Само у Јапану: Какво поштовање Србији!

Јапан ће 2020. године бити домаћин Олимпијских игара, а град Хофу ће бити домаћин одбојкашицама Србије. Цео град већ је постао "српски"! Отварају и музеј посвећен Николи Тесли, посадили 300 српских шљива!

Остали спортови 27.01.2019 | 22:45
Само у Јапану: Какво поштовање Србији!
Председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" Виктор Лазић борави у јапанском граду Хофи, одакле нам је послао много занимљивости и сам изненађен оним што је видео.

Град Хофу се налази у близини Хирошиме, познат је по производњи соли и хаику поезији, а представља и главну извозну луку за маздина возила.

На иницијативу некадашњег амбасадора Јапана у Србији Тадашија Нагаија, председника Друштва Јапан-Србија, који беспрекорно говори српски језик а пореклом је из града Хофу, покренута је сарадња између града Хофу и Србије.

Потписан је протокол о сарадњи са Одбојкашким савезом Србије па ће овај град бити домаћин српским одбојкашицама током Олимпијских игара 2020. године.

Јапанци су пријатељство са Србијом схватили озбиљно, па је цео град већ у знаку наше земље!

У тржним и спортским центрима могу се видети српске заставе и плакати који говоре о српској културној баштини и спортским успесима. На много места је истакнута српска застава и симпатична маскота српских одбојкашица - јапанска девојчица у српској народној ношњи и са српским кикама, као и симбол добродошлице, навијачки узвик: "Напред Србија!".

У појединим продавницама продају се српска вина, ајвар, пинђур и пиротске таписерије, а чак су и поједини српски рецепти преведени на јапански и одштампани на листовима које Јапанци радо бесплатно узимају.

У спортском центру могу се видети цртежи српских спортских успеха које су нацртала јапанска деца!

"Пријатељство према Србији овде се осећа на сваком кораку. Већ на железничкој станици виде се плакати о пријатељству са нама. Разговарао сам са неколико директора државних институција и сви су веома заинтересовани за сарадњу, тако да верујем да ће ускоро уследити још конкретних пројеката. Највише ме је одушевило када су ме представници градске власти одвели да видим двадесетак посађених српских шљива! Град Хофу је, у знак пријатељства са Србијом, одлучио да широм градских паркова посади чак 300 српских шљива, које оправданодоживљавају као симбол наше земље. Овај град има највише сунчаних дана у години, па је веома погодан за успешно гајење шљива. Јапанска шљива овде изузетно добро успева, а кажу да су ове године и прве српске шљиве већ дале свој плод", испричао нам је Виктор Лазић.

НИКОЛА ТЕСЛА У ЈАПАНУ

Лазић је у Хофу дошао и како би присуствовао постављању изложбе о Николи Тесли коју у овом граду 26. јануара отвара Музеј Николе Тесле. Овај српски музеј организује запажане гостујуће изложбе у целом свету и на најбољи начин представљају Теслу и Србију.

Нарочито је била успешна недавна изложба у Шангају, коју је видело чак пола милиона посетилаца!

Кустос Велимир Мрђан у пратњи тројице колега стигао је у Хофу како би пропратио пренос и постављање више од три тоне вредних експоната у Музеју науке "Солар". Истовару експоната присуствовали су и представници локалних јапанских медија, а интересовање за изложбу је велико, па се очекује и значајан број посетилаца. Специјално за ову прилику биста Николе Тесле из амбасаде Србије у Токију пренета је у град Хофу. Биће штампана и посебна брошура о Тесли, а цео град је облепљен промотивним плакатима који позивају грађане да посете изложбу.

Пошто је град Хофу познат као јапански град соли, зграда музеја у којем се припрема изложба изграђена је у облику кристала соли, а с обзиром на велики број сунчаних дана овај музеј је посвећен Сунцу, са квалитетним телескопом уз помоћ којег посетиоци могу да посматрају нашу најважнију звезду.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар