Biće podsticaja za privrednike

Prvi ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević odlučio je da po prvi put pred kamerom BN televizije progovori o planovima ovog novoosnovanog ministarstva. Dok Vjekoslav Petričević najavljuje prvi registar podsticaja za privrednike, iz opozicije napominju da će o svim potezima prilikom rasterećenja privrede, ukoliko ih bude, glavnu riječ i dalje voditi Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Republika Srpska 22.01.2019 | 17:02
Biće podsticaja za privrednike
Prvi ministar u Vladi Republike Srpske prvi put je govorio pred novinarima BN televizije. Sve oči privrednika i javnosti uprte su u novoosnovano Ministarstvo privrede i preduzetništva. Ministar Vjekoslav Petričević u prvih sto dana Vlade najavljuje osnivanje prvog registra podsticaja za privrednike.

Prvi sastanak u ovom ministarstvu je, kako je potvrđeno BN televiziji, zakazan već za sutra, odnosno za 23. januar, sa predstavnicima privrednika. Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuju povećanje plata u privredi, kao pitanje broj jedan koje treba da se riješi u ovoj godini.

Predloženim budžetom za ovu godinu, Ministarstvo privrede i preduzetništva dobilo je svega 0,13 odsto od ukupnog budžeta Srpske, odnosno 4,4 miliona maraka. Pola od toga ide na plate zaposlenih. Vjekoslav Petričević priznaje da su očekivanja od ovog ministarstva prevelika, a sredstva i ovlašćenja mala.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je počelo sa radom 1. januara ove godine. Na sajtu Vlade Republike Srpske ne mogu se dobiti nikakve informacije o njemu, jer podaci nisu osvježeni. Iako najavljeno kao jedno od najbitnijih ministarstava u novoj Vladi, već sada je očigledno da pristup Vlade na samom početku nije takav.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mirko

22.01.2019 16:51

Krajnje je vrijeme. Mora se nešto uraditi da onaj ko ima ideju, novac, znanje, energiju osjeća da nešto dobija. Zašto bih neko takav radio 16 sati dnevno, petljao sa radnicima, vlasću, lokalnim običajima i na kraju i on i njegovi managers i najbolji radinici zaradjivali manje nego neko sjedeći na nebitnoj poziciji u državnoj upravi. Mora se stvoriti atmosfera da svak dobija nešto, ne samo ovi na budžetu. Ako bude i naznake od toga, mnogi kao ja bih uložili milione u RS u dužem periodu, više iz želje za pomoći nego realne šanse za profitom. Pozdrav iz Kanade.

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.01.2019 16:52

Evo nekoliko prijedloga. Ukinite,i to skroz, porez na plate. Ne mogu se zakidati oni na cijim je plecima citav sistem. Zato radnici i odlaze. Drugo, elektronski potpis i elektronska registracija preduzeca, a u okviru toga oslobodjenje od svih poreza u prvoj (kriticnoj godini), uz povecanje podsticaja za samozaposljavanje na do 20000 KM po zaposlenom radniku uz obavezu vracanja para u slucaju zatvaranja firme posto dosadasnja pravila dozvoljavaju gasenje posla nakon obaveznih 2 ili 3 godine rada. Trece, uvodjenje obavezne placene prakse u srednjoj skoli, u saradnji sa privredom, placene od strane privrede ili drzave. Cetvrto, finansiranje kurseva za pekare, stolare i druga tehnicka zanimanja. Peto, uvodjenje obavezne reciklaze pet boca i limenki uz odredjenu naknadu. Sesto, osnivanje javnog investicijskog preduzeca, koje ce upravljati imovinom i kapitalom javnih preduzeca, kao investicijsko preduzece, koje ce bildovati vrijednost firme i kapitala, preuzimati akvizicije, zarad ostvarivanja dobiti, stednje, punjenja drzavnih fondova i finansijske odrzivosti istih.

ODGOVORITE
Name

Sniper

23.01.2019 07:11

Ovo je suplja prica,ispricana 1000 puta,sve je rastureno tako da ovo ministarstvo je samo napravljeno da njih 100-150 uzima mjesecno dobre plate i to je to,zivi bili pa videli

ODGOVORITE
Name

hiljadarka

23.01.2019 07:41

Bez minimalca od 1000 KM nema ni price ni posla...I da se vrednuje i strucna sprema.Koliko kosta skolovanje redovnog studenta na drzavnom fakultetu.I platite ga 400 km bez toplog obroka bez naknade za prevoz...ako muslite pislodavci i vi raditi i zaraditi .platite...minimum 1000....Imate i vi i drzava ta sredstva..samo uskratite luksuza malo sebi

ODGOVORITE
Name

penzioner

23.01.2019 07:52

A bice potraznja i za nama....radio sam na brenti na crno..moj kolega otisao u Njemacku i kaze mi samo ga u sanduku mogu vratiti ovdje..on ima 60 god.Kaze mi radi se...nije lako al kad ga plate i ispostuju kao radnika to mu daje snagu za dalje..eto to nas covjek posten zeli..

ODGOVORITE