Hoće li udžbenici biti besplatni?

Sljedeća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 29. januara, a poslanici će raspravljati o 28 tačaka dnevnog reda. Među tačkama našla se i jedna inicijativa koja će, ukoliko prođe, rasteretiti kućne budžete svih roditelja koji imaju školarce.

Republika Srpska 22.01.2019 | 17:15
Hoće li udžbenici biti besplatni?
Besplatni udžbenici za sve osnovce u Republici Srpsko - to je građanska inicijativa koja će se naći pred narodnim poslanicima. Kako će  glasati i da li će podržati prijedlog da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike biće poznato već sljedeće sedmice. Sanja Tomić majka je četvoro djece, od kojih troje ide u osnovnu školu. Ukoliko inicijativa prođe – to će, kaže, biti veliko olakšanje za roditelje i kućni budžet.

Inicijativu za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj pokrenuo je atletičar i bivši kandidat za gradonačelnika Banjaluke Duško Tadić. Već postoje i procjene koliko bi novca bilo potrebno da se ideja pretvori u djelo.

„Postoji više opcija. Jedna je da se odštampaju kvalitetniji udžbenici koji izađu između 10 i 12 miliona maraka za sve osnovce i da se ti udžbenici zaduže u školskim bibliotekama gdje će roditelji da podignu te udžbenike i na kraju godine vrate. Čak i razvijene zemlje koriste taj program, mislim da se to može uraditi. Sljedeće godine ti udžebnici ne bi koštali 12 miliona, već negdje oko 500 hiljada, koliko je potrebno da se dokupe udžbenici koji bi se oštetili“, kaže pokretač inicijative Duško Tadić.

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika. Cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 maraka. U resornom ministarstvu kažu da uradili određene analize da vide kakve su i kolike mogućnosti da se inicijativa realizuje.

Ekonomska računica kaže da je budžet ionako opterećen, ali da se na osnovu kvalitetne analize može naći novac za kupovinu udžbenika. Nekoliko je rješenja.

„Moraju se srediti javne finansije, pronaći uštede tamo gdje se troši više nego što je potrebno, pa da se dio tih sredstava koristi za te namjene“, kaže ekonomski analitičar Predrag Duduković.

Inicijativu za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u Republici Srpskoj potpisalo je preko 4.600 građana. Prikupljanje potpisa trajalo je sedam dana.



BN TV

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ЗВ

22.01.2019 16:42

Ево потписујем и ја, и подржавам. Можда је требало и раније, али никада није касно. Није спорно да коштају до 50,00 КМ по комплету, а ово тренутно је прескупо. Кампања је морала бити видљивија и јаснија.

ODGOVORITE
Name

TENDERTRANS,

22.01.2019 17:07

Ideja besplatnih udžbenika svakako je prihvatljiva. Ona će sigurno proći ako se već zna ko će da štampa udžbenike i koliko treba izdavač da zaradi. Prije štampanja neophodno je prilagoditi nastavne programe po predmetima i kvalitetno uraditi udžbenike. Pedagoški zavod je upoznat na brojne primjedbe struke na većinu udžbenika, a činjenica je da udžbenike najčešće ne rade ljudi pedagoške prakse nego odabrani po nekim drugim mjerilima. Za većinu porodica udžbenici su značajan izdatak, ali postoje i porodice koje mjesečno zarađuju desetine hiljada i kojima je ovaj izdatak neosjetan. Ako je ideja u korist pomoći roditeljima, svaka čast! Mislim da je ideja namjere stvaranja profita već određenim. Sjetimo se načina kako su prije par godina natjerani svi učenici osnovnih škola da kupe "nove" đačke knjižice iako su imali važeće. Sjeća li se neko gdje su štampane?

ODGOVORITE
Name

Hahahaha

22.01.2019 17:29

Naravno da se sjecamo gdje su stampane. Smijem se,a tragicno je.

Name

boticeli

22.01.2019 18:47

A ko stampa listice za kladionice.

Name

Bok

22.01.2019 18:13

Hoće garant,.

ODGOVORITE
Name

Rade

22.01.2019 18:45

Ako oni dijelili besplatno bice jedna knjiga za sve predmete

ODGOVORITE
Name

PA

22.01.2019 18:46

Besplatni mogu biti jedino ako ih onaj ko ih stampa pokloni,ako se placaju budzetskim sredstvima znaci nisu besplatni,budzet pune svi gradjani. Jedina caka je da na tenderu neko odjednom hapi veliku lovu, ostali slijed dogadjaja se zna.

ODGOVORITE
Name

Pdf

23.01.2019 00:33

kakvo stampanje, treba preci na elektronske interaktivne udzbenike

ODGOVORITE
Name

Ivan

23.01.2019 11:20

Podijeliti besplatno radne sveske a knjige koje možemo koristiti od prethodnih generacija skupljati i njih dijeliti besplatno..pa i ja sam učio iz polovnih knjiga, sad neko pomodarstvo pa svi moraju imati nove knjige..a gdje je zaštita životne sredine, pozivamo se na nekakve reciklaže a ovamo bi bacali stare knjige..sigurno u biblioteci čitate uvijek nove knjige. Djecu treba od malih nogu učiti da se knjige čuvaju i da se iste daju generacijama koje dolaze..

ODGOVORITE