АО: Серена, Осака, Плишкова и Свитолина у 1/4-финалу!

Румунка се уплашила прве ПРАВЕ победе над Сереном! Ако ништа друго, бар је неко освојио сет против Американке, која је била у серији од десет побједа од 2:0 у Мелбурну.  Она је истинска број 1: Серена избацила Халеп! Серена Вилијамс пласирала се у четвртфинале Аустралијан опена елиминисавши најбоље рангирану тенисерку света. Непогрешива Плишкова у новом четвртфиналу "Ози опена"! Чешка тенисерка, Каролина Плишкова, пласирала се у четвртфинале Отвореног првенства Аустралије.

Тенис 21.01.2019 | 14:45
АО: Серена, Осака, Плишкова и Свитолина у 1/4-финалу!
Плишкова је победила Гарбиње Мугурусу из Шпаније са 6:3, 6:1.

Чехиња је до трећег узастопног четвртфинала Аустралијан опена стигла после 60 минута игре.

Плишкова је направила само три неизнуђене грешке и током целог меча је доминирала у игри са основне линије.

"Осећам се одлично. Овде увек осећам добру енергију", рекла је Плишкова после меча.

Наредна противница Плишкове биће седмострука шампионка Аустралијан опена, Американка, Серена Вилијамс. 

Три различита сета – Свитолина преко Киз до четвртфинала! Украјинска тенисерка, Елина Свитолина, постала је прва четвртфиналисткиња Аустралијан опена, после победе над Медисон Киз.

Свитолина је након нешто више од сат и по времена савладала Американку резултатом 6:2, 1:6, 6:1.

На "Род Лејвер арени" виђена су три потпуно невероватна сета и због тога је меч овако кратко трајао.

Седма играчица на WТА листи много је концентрисаније отворила дуел, брзо повела 4:0 због великог броја грешака са друге стране и тако решила први део игре. Међутим, Медисон је одговорила у другом и још убедљивије дошла до 1-1.

Када се чинило да нас очекује расплет у трећем и велика борба за пласман даље, игра младе Американке се распала и Свитолина је то успела да казни.

Она ће се за полуфинале борити Наоми Осаком која је такође у три сета елиминисала Анастасију Севастову.

Нови преокрет Осаке – четвртфинале Мелбурна и шанса за "број 1"! Четврта тенисерка света, Наоми Осака, наставила је са сјајним партијама и пласирала се у четвртфинале Аустралијан опена.

Осака је савладала Анастасију Севастову резултатом 4:6, 6:3, 6:4 после нешто мање од два сата игре.

Млада Јапанка је остварила други узастопни преокрет после оног против Су-Веј Хсије и што је још важније, задржала шансе да се нађе на првом месту WТА листе после турнира у Мелбурну.

Она је изгубила брејк на старту меча и није успела да га врати до краја првог сета, али је још једном показала менталну снагу и вратила се у другом делу. У трећем је изгубила вођство, експресно га вратила и потом успела да приведе меч крају.

Наоми ће се за прво полуфинале Ози опена борити са Елином Свитолином која је у три сета елиминисала Медисон Киз.

Она је истинска број 1: Серена избацила Халеп! Серена Вилијамс пласирала се у четвртфинале Аустралијан опена елиминисавши најбоље рангирану тенисерку света.

Вилијамс је после двочасовне борбе победила Симону Халеп у три сета са 6:1, 4:6, 6:4.

Након доминантне представе Американке у првом, који је освојила са три брејка након што је изгубила сервис већ у првом гему меча, уследио је одговор Румунке.

Тренутно прва на WТА листи је одговорила брејком чим је изгубила сервис у трећем гему, а онда сјајним ритерном прави нови у десетом за 1-1.

Уследила је жестока борба у трећем сету, Серена пропушта брејк шансу већ у првом гему, а потом спасава три лопте у шестом.

Пропуштена прилика утицала је на концентрацију Румунке, која губи први наредни сервис-гем што је било довољно Американки да рутински приведе меч крају.

Вилијамс ће у четвртфиналу АО играти против Чехиње Каролине Плишкове, која је избацила Шпанкињу Гарбиње Мугурусу.

Финалисткиња из 2018. и актуелна прва тенисерка свијета, Симона Халеп, избацила је Венус, али не и Серену Вилијамс.

Против млађе и боље, Румунка је успјела да освоји сет, што није био случај са претходних десет Американкиних противница у Мелбурну.

И овог понедјељка ујутру на "Род Лејвер" арени дјеловало је да ће седмострука шампионка послије прескочене 2018. године наставити "терор" у женском синглу, први сет посљедњег женског меча осмине финала трајао је само 20 минута, али се Халеп тада тргла, узвратила фавориткињи, али остала и без конкретног напада када је средином трећег сета имала брејк шансу за вођство и, ко зна, прву ПРАВУ побједу над Сереном.

Праву, јер је у десет сусрета са млађом од сестара Вилијамс забиљежила ЈЕДНУ побједу, у групној фази завршног WТА шампионата у Сингапуру 2014. године, након чега је четири дана касније у финалу доживјела непријатан пораз резултатом 3:6, 0:6.

Овог пута није било непријатно, већ је пресудило неколико лопти: (1) Симона Халеп - (16) Серена Вилијамс 1:6, 6:4, 4:6.



Халеп је при резултату 3:3 у трећем сету имала три брејк шансе, није искористила ниједну и то је био сигнал Американки да нападне ритерном већ у наредном гему - што се испоставило као одлична процена.

Румунка је попустила, умјесто да поведе 4:3 и сервисима доведе ривалку на гем од елиминације, губила је 3:5 и сервирала за останак у мечу.

Симона Халеп је прошле сезоне играла финале и доживјела пораз од (3) Каролине Вознијацки, која је ове сезоне заустављена већ у 2. колу послије судара са (30) Маријом Шараповом.

Серена прошле сезоне није учествовала у Мелбурну, јер је три и по мјесеца раније на свијет послије драматичног порођаја донијела кћеркицу Алексис Олимпију. Американка, која је у међувремену претекла Штефи Граф (22) на вјечној листи освајачица грен слем турнира, у посљедња три учешћа на Аустралијан опену играла је финала и два пута освојила пехар.

Од финала 2016, када је Анђелик Кербер приредила изненађење и савладала тада прву тенисерку свијета резултатом 6:4, 3:6, 6:4, Серена је до данас била у серији од десет побједа без изгубљеног сета.

Наградни фонд 107. Аустралијан опена увећан је за 14 одсто у односу на прошлу сезону и износи 62.500.000 аустралијских долара (39.375.000 евра) за све конкуренције, сингл, дубл, микс, јуниоре, ветеране, итд. Према тренутном курсу, један аус долар вреди 0,63 евра.

Тенисерке које су избориле пласман у четвртфинале обезбедиле су 360 WТА поена и награду од 290.000 евра, док ће елиминисане у осмини финала морати да се задовоље са 180 бодова и 163.000 евра.

Шампиони у мушком и женском синглу освојиће 2.583.000 евра, финалисти упола мање, полуфиналистима ће припасти 560.000 евра.

Резултати осмине финала:

недеља

(8) Петра Квитова - Аманда Анисимова 6:2, 6:1
(15) Ешли Барти - (30) Марија Шарапова 4:6, 6:1, 6:4
(5) Слоан Стивенс - Анастасија Пављученкова 7:6 (7:3), 3:6, 3:6
(2) Анђелик Кербер - Данијел Роуз Колинс 0:6, 2:6

понедељак

(4) Наоми Осака - (13) Анастасија Севастова 4:6, 6:3, 6:4
(6) Елина Свитолина - (17) Медисон Киз 6:2, 1:6, 6:1
(7) Каролина Плишкова - (18) Гарбиње Мугуруза 6:3, 6:1
(1) Симона Халеп - (16) Серена Вилијамс 1:6, 6:4, 4:6

Парови четвртфинала:

уторак

Анастасија Пављученкова - Данијел Роуз Колинс (4.30)
(8) Петра Квитова - (15) Ешли Барти (9.00)

среда

(4) Наоми Осака - (6) Елина Свитолина
(7) Каролина Плишкова - (16) Серена Вилијамс

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар