Samo u Japanu: Kakvo poštovanje Srbiji!

Japan će 2020. godine biti domaćin Olimpijskih igara, a grad Hofu će biti domaćin odbojkašicama Srbije. Ceo grad već je postao "srpski"! Otvaraju i muzej posvećen Nikoli Tesli, posadili 300 srpskih šljiva!

Ostali sportovi 27.01.2019 | 22:45
Samo u Japanu: Kakvo poštovanje Srbiji!
Predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" Viktor Lazić boravi u japanskom gradu Hofi, odakle nam je poslao mnogo zanimljivosti i sam iznenađen onim što je video.

Grad Hofu se nalazi u blizini Hirošime, poznat je po proizvodnji soli i haiku poeziji, a predstavlja i glavnu izvoznu luku za mazdina vozila.

Na inicijativu nekadašnjeg ambasadora Japana u Srbiji Tadašija Nagaija, predsednika Društva Japan-Srbija, koji besprekorno govori srpski jezik a poreklom je iz grada Hofu, pokrenuta je saradnja između grada Hofu i Srbije.

Potpisan je protokol o saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije pa će ovaj grad biti domaćin srpskim odbojkašicama tokom Olimpijskih igara 2020. godine.

Japanci su prijateljstvo sa Srbijom shvatili ozbiljno, pa je ceo grad već u znaku naše zemlje!

U tržnim i sportskim centrima mogu se videti srpske zastave i plakati koji govore o srpskoj kulturnoj baštini i sportskim uspesima. Na mnogo mesta je istaknuta srpska zastava i simpatična maskota srpskih odbojkašica - japanska devojčica u srpskoj narodnoj nošnji i sa srpskim kikama, kao i simbol dobrodošlice, navijački uzvik: "Napred Srbija!".

U pojedinim prodavnicama prodaju se srpska vina, ajvar, pinđur i pirotske tapiserije, a čak su i pojedini srpski recepti prevedeni na japanski i odštampani na listovima koje Japanci rado besplatno uzimaju.

U sportskom centru mogu se videti crteži srpskih sportskih uspeha koje su nacrtala japanska deca!

"Prijateljstvo prema Srbiji ovde se oseća na svakom koraku. Već na železničkoj stanici vide se plakati o prijateljstvu sa nama. Razgovarao sam sa nekoliko direktora državnih institucija i svi su veoma zainteresovani za saradnju, tako da verujem da će uskoro uslediti još konkretnih projekata. Najviše me je oduševilo kada su me predstavnici gradske vlasti odveli da vidim dvadesetak posađenih srpskih šljiva! Grad Hofu je, u znak prijateljstva sa Srbijom, odlučio da širom gradskih parkova posadi čak 300 srpskih šljiva, koje opravdanodoživljavaju kao simbol naše zemlje. Ovaj grad ima najviše sunčanih dana u godini, pa je veoma pogodan za uspešno gajenje šljiva. Japanska šljiva ovde izuzetno dobro uspeva, a kažu da su ove godine i prve srpske šljive već dale svoj plod", ispričao nam je Viktor Lazić.

NIKOLA TESLA U JAPANU

Lazić je u Hofu došao i kako bi prisustvovao postavljanju izložbe o Nikoli Tesli koju u ovom gradu 26. januara otvara Muzej Nikole Tesle. Ovaj srpski muzej organizuje zapažane gostujuće izložbe u celom svetu i na najbolji način predstavljaju Teslu i Srbiju.

Naročito je bila uspešna nedavna izložba u Šangaju, koju je videlo čak pola miliona posetilaca!

Kustos Velimir Mrđan u pratnji trojice kolega stigao je u Hofu kako bi propratio prenos i postavljanje više od tri tone vrednih eksponata u Muzeju nauke "Solar". Istovaru eksponata prisustvovali su i predstavnici lokalnih japanskih medija, a interesovanje za izložbu je veliko, pa se očekuje i značajan broj posetilaca. Specijalno za ovu priliku bista Nikole Tesle iz ambasade Srbije u Tokiju preneta je u grad Hofu. Biće štampana i posebna brošura o Tesli, a ceo grad je oblepljen promotivnim plakatima koji pozivaju građane da posete izložbu.

Pošto je grad Hofu poznat kao japanski grad soli, zgrada muzeja u kojem se priprema izložba izgrađena je u obliku kristala soli, a s obzirom na veliki broj sunčanih dana ovaj muzej je posvećen Suncu, sa kvalitetnim teleskopom uz pomoć kojeg posetioci mogu da posmatraju našu najvažniju zvezdu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar