Биће подстицаја за привреднике

Први министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске Вјекослав Петричевић одлучио је да по први пут пред камером БН телевизије проговори о плановима овог новооснованог министарства. Док Вјекослав Петричевић најављује први регистар подстицаја за привреднике, из опозиције напомињу да ће о свим потезима приликом растерећења привреде, уколико их буде, главну ријеч и даље водити Министарство финансија Републике Српске.

Република Српска 22.01.2019 | 17:02
Биће подстицаја за привреднике
Први министар у Влади Републике Српске први пут је говорио пред новинарима БН телевизије. Све очи привредника и јавности упрте су у новоосновано Министарство привреде и предузетништва. Министар Вјекослав Петричевић у првих сто дана Владе најављује оснивање првог регистра подстицаја за привреднике.

Први састанак у овом министарству је, како је потврђено БН телевизији, заказан већ за сутра, односно за 23. јануар, са представницима привредника. Из Уније удружења послодаваца Републике Српске очекују повећање плата у привреди, као питање број један које треба да се ријеши у овој години.

Предложеним буџетом за ову годину, Министарство привреде и предузетништва добило је свега 0,13 одсто од укупног буџета Српске, односно 4,4 милиона марака. Пола од тога иде на плате запослених. Вјекослав Петричевић признаје да су очекивања од овог министарства превелика, а средства и овлашћења мала.

Министарство привреде и предузетништва је почело са радом 1. јануара ове године. На сајту Владе Републике Српске не могу се добити никакве информације о њему, јер подаци нису освјежени. Иако најављено као једно од најбитнијих министарстава у новој Влади, већ сада је очигледно да приступ Владе на самом почетку није такав.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирко

22.01.2019 16:51

Крајње је вријеме. Мора се нешто урадити да онај ко има идеју, новац, знање, енергију осјећа да нешто добија. Зашто бих неко такав радио 16 сати дневно, петљао са радницима, власћу, локалним обичајима и на крају и он и његови манагерс и најбољи радиници зарадјивали мање него неко сједећи на небитној позицији у државној управи. Мора се створити атмосфера да свак добија нешто, не само ови на буџету. Ако буде и назнаке од тога, многи као ја бих уложили милионе у РС у дужем периоду, више из жеље за помоћи него реалне шансе за профитом. Поздрав из Канаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.01.2019 16:52

Ево неколико приједлога. Укините,и то скроз, порез на плате. Не могу се закидати они на цијим је плецима цитав систем. Зато радници и одлазе. Друго, електронски потпис и електронска регистрација предузеца, а у оквиру тога ослободјење од свих пореза у првој (критицној години), уз повецање подстицаја за самозапосљавање на до 20000 КМ по запосленом раднику уз обавезу врацања пара у слуцају затварања фирме посто досадасња правила дозвољавају гасење посла након обавезних 2 или 3 године рада. Треце, уводјење обавезне плацене праксе у средњој сколи, у сарадњи са привредом, плацене од стране привреде или дрзаве. Цетврто, финансирање курсева за пекаре, столаре и друга техницка занимања. Пето, уводјење обавезне рециклазе пет боца и лименки уз одредјену накнаду. Сесто, оснивање јавног инвестицијског предузеца, које це управљати имовином и капиталом јавних предузеца, као инвестицијско предузеце, које це билдовати вриједност фирме и капитала, преузимати аквизиције, зарад остваривања добити, стедње, пуњења дрзавних фондова и финансијске одрзивости истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снипер

23.01.2019 07:11

Ово је супља прица,исприцана 1000 пута,све је растурено тако да ово министарство је само направљено да њих 100-150 узима мјесецно добре плате и то је то,зиви били па видели

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиљадарка

23.01.2019 07:41

Без минималца од 1000 КМ нема ни прице ни посла...И да се вреднује и струцна спрема.Колико коста сколовање редовног студента на дрзавном факултету.И платите га 400 км без топлог оброка без накнаде за превоз...ако муслите пислодавци и ви радити и зарадити .платите...минимум 1000....Имате и ви и дрзава та средства..само ускратите луксуза мало себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

23.01.2019 07:52

А бице потразња и за нама....радио сам на бренти на црно..мој колега отисао у Њемацку и казе ми само га у сандуку могу вратити овдје..он има 60 год.Казе ми ради се...није лако ал кад га плате и испостују као радника то му даје снагу за даље..ето то нас цовјек постен зели..

ОДГОВОРИТЕ