Млади све више пију алкохол, сваки други се отровао

Готово сваки други пацијент који се отровао алкохолом у новогодишњој ноћи био је малолетан!

Здравље 23.01.2019 | 11:15
Млади све више пију алкохол, сваки други се отровао
Доктор Томислав Режић из Националног цетра за контролу тровања ВМА, за "Здравље водич" упозорава да је у ноћи између 31. децембра и 1. јануара прегледано 36 особа и да се у 34 случаја радило о акутним интоксикацијама алкохолом из алкохолних пића, а да је чак 15 особа имало мање од 18 година.

Медицинска услуга лечења акутне алкохолисаности пацијенте који нису имали меру у пићу коштала је од 2.800 до 3.200 динара. Цена зависи од обима и садржаја терапије коју је лекар прописао, односно да ли су били укључени и лекови и инфузија. Уколико се при томе одређује концентрација алкохола у крви, на овај износ надодаје се цена лабораторијске анализе од 5.440 до 5.640 динара.

У овом јединственом центру ВМА током првих десет дана 2019. године прегледано је чак 127 пацијената, од којих је 13 примљено у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију ВМА ради наставка лечења. Доктор Режић напомиње да тај број не одступа значајније од броја регистрованих интервенција за исти период у последњих неколико година.

"Већина пацијената код којих постоји сумња на акутно тровање долази у наш Центар возилима Службе хитне медицинске помоћи, често и са јавног места, при чему у значајном броју случајева не поседују не само здравствену књижицу него ни личну документацију. Без обзира на то сви бивају прегледани и а приори се разматрају као хитни случајеви", наводи он.

А ево како да помогнете особи која је попила више него што може да поднесе.

Не покушавајте да изазовете повраћање

За то је најчешће већ прошло оптимално време, јер се алкохол потпуно ресорбује у крв за 30 до 40 минута, а пијанство и иначе често узрокује спонтано повраћање. С друге стране, тиме се само повећава могућност аспирације повраћеног садржаја у дисајне путеве и плућа, што може имати и фаталне последице тим више јер већ постоји одређени степен централне депресије функције дисања.

Поставите га у бочни, тзв "кома" положај и пратите

Тиме се превенира већ поменута аспирација, као и евентуално повређивање, пре свега главе и врата, што је друга по значају могућа компликација.

Утоплите га

Ово је нарочито важно ако је пацијент био изложен ниској температури. Наиме, алкохол, супротно веома раширеној заблуди проистеклој из пролазног почетног субјективног осећаја "загрејаности" након конзумирања, дефинитивно и снажно потенцира потхлађивање организма (хипотермију).

Остале мере дијагностике и терапије резервисане су за медицинске професионалце уколико се оваква алкохолисана особа довезе у здравствену установу. Колико људи збрињава Центар за контролу тровања прочитајте у тексту.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар