Хоће ли уџбеници бити бесплатни?

Сљедећа сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана 29. јануара, а посланици ће расправљати о 28 тачака дневног реда. Међу тачкама нашла се и једна иницијатива која ће, уколико прође, растеретити кућне буџете свих родитеља који имају школарце.

Република Српска 22.01.2019 | 17:15
Хоће ли уџбеници бити бесплатни?
Бесплатни уџбеници за све основце у Републици Српско - то је грађанска иницијатива која ће се наћи пред народним посланицима. Како ће  гласати и да ли ће подржати приједлог да ученици основних школа имају бесплатне уџбенике биће познато већ сљедеће седмице. Сања Томић мајка је четворо дјеце, од којих троје иде у основну школу. Уколико иницијатива прође – то ће, каже, бити велико олакшање за родитеље и кућни буџет.

Иницијативу за увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској покренуо је атлетичар и бивши кандидат за градоначелника Бањалуке Душко Тадић. Већ постоје и процјене колико би новца било потребно да се идеја претвори у дјело.

„Постоји више опција. Једна је да се одштампају квалитетнији уџбеници који изађу између 10 и 12 милиона марака за све основце и да се ти уџбеници задуже у школским библиотекама гдје ће родитељи да подигну те уџбенике и на крају године врате. Чак и развијене земље користе тај програм, мислим да се то може урадити. Сљедеће године ти уџебници не би коштали 12 милиона, већ негдје око 500 хиљада, колико је потребно да се докупе уџбеници који би се оштетили“, каже покретач иницијативе Душко Тадић.

Основне школе у Републици Српској похађа 91.500 ученика. Цијена једног комплета уџбеника је од 86 до 188 марака. У ресорном министарству кажу да урадили одређене анализе да виде какве су и колике могућности да се иницијатива реализује.

Економска рачуница каже да је буџет ионако оптерећен, али да се на основу квалитетне анализе може наћи новац за куповину уџбеника. Неколико је рјешења.

„Морају се средити јавне финансије, пронаћи уштеде тамо гдје се троши више него што је потребно, па да се дио тих средстава користи за те намјене“, каже економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Иницијативу за бесплатне уџбенике за све основне школе у Републици Српској потписало је преко 4.600 грађана. Прикупљање потписа трајало је седам дана.



БН ТВ

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЗВ

22.01.2019 16:42

Ево потписујем и ја, и подржавам. Можда је требало и раније, али никада није касно. Није спорно да коштају до 50,00 КМ по комплету, а ово тренутно је прескупо. Кампања је морала бити видљивија и јаснија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕНДЕРТРАНС,

22.01.2019 17:07

Идеја бесплатних уџбеника свакако је прихватљива. Она ће сигурно проћи ако се већ зна ко ће да штампа уџбенике и колико треба издавач да заради. Прије штампања неопходно је прилагодити наставне програме по предметима и квалитетно урадити уџбенике. Педагошки завод је упознат на бројне примједбе струке на већину уџбеника, а чињеница је да уџбенике најчешће не раде људи педагошке праксе него одабрани по неким другим мјерилима. За већину породица уџбеници су значајан издатак, али постоје и породице које мјесечно зарађују десетине хиљада и којима је овај издатак неосјетан. Ако је идеја у корист помоћи родитељима, свака част! Мислим да је идеја намјере стварања профита већ одређеним. Сјетимо се начина како су прије пар година натјерани сви ученици основних школа да купе "нове" ђачке књижице иако су имали важеће. Сјећа ли се неко гдје су штампане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

22.01.2019 17:29

Наравно да се сјецамо гдје су стампане. Смијем се,а трагицно је.

Name

ботицели

22.01.2019 18:47

А ко стампа листице за кладионице.

Name

Бок

22.01.2019 18:13

Хоће гарант,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.01.2019 18:45

Ако они дијелили бесплатно бице једна књига за све предмете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

22.01.2019 18:46

Бесплатни могу бити једино ако их онај ко их стампа поклони,ако се плацају будзетским средствима знаци нису бесплатни,будзет пуне сви градјани. Једина цака је да на тендеру неко одједном хапи велику лову, остали слијед догадјаја се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пдф

23.01.2019 00:33

какво стампање, треба преци на електронске интерактивне удзбенике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

23.01.2019 11:20

Подијелити бесплатно радне свеске а књиге које можемо користити од претходних генерација скупљати и њих дијелити бесплатно..па и ја сам учио из половних књига, сад неко помодарство па сви морају имати нове књиге..а гдје је заштита животне средине, позивамо се на некакве рециклаже а овамо би бацали старе књиге..сигурно у библиотеци читате увијек нове књиге. Дјецу треба од малих ногу учити да се књиге чувају и да се исте дају генерацијама које долазе..

ОДГОВОРИТЕ