Евакуација села на југу Србије

Драма на прузи Ниш - Зајечар се наставља, сви мештани села Јасеновик код Ниша, морају бити евакуисани због претакања амонијака из преврнутих цистерни.

Србија 23.01.2019 | 14:02
Евакуација села на југу Србије
Братимир Васиљевић, председник општине Пантелеј, најавио је да ће бити евакуисано око 400 мештана села Јасеновик, а за све оне који немају код кога да проведу наредна два дана, у периоду 8 - 17 часова, обезбеђен је колективни смештај.



- Процена је да ће око 100 мештана бити збринуто у колективном смештају у спортскох хали ОШ "Мика Антић" у Нишу, док ће већина мештана бити код рођака или у својим становима у Нишу. У хали ће бити вршена селекција, тако да ће сви они који не могу да седе, већ имају потребу да леже, бити смештени у прихватилишту геронтолошког центра. Општина је обездебила храну, пиће и превоз за све грађане који ће бити евакуисани - рекао је Васиљевић.

Екипе општинара са представницима месне заједнице обилазе село и пописују становнике, јер почев од сутра од 8 па све до 17 у селу не сме остати ниједан човек. У то време ће се вршити претакање амонијака.



Према речима надлежних, опасност од течног амонијака постоји у кругу од два километра, а ноћу чак и до четири километра. Стручне службе ће сутра подићи преврнуте вагоне и надамо се да ће све проћи у најбољем реду, али за сваки случај, сви морају бити евакуисани. Према досадашњим закључцима штаба за ванредне ситуације, животиње неће бити евакуисане, али видећемо каква ће бити одлука после данашњег сатанка у 14 сати - додао је Васиљевић.



Радници железнице мењају оштећене прагове због којих је и дошло искакања вагона и превртања цистерно са опасном материјом.



Да подсетимо, до превртања две од 14 цистерни из возне композиције која је превозила ову опасну материју, дошло је у суботу око 22.35 часова на око километер од села које се налази на средокраћи деонице између Ниша и Сврљига.



(Блиц)
фото: Бранко Јаначковић/РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

23.01.2019 13:45

60-тих и 70-тих смо били развијенији. Каква подлога, пруга, вагон и багер...праисторија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напокон

23.01.2019 17:55

прилика да се подмазу тоцкови...

ОДГОВОРИТЕ