slobodnog bacanja, ali se onda izgubila u završna na dva i po minuta. Ulogu tragičara poneo je Bili Beron. Američki šuter, koji je toliko puta ove sezone donosio sreću, izgubio je konce u tim krucijalnim momentima i sa tri velike greške direktno odlučio pobednika. Prvo je napravio bespotreban faul nad Dubljevićem, potom imao još lošiju reakciju jer jeMeta Tomasa faulirao na šutu koji je realizovao i dozvolio mu dodatno slobodno bacanje i novi pogodak. A onda je u sledećem napadu Beron pokušao da se iskupi i izgubio se u prevelikoj želji...

Utakmica se rešavala u završnih 28 sekundi. Džo Reglend je preuzeo odgovornost, uprkos generalnoj lošem izdanju u najvećem delu meča, i pogodio uz kontakt nakon prodora. Na semaforu je ostalo još nešto više od 15 sekundi, uz vođstvo Crvene zvezde 81:80. Poslednji napad na meču imao je Sem van Rosom i on je trijumf potpisao na gotovo identičan način. Zvezdi je ostalo bilo još oko tri sekunde da izrežira čudo, ali nije se dalo...

Crvena zvezda je protiv trostrukog osvajača Evrokupa ostavila pun kofer pomešanih emocija i otvorila ono fundamentalno, a opet tako nezgodno pitanje - da li energetske resurse treba usmeriti na finiš sezone u Jadranskoj ligi, odnosno novu ofanzivu na pehar koja se očekuje kroz tri sedmice u Nišu?

Igra je bila daleko od željene. Uz dosta oscilacija i rupa koje treba popuniti. Valensija je, baš kao pre sedam dana u sunčanom delu Evrope, eksploatisala Zvezdinu odbranu i pobedu overila sada već tipičnim dodavanjem gasa u najvažnijim momentima utakmice. Mnogo je problema o kojima će Milan Tomić morati da razmišlja. Komunikacija među odbrambenim linijama praktično nije postojala, samim tim ni strane pomoći kojom bi se, bar za nijansu, smanjio učinak nezaustavljivog kapitena Bojana Dubljevića. 

Crnogorski reprezentativac je ponovo odigrao vrhunsku rolu upravo protiv crveno-belih. Dovoljno je samo ukazati na to da je u uvodnih četiri i po minuta imao deset poena, tri skoka i asistenciju, a da Majk Cirbes, potom ni Majkl Odžo nisu znali šta da urade kako bi ga zaustavili. Dubljević je susret otvorio sa dve trojke preko Cirbesove ruke i tako sebi ubrizgao snažnu dozu samopouzdanja za nastavak, u kojem je svojim direktnim rivalima podelio nekoliko važnih košarkaških lekcija. Tako se još jednom pokazalo da Zvezdini centri imaju velikih problema kada je na suprotnoj strani petica koja zna nešto više od igre pod košem. Dubljević je igrao ključnu ulogu i kada je Valensija u trećem kvartalu ukrotila Zvezdin pokušaj da se rezultatski odlepi i podario joj vođstvo od dvanaest poena (60:48), a onda pogurao saigrače - Meta iVila Tomasa, onda i Antoana Dioa da zaustave poslednji veliki nalet crveno-belih sredinom poslednje deonice. Na kraju Dubljević je imao 24 poena (10/15 iz igre, 4/5 za tri), te osam skokova i pet asistencija. 

Crvena zvezda je ponovo disala zahvaljujući Stratosu Perperoglou. Vremešni Grk je odigrao još jednu veliku utakmicu, ubacio 26 poena (10/18 iz igre, 7/11 za dva) i delovalo je da pogađa sve što uputi ka košu, ali... Ni sam nije imao dovoljno daha i energije da možda sam precrta Valensiju u poslednjem minutu, baš zbog toga što je sebe potrošio u ranijoj fazi meča kako bi nadoknadio loše role Reglenda, Berona i generalno nedostatak stabilnih napadačkih rešenja...

Probali su to da donesu Filip Čović i Dušan Ristić, čak odigrali zadovoljavajuće uloge iz drugog plana sa trinaest poena i tri asistencije, odnosno šest poena i tri skoka, s tim da je i to bilo nedovoljno... Reglend je posle mnogo praznih minuta ispunjenih promašajima i bezidejnim napadima uspeo da se probudi u finišu treće i četvrtoj deonici i na kraju imao deset poena. Međutim, nije ostavio dobar utisak, kao ni Beron koji je ostao na samo šest poena uz tek 2/9 iz igre (2/6 za tri). 

Crvena zvezda mora da se trgne - pod hitno. 

Parovi 4. kola Grupe G

Zvezda - Valensija 81:82
Limož - Unikaha 20.30

Tabela: Valensija 5-0, Unikaha 2-1, Crvena zvezda mts 1-3, Limož 0-3.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar