Квитова: Више не осјећам притисак!

То је само тенис! Чешка тенисерка се две године после рањавања и компликоване операције налази надомак првог места на WТА листи.

Тенис 23.01.2019 | 09:45
Квитова: Више не осјећам притисак!
Петра Квитова је јануара 2016. године испала у другом колу Аустралијан опена и одмах затим прекинула сарадњу са њеним дугогодишњим тренером.

Јануара 2017. била је у опасности да превремено заврши каријеру, пошто јој је провалник ножем нанео озбиљне повреде леве шаке. Тада је већ била изван светског Топ 10, "начетог" самопоуздања и многи су сумњали да ће икада више играти на највишем нивоу.

Вратила се тенису пред Ролан Гарос 2017. и исте године дошла до четвртфинала УС опена, док је 2018. освојила пет турнира, али на четири најважнија није могла даље од трећег кола.

Коначно, на актуелном Аустралијан опену као да је за њу све поново "кликнуло". Игра сјајно, нанизала је пет победа без изгубљеног сета и у полуфинале улази као фаворит против Американке Даниел Роуз Колинс.

"Увек сам желела да се вратим на највиши ниво, да се такмичим са најбољима и да дођем до завршнице на гренд слем турнирима. Можда нисам веровала да ћу успети, али сада се то дешава... Присетила сам се 2017, када сам после операције шаке гледала Аустралијан опен на телевизији. Недостајало ми је све ово", рекла је Чехиња након победе од 6:1, 6:4 над Ешли Барти.

Она је 2011. и 2014. освојила Вимблдон, али је често умела да подбаци и да изгуби када се то није очекивало. На преостала три гренд слем турнира нема ниједну титулу, ни финале.

"Осећала сам притисак. Сада знам да је то само тенис, само спорт. Ово зовем својом другом каријером, тако да сам у првом гренд слем полуфиналу друге каријере. Никада нисам блистала на највећим турнирима, драго ми је да је сада другачије и уживам у томе".

Квитова је једна од кандидаткиња за прво место на WТА листи, са кога ће после Аустралијан опена пасти Симона Халеп. Она је тренутно најближа светском врху, али пре ње тамо могу да стигну још три играчице: Наоми Осака, Елина Свитолина и Каролина Плишкова.

"Ваљда ме познајете", прокоментарисала је ситуацију.

"Уствари, сада први пут чујем за такву могућност. Једино о чему размишљам је полуфинале. У мојој глави апсолутно нема места за размишљање о 'ренкингу'", додала је 28-годишња Петра Квитова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар