Evakuacija sela na jugu Srbije

Drama na pruzi Niš - Zaječar se nastavlja, svi meštani sela Jasenovik kod Niša, moraju biti evakuisani zbog pretakanja amonijaka iz prevrnutih cisterni.

Srbija 23.01.2019 | 14:02
Evakuacija sela na jugu Srbije
Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej, najavio je da će biti evakuisano oko 400 meštana sela Jasenovik, a za sve one koji nemaju kod koga da provedu naredna dva dana, u periodu 8 - 17 časova, obezbeđen je kolektivni smeštaj.



- Procena je da će oko 100 meštana biti zbrinuto u kolektivnom smeštaju u sportskoh hali OŠ "Mika Antić" u Nišu, dok će većina meštana biti kod rođaka ili u svojim stanovima u Nišu. U hali će biti vršena selekcija, tako da će svi oni koji ne mogu da sede, već imaju potrebu da leže, biti smešteni u prihvatilištu gerontološkog centra. Opština je obezdebila hranu, piće i prevoz za sve građane koji će biti evakuisani - rekao je Vasiljević.

Ekipe opštinara sa predstavnicima mesne zajednice obilaze selo i popisuju stanovnike, jer počev od sutra od 8 pa sve do 17 u selu ne sme ostati nijedan čovek. U to vreme će se vršiti pretakanje amonijaka.



Prema rečima nadležnih, opasnost od tečnog amonijaka postoji u krugu od dva kilometra, a noću čak i do četiri kilometra. Stručne službe će sutra podići prevrnute vagone i nadamo se da će sve proći u najboljem redu, ali za svaki slučaj, svi moraju biti evakuisani. Prema dosadašnjim zaključcima štaba za vanredne situacije, životinje neće biti evakuisane, ali videćemo kakva će biti odluka posle današnjeg satanka u 14 sati - dodao je Vasiljević.



Radnici železnice menjaju oštećene pragove zbog kojih je i došlo iskakanja vagona i prevrtanja cisterno sa opasnom materijom.



Da podsetimo, do prevrtanja dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koja je prevozila ovu opasnu materiju, došlo je u subotu oko 22.35 časova na oko kilometer od sela koje se nalazi na sredokraći deonice između Niša i Svrljiga.



(Blic)
foto: Branko Janačković/RAS Srbija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jaffa

23.01.2019 13:45

60-tih i 70-tih smo bili razvijeniji. Kakva podloga, pruga, vagon i bager...praistorija!

ODGOVORITE
Name

Napokon

23.01.2019 17:55

prilika da se podmazu tockovi...

ODGOVORITE