У трци три жене и 13 независних

Три жене и чак 13 независних кандидата бориће се у трци за начелнике/градоначелнике у 9 општина и градова у БиХ на пријевременим изборима, који ће се одржати 17. фебруара.

Босна и Херцеговина 23.01.2019 | 08:10
У трци три жене  и 13 независних
Ријеч је о општинама/градовима Добој, Требиње, Рибник, Дрвар, Босански Петровац, Босанско Грахово, Какањ, Бужим и Домаљевац-Шамац.

Досадашњи први људи ових локалних заједница су на октобарским изборима 2018. године освојили мандате у законодавним тијелима или су се актуелних функција одрекли због преузимања нових дужности.

Кандидати који побиједе на овим пријевременим изборима управљаће том локалном заједницом у наредне двије године, односно до сљедећих локалних избора.

Највише независних кандидата у Добоју

Према подацима Централне изборне комисије, највише независних кандидата бориће се за мјесто градоначелника Добоја – њих шест.

На црту ће стати независни кандидати Игор Јовановић, Борис Јеринић, Слађан Старчевић, Владимир Марковић, Горан Симић и Милован Дујаковић.

Поред њих, у трци за градоначелника нашли су се и кандидат СДС Небојша Шајиновић, као и Слободан Девић, кандидат Странке независних листа СПАС Добој, која је 2016. први пут изашла на локалне изборе у овом граду.

Двије жене у трци за начелника Босанског Петровца

Независних кандидата неће мањкати ни у трци за начелнике општина Босански Петровац и Бужим. Занимљиво је да су се у Босанском Петровцу, поред двојице независних кандидата, у трци за начелника нашле и двије жене. Ријеч је о Сенади Мехдин из СДА и Емини Мешић из СНСД.
Оне ће копља укрстити са кандидатима СДП Ермином Хајдером и ДФ Русмиром Мујаџићем, те двојицом независних кандидата – Бранком Деспотом и Дејаном Прошићем.

И у Бужиму су се у трци за првог човјека те општине нашла два независна кандидата – Неџад Куделић и Изудин Боснић, којима ће с друге стране на црту изаћи Мерсудин Нанић из СДА.

Жена и у трци за начелника општине Дрвар

Још једна жена биће кандидат на овим изборима, а ријеч је о Душици Рунић из СНСД, која ће се борити за мјесто начелнице општине Дрвар. Њен противкандидат биће нестраначки човјек Дарко Кајтез.

За мјесто првог човјека општине Рибник бориће се Никола Стојаковић из СП и Небојша Караћ из СНСД, док ће се у трци за градоначелника Требиња наћи Мирко Ћурић из СНСД и Саша Борјан из Коалиције „Требиње заслужује боље“, окупљене око ПДП и СДС.

У Домаљевцу-Шамцу само један кандидат

Пријевремени избори чекају и грађане у општини Грахово, гдје ће се у трци за начелника наћи независни кандидат Милорад Глигић и Урош Макић из СНСД.

На пријевременим изборима за начелника општине Какањ грађани ће моћи бирати између Елдина Мијоча из СДП, Ивице Петровића из ХДЗ БиХ, Алдина Шљиве из СДА и независног кандидата Хамзе Бегића.

Оно што је свакако занимљиво јесте да ће пријевремени избори бити одржани и у Домаљевцу-Шамцу, гдје грађани неће имати проблема око избора с обзиром на то да се за мјесто првог човјека те општине пријавио само један кандидат – Стјепан Пиљић из ХДЗ БиХ.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

не наме

23.01.2019 09:04

ХЕРЦЕГОВЦИ,ОВО ВАМ ЈЕ ШАНСА ДА ОПЕРЕТЕ ОБРАЗ КОЈИ СТЕ УКАЉАЛИ У ОКТОБРУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЗЗ

23.01.2019 09:06

Добојлије,ријешите се ПАПАКА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.01.2019 09:47

Додик , каже то је Техеран а кандидат Бошњакиња, ву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавац

23.01.2019 15:10

Одоше Посавци масовно у иностранство за бољим животом па у посавској општини Домаљевац имамо то чудо да има само један кандидат. Само не знам зашто је јесенас претходни начелник општине Марио Јуркић напустио ту функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ггг

24.01.2019 04:04

ДОБОЈЛИЈЕ.РИЈЕСИТЕ.СЕ.ЗЛА.И.ПАКЛА..

ОДГОВОРИТЕ